13/12/1466
Πεθαίνει ο Φλωρεντίνος γλύπτης της Αναγέννησης Ντονάτο ντι Νικολό ντι Μπέτο Μπάρντι (Ντονατέλο).
13/12/1797
Γεννιέται ο Γερμανός ποιητής Κρίστιαν Γιόχαν Χάινριχ Χάινε.
13/12/1902
Γεννιέται ο ακαδημαϊκός και πολιτικός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, 2 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.
13/12/1918
Η αστυνομία στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας χτυπά τους απεργούς που διεκδικούσαν αύξηση μισθών και την εφαρμογή του 8ώρου, δολοφονώντας πάνω από 100 εργάτες.
13/12/1932
Πεθαίνει ο ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης («Σχολή του Μονάχου»).
13/12/1943
Η σφαγή των Καλαβρύτων. Γερμανικές δυνάμεις κατοχής και ταγματασφαλίτες συγκεντρώνουν όλους τους άνδρες των Καλαβρύτων στην πλατεία και κατόπιν στο λόφο του Καπή όπου τους εκτελούν ομαδικά. Στο τέλος πυρπολούν και την ηρωική κωμόπολη. Ηταν ένα από τα μεγαλύτερα ναζιστικά εγκλήματα κατά αμάχων στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
13/12/1944
Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τα αεροδρόμια Τατοΐου και Ελευσίνας, ενώ συνέχισε να περισφίγγει τον κλοιό γύρω από το κέντρο της Αθήνας. Οι εμπροσθοφυλακές του είχαν διεισδύσει έως τις οδούς Σόλωνος και Σωκράτους, στην περιοχή της αγοράς και βρίσκονταν πλέον μόλις 1.000 μέτρα από ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρετανίας» και το Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, όπου ήταν εγκατεστημένα τα επιτελεία των εγχώριων αστικών και των βρετανικών δυνάμεων.
Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τα αεροδρόμια Τατοΐου και Ελευσίνας
13/12/1959
Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος (που υποστηρίχθηκε από το Ενιαίο Δημοκρατικό Μέτωπο Δημιουργίας) εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της Κύπρου με ποσοστό 66,85%. Ο Ιωάννης Κληρίδης (υποψήφιος της Δημοκρατικής Ένωσης που υποστηρίχθηκε και από το ΑΚΕΛ) έλαβε το 33,15%.
13/12/1967
Εκδηλώνεται βασιλικό στρατιωτικό κίνημα, το οποίο γρήγορα αποτυγχάνει. Επρόκειτο, ουσιαστικά, για την προσπάθεια της αντικατάστασης της χούντας των «συνταγματαρχών» από τη χούντα των στρατηγών. Όπως είναι γνωστό, την ίδια περίοδο που η χούντα των «συνταγματαρχών» ετοιμαζόταν για το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος προετοίμαζε δικό του πραξικόπημα με την ηγεσία του ελληνικού στρατού.
13/12/1968
Κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος του Μάνου Λοΐζου με τίτλο «Ο σταθμός».
13/12/1986
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις περί τηλεφωνικών υποκλοπών. Διαπιστώνεται ότι στον ΟΤΕ λειτουργεί υπηρεσία υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και το θέμα προσλαμβάνει μείζονες πολιτικές διαστάσεις.
13 Δεκέμβρη 1986, πεθαίνει ο Αφροαμερικανός κομμουνιστής Χένρι Γουίνστον, ηγέτης του ΚΚ ΗΠΑ, πρωτοπόρος του αντιρατσιστικού κινήματος, που τυφλώθηκε επειδή το αντικομμουνιστικό κράτος των ΗΠΑ του αρνήθηκε θεραπεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Γουίνστον γεννήθηκε το 1911 στο Μισισιπί, εγγονός σκλάβων. Μεγάλωσε στο Κάνσας, σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο. Απο νεαρή ηλικία μπήκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα και άρχισε να συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα για εργατικά
δικαιώματα και ενάντια στον ρατσισμό, πολύ πριν την δεκαετία του 60, όταν η κατάργηση των διακρίσεων έγινε κεντρικό ζήτημα στην πολιτική συζήτηση στις ΗΠΑ.
Στέλεχος της νεολαίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής του κόμματος, κάλεσε σε αγώνα ενάντια στον φασισμό. Πήρε και ίδιος μέρος στον πόλεμο ενάντια στους ναζί και υπηρέτησε στο μέτωπο της Γαλλίας.
Αποστρατεύτηκε με τιμητική διάκριση μετά το τέλος του πολέμου. Βετεράνος των μαχών, αμέσως άρχισε ξανά την πολιτική του δραστηριότητα και την συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες.
Όμως η "πατρίδα" είχε άλλα σχέδια. Με το ξέσπασμα του Ψυχρού Πολέμου ήταν απο τους πρώτους, μαζί με άλλους κομμουνιστές, που το κράτος των ΗΠΑ έσυρε στα δικαστήρια, με κατηγορίες για "κάλεσμα σε ένοπλες ενέργειες για ανατροπή της κυβέρνησης". Τέτοιο κάλεσμα φυσικά δεν υπήρχε, ο πραγματικός στόχος ήταν να φιμώσουν τον Γουίνστον και του άλλους κομμουνιστές και τους κοινωνικούς αγώνες (στους οποίους πρωτοστατούσαν).
Το αντικομμουνιστικό σύστημα της προπαγάνδας του"Κόκκινου Τρόμου" (Red Scare) έστησε,μαζί με το FBI του Χούβερ, ολόκληρη εκστρατεία συκοφαντίας και προπαγάνδας.
Επειδή δεν βρέθηκε κανένα κάλεσμα που να καλεί σε ενέργειες για τις οποίες στηθεί η δίκη, οι κατήγοροι προσπάθησαν να υποστηρίξουν τις κατηγορίες με..τσιτάτα απο κείμενα του Μάρξ και του Λένιν. Το FBI έφερε "μάρτυρες" στην δίκη που τους είχε προσλάβει το ίδιο και οι οποίοι κατέθεταν υπαγορευμένες τερατολογίες.
Καταδικασμένος για "επαναστατική δράση" και "υπέρασπιση του Μαρξισμού",ο Γουίνστον πέρασε στην παρανομία. Δεν σταμάτησε την πολιτική δράση και το 1951 έγραψε την μπροσούρα "What it Means to be a Communist" η οποία κυκλοφόρησε απο το ΚΚ ΗΠΑ ενω τον αναζητούσαν οι αρχές.
Παραδόθηκε και φυλακίστηκε. Μέσα στην φυλακή, η υγεία του άρχισε να χειροτερεύει. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο. Το κράτος των ΗΠΑ αρνήθηκε κάθε δυνατότητα για αποφυλάκιση (έστω και προσωρινή) ώστε να έχει πρόσβαση σε θεραπεία, παρά τις πολλές εκκλήσεις μέσα και έξω απο την χώρα.
Το αποτέλεσμα ήταν να τυφλωθεί. Οι εκκλήσεις συνεχίστηκαν. Ο Φιντέλ Κάστρο κάλεσε σε αποφυλάκιση του Γουίνστον και των άλλων Κομμουνιστών.
Το 1961 αποφυλακίστηκε. Αν και είχε τυφλωθεί, συνέχισε τους αγώνες του με την ίδια ένταση. Βρέθηκε ξανά στην πρώτη γραμμή του αντιρατσιστικού και αντιμπεριαλιστικού αγώνα, ενάντια στο απαρτχάιντ στην Ν.Αφρική, για την υπεράσπιση συνδικαλιστών και κομμουνιστών που διώκονταν, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Αγωνιστής μέχρι το τέλος, ακόμα και λίγο πριν τον θάνατο του, αρχές δεκαετίας του 1980. οργάνωνε ομιλίες ενάντια στα εγκλήματα των ΗΠΑ του Ρήγκαν στο Σαλβαδόρ, την Νικαράγουα κ.α . Πέθανε το 1986 στην Σοβιετική Ένωση, στην οποία είχε ταξιδέψει (ξανά) για θεραπεία, σε ηλικία 75 χρονών.
13 Δεκέμβρη 1967, εκδηλώνεται βασιλικό στρατιωτικό κίνημα, το οποίο γρήγορα αποτυγχάνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι, ουσιαστικά, προσπάθεια της αντικατάστασης της χούντας των συνταγματαρχών από τη χούντα των στρατηγών. Όπως είναι γνωστό, την ίδια περίοδο που η χούντα των συνταγματαρχών ετοιμαζόταν για το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967, ο Κωνσταντίνος προετοίμαζε δικό του πραξικόπημα με την ηγεσία του ελληνικού στρατού.
Την πρώτη φορά, που προσπάθησε να επιβάλλει χούντα ήταν σε περίοδο-τυπικά-αστικής δημοκρατίας. Την δεύτερη σε περίοδο χούντας που είχαν προλάβει να επιβάλλουν άλλοι.
Μετά και την δεύτερη αποτυχία, ο Γλύξμπουργκ και η οικογένεια του διέφυγαν στο εξωτερικό. Απο εκεί παρίσταναν τους..υπερασπιστές της δημοκρατίας και τους..αντιστασιακούς!
Μάλιστα, ο Γλύξμπουργκ παρουσίαζε ως κορυφαία πράξη..αντίστασης στη χούντα το ότι πόζαρε συνοφρυωμένος στη φωτογραφία ορκωμοσίας της χουντικής κυβέρνησης και ότι μέσω αυτής της φωτογραφίας έστελνε το μήνυμα της δυσαρέσκειάς του στον ελληνικό λαό!
Η πραγματικότητα είναι εξακολούθησε να εισπράττει τη βασιλική
επιχορήγηση έως το 1973 και επιπλέον απέστειλε στον Γ.Παπαδόπουλο συγχαρητήριο τηλεγράφημα "επί τη διασώσει" μετά την αποτυχημένη απόπειρα εναντίον του από τον Αλέκο Παναγούλη.
Το 2006 δημοσιεύτηκαν απόρρητα έγγραφα των υπουργείων Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γερμανίας και Δανίας στην μελέτη του καθ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης Μόενς Πελτ, με τίτλο "Tying Greece to the West" (Προσδένοντας την Ελλάδα στη Δύση) που έδειχναν ότι είχε φτάσει στο σημείο να προτείνει να τον θέσει η χούντα υπό ολοήμερη επιτήρηση μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των συνταγματαρχών στο πρόσωπό του.
Στις επαφές του με Αμερικανούς διπλωμάτες, εγκωμίαζε.. το κέντημα της Δέσποινας (συζύγου του ηγέτη της χούντας Γ. Παπαδόπουλου) και ήταν αντίθετος με κάθε διεθνή πίεση προς τη δικτατορία για αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών.
Προσφερόταν μάλιστα να εργαστεί και για την αναστολή κάθε διεθνούς κριτικής εναντίον της επανάληψης της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας. Χαρακτήριζε "αντιπατριωτική πράξη" κάθε τέτοια κριτική από Έλληνες. Αποδεχόταν το δικτατορικό Σύνταγμα του 1968. Δεν σκόπευε να αποκαταστήσει ούτε τους αξιωματικούς που τον είχαν στηρίξει στο κίνημα του 1967.Στο μήνυμα του για το δημοψήφισμα του 1974 είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι "επρωτοστάτησα και ηγωνίσθην"(κατά της χούντας), "δεν έπαυσα να αγωνίζομαι δια την απελευθέρωσιν της Πατρίδος".
Την απάντηση την πήρε απο τον λαό.