ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Το κλίμα έντονης ενδοαστικής αντιπαράθεσης και πόλωσης όπου εγκλωβίζεται ο λαός εκφράστηκε με το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία. Ο σοσιαλδημοκράτης Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (που είχε διατελέσει Πρόεδρος και την περίοδο 2003 - 2010) με τη συμμαχία «Βραζιλία της ελπίδας» ήρθε πρώτος με ποσοστό 50,9% (60,3 εκατομμύρια ψήφοι) έναντι του αντιπάλου του, ακροδεξιού, μέχρι τώρα Προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, του Φιλελεύθερου Κόμματος, που συγκέντρωσε 49,1%.
Από το αποτέλεσμα αυτό δεν επιβεβαιώθηκε - όπως δεν είχε επιβεβαιωθεί και στον πρώτο γύρο - το σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα του Λούλα, ο οποίος λανσάρεται ως ο «προοδευτικός» που «θα επαναφέρει τη Βραζιλία στη δημοκρατία». Ο Μπολσονάρο, που υπολείπεται κατά 2,1 εκατομμύρια ψήφους σε ένα εκλογικό σώμα 156,4 εκατομμυρίων (η συμμετοχή στην κάλπη έφτασε το 79,4%), διατηρεί σημαντικές δυνάμεις, ενώ μέχρι χθες δεν είχε τοποθετηθεί για το αποτέλεσμα των εκλογών.Ο εκλεγμένος Πρόεδρος (αναλαμβάνει καθήκοντα στις αρχές του 2023) στις πρώτες δηλώσεις του είπε ότι θα είναι «Πρόεδρος όλων, και αυτών που δεν με ψήφισαν». Με δεδομένες τις τεράστιες ταξικές ανισότητες, που οξύνθηκαν την περίοδο της πανδημίας, υποσχέθηκε και πάλι «αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και πείνας» και περισσότερη «ελευθερία και ισότητα». Μόνο που αυτές οι διακηρύξεις είχαν γίνει ξανά στο παρελθόν από τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις Λούλα - Ρουσέφ, αλλά αυτοί που πρωτίστως στηρίχτηκαν ήταν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, και ο λαός παρέμεινε στην ανέχεια. Αλλωστε η δυσαρέσκεια του λαού από αυτήν την πολιτική και τα σκάνδαλα διαφθοράς είναι που έφερε στην επιφάνεια τον λαϊκιστή Μπολσονάρο. Την ίδια ώρα ο Λούλα υπόσχεται «επιστροφή της Βραζιλίας στη διεθνή σκηνή», αναβάθμιση του ρόλου της στις διεθνείς καπιταλιστικές συμμαχίες με Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, όπως οι BRICS, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και ότι θα παλέψει «για μια νέα παγκόσμια διακυβέρνηση» στον ΟΗΕ. Πίσω από αυτά τα ευχολόγια της σοσιαλδημοκρατίας, του «νέου πολυπολικού κόσμου», επιχειρείται η καλλιέργεια αυταπατών για έναν πιο «ανθρώπινο» καπιταλισμό, οι οποίες έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για τα λαϊκά στρώματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν την εκδοχή της διαχείρισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, στο όνομα δήθεν της «νίκης της δημοκρατίας», τη χαιρέτισαν διάφορες κυβερνήσεις και ηγεσίες καπιταλιστικών κρατών και αστικών δυνάμεων. Από τον Αμερικάνο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που «αδημονεί» να «συνεργαστεί» με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του ώστε «να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο χωρών μας», και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, που λέει ότι «ανοίγει νέα σελίδα στην Ιστορία της Βραζιλίας», μέχρι τους ηγέτες Ρωσίας και Κίνας.
Και στη Λατινική Αμερική, όμως, ηγέτες μιλάνε για «νίκη της προόδου».
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα συγχαρητήρια των εγχώριων σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του προέδρου του Αλ. Τσίπρα αναφέρεται σε «νίκη για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη και τον αγώνα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο». Για νίκη του «κοινού νου και του πολιτισμού» μιλάει το ΜέΡΑ25, ενώ το ΠΑΣΟΚ μέσω του προέδρου του, Ν. Ανδρουλάκη, αναφέρεται σε «ήττα του Μπολσονάρο και της Τραμπικής φιλοσοφίας, που ανοίγει τον δρόμο για καλύτερη και ειλικρινή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε παγκόσμιες προκλήσεις, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ιδιαίτερα την προστασία του παγκόσμιου πνεύμονα του δάσους του Αμαζονίου».
Τέλος, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ευχόμενος «κάθε επιτυχία» στον Λούλα, σημειώνει σε μήνυμά του ότι «η Βραζιλία έχει να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, ειδικά όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, την επισιτιστική ασφάλεια και το εμπόριο».
Πως το βλέπει η Σοσιαλδημοκρατία
Κούβα & Βραζιλία στο ίδιο τσουβάλι. Στο μυαλό των τσιπραίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου