Στις 8 Δεκεμβρίου 65 π.Χ. γεννιέται ο Οράτιος. Μεγάλος Λατίνος ποιητής, ο μεγαλύτερος λυρικός της εποχής του Αυγούστου, αλλά και εξαίρετος χειριστής του δακτυλικού εξάμετρου. Ταπεινής καταγωγής (εγγονός δούλων) γεννήθηκε στην Απουλία της μεσημβρινής Ιταλίας. Ο πατέρας του ήταν απελεύθερος, είχε ένα κτήμα και έκανε το επάγγελμα του εισπράκτορα. Για να δώσει στο γιο του καλύτερη μόρφωση, , τον οδήγησε ο ίδιος στη Ρώμη, κι εκεί ο Οράτιος μορφώθηκε όμοια με τους γιους των πλουσίων ιπποτών και συγκλητικών, υπό την επίβλεψη του πατέρα του που τον παρακολουθούσε με συγκινητικό ενδιαφέρον. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα στη φιλοσοφία και μυήθηκε στα Ελληνικά Γράμματα, από τα οποία επωφελήθηκε σημαντικά αργότερα η ποιητική του δημιουργία.
Ο ίδιος ο Οράτιος θεωρούσε ως κορυφαία έκφραση της ποιητικής του δημιουργίας τις Ωδές. Η πρώτη ωδή είναι ένας απολογητικός πρόλογος, η δεύτερη μια προσευχή στους θεούς για να ξαναφέρουν την τάξη στη σπαραγμένη Ρώμη, η τρίτη είναι ένα κατευόδιο στο φίλο του, τον Βιργίλιο, που θα έφευγε ταξίδι για την Ελλάδα, η τέταρτη περιέχει στοχασμούς για τη συντομία της ζωής, με αφορμή την εμφάνιση της άνοιξης κλπ.
Η προσωπικότητά του καθρεφτίζεται στις Σάτιρες και στις Επιστολές όπυο δίνει τις προσωπικές του εντυπώσεις πάνω σε κοινωνικά και φιλολογικά ζητήματα σε μια μορφή που είναι πιο φυσική και συγχρόνως πιο καλλιτεχνική από εκείνη των προηγούμενων ποιητών, σε ένα ύφος που π[λησιάζει τη γλώσσα της καθημερινής ζωής
Από την αρχαιότητα τα ποιήματα του Οράτιο χρησιμοποιούνταν στα Ρωμαϊκά σχολεία ως αναγνωστικά και διαδόθηκαν από τους Ρωμαίους γραμματικούς, ιδιαίτερα από τον Άκρωνα και τον Πορφύριο.
Το έργο του μεγάλου Λατίνου ποιητή υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητό στην αρχαιότητα και στην Αναγέννηση, ενώ συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση της δυτικής ποίησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου