Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ενέκρινε την αύξηση κατά 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2023, του ανώτατου ορίου χρηματοδότησης του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη» (European Peace Facility-EPF), του ταμείου που πληρώνει για τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το Συμβούλιο της ΕΕ τη Δευτέρα.
«Το Συμβούλιο κατέληξε σήμερα σε πολιτική συμφωνία με σκοπό τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του EPF. Το Συμβούλιο αποφάσισε ειδικότερα να αυξήσει το συνολικό δημοσιονομικό ανώτατο όριο κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τιμές 2018) το 2023, με δυνατότητα περαιτέρω αύξησης σε μεταγενέστερο στάδιο. Η συνολική αύξηση του συνολικού χρηματοοικονομικού ανώτατου ορίου του EPF μέχρι το 2027 θα ανέλθει σε 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τιμές 2018)», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το έγγραφο σημειώνει ότι η απόφαση θα εγκριθεί οριστικά στις αρχές του 2023.
Το EPF ιδρύθηκε το 2021 ως ταμείο για την χρηματοδότηση στρατιωτικών προμηθειών σε κυβερνήσεις σε ζώνες ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων, ιδίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπου η ΕΕ επιδίωκε να έχει παρέμβαση υπό τον μανδύα «ειρηνευτικών αποστολών». Πρόκειται επί της ουσίας για έναν μηχανισμό ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων που έχει ως αποστολή την απευθείας και χωρίς καθυστερήσεις χρηματοδότηση των στρατιωτικών Σωμάτων για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ.
Έντονα παζάρια για το ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Την ίδια ώρα, έντονα είναι τα παζάρια για το νέο, ένατο στη σειρά, πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι τα μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν εγκαίρως για το ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας κατά τη διάρκεια συνάντησης στις Βρυξέλλες μεταξύ κορυφαίων διπλωματών. Οι διαφωνίες παραμένουν, επομένως, οι υπουργικές συζητήσεις για τις κυρώσεις θα είναι πολύ δύσκολες, είπε.
Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ένατο πακέτο κυρώσεων θα περιλαμβάνει έως και 200 άτομα, εταιρείες και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων τριών τραπεζών, στρατιωτικών-βιομηχανικών συγκροτημάτων και εταιρειών ενέργειας και εξόρυξης. Η ΕΕ σκοπεύει επίσης να απαγορεύσει τη μετάδοση τεσσάρων ρωσικών τηλεοπτικών καναλιών στην επικράτειά της.
Επίσης, σύμφωνα με τον ιστοτόπο Euroobserver, στα σχέδια νέων «μαύρων λιστών» της ΕΕ περιλαμβάνονται 144 άτομα, μεταξύ των οποίων Ρώσοι παρουσιαστές της τηλεόρασης, δημοσιογράφοι και ένας τραγουδιστής. Σύμφωνα με την πύλη, τα μέτρα ενδέχεται να επηρεάσουν και τρεις συγγενείς του αρχηγού της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, και συγκεκριμένα δύο κόρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου