Απάτη ολκής από την κυβέρνηση, την ώρα που οι μεγάλες αλυσίδες ανακοινώνουν νέο γύρο αυξήσεων σε βασικά αγαθά από τον νέο χρόνο
Οι ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα διατροφής, οι οποίες το τελευταίο 6μηνο έχουν φτάσει μέχρι και το 60%, έχουν οδηγήσει χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στην απελπισία, με την ακρίβεια να εξαϋλώνει το 40% - 50% του εισοδήματός τους.
Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματικοί όμιλοι εμφανίζουν υπέρογκα κέρδη μήνα με τον μήνα (ο συνολικός τζίρος για τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά το πρώτο 8μηνο του 2022 ανήλθε σε 5,41 δισ. ευρώ, κινούμενος ανοδικά κατά 3,5%).Και σαν να μην έφτανε αυτό, νέα ψυχρολουσία περιμένει τα νοικοκυριά, αφού από τον Γενάρη αναμένεται νέο κύμα ανατιμήσεων σε τουλάχιστον 500 βασικά καταναλωτικά προϊόντα! Οι ανατιμήσεις θα φτάσουν μεσοσταθμικά το 10% - 15%, με περισσότερες από 60 εταιρείες να έχουν αποστείλει ήδη στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ νέα τιμολόγια, με ανατιμήσεις για πάνω από 30 κατηγορίες προϊόντων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο τα προϊόντα διατροφής και τα αλκοολούχα ποτά έχουν ανατιμηθεί κατά 15% - 25%: Στα γαλακτοκομικά και στα αυγά κατά 25,3%, στα έλαια και στα λίπη 20,4%, στο ψωμί και στα δημητριακά κατά 18,7%, στα κρέατα 16,7%, στα ψάρια 1,9%, στα λαχανικά 12,6%, στη ζάχαρη, στις σοκολάτες, στα γλυκά και στα παγωτά 6,1%, στον καφέ 13,4%, στο μεταλλικό νερό, στα αναψυκτικά και στους χυμούς φρούτων κατά 8,6%.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι επιδεινώνονται διαρκώς οι συνθήκες διαβίωσης για τις οικογένειες, που αναγκάζονται να «κόβουν» από παντού, ακόμα και από βασικές διατροφικές ανάγκες, καθώς το κύμα της ακρίβειας στην Ενέργεια και σε βασικά προϊόντα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών και στο βιοτικό τους επίπεδο.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση διαφημίζει το «καλάθι του νοικοκυριού» και το περιβόητο «food pass» ως μέτρα που μπορούν τάχα να ανακουφίσουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Ο πρωθυπουργός μάλιστα έχει το θράσος να χλευάζει τον λαό, λέγοντας ότι «υποτιμά» αυτές τις παρεμβάσεις.
Στην πραγματικότητα, τα όποια επιδόματα μοιράζει η κυβέρνηση είναι ένα απειροελάχιστο μέρος από τα χρήματα που ο λαός πληρώνει μέσω των φόρων, κι αυτό με βασικό στόχο να θωρακιστεί ο τζίρος των σουπερμαρκετάδων, που «έχουν χάσει το μέτρημα» από τα κέρδη.
Μάλιστα οι ανακοινώσεις για το «food pass» έγιναν από τον πρωθυπουργό κατά τη συζήτηση ενός ακόμα σκληρού, ταξικού προϋπολογισμού, με βάση τον οποίο ο λαός θα κληθεί να πληρώσει τη νέα χρονιά πάνω από 2 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους, συνολικά πάνω από 56 δισ. για να απολαμβάνουν φοροασυλία οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτό σε συνέχεια και όλων των φετινών φόρων, καθώς το διάστημα Γενάρη - Νοέμβρη 2022 τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν πληρώσει ήδη πάνω από 50 δισ. ευρώ. Μόνο τον Νοέμβρη τα φορολογικά έσοδα ήταν 4,7 δισ. ευρώ.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό που ψήφισε την περασμένη βδομάδα μοιράζει πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους και ψίχουλα στον λαό, στον οποίο φορτώνει και δεκάδες δισ. ευρώ φόρων.
Συνολικά, 14 δισ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται να πάνε στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια στιγμή που για το σύνολο του χειμαζόμενου λαού, με μέτρα που ανακυκλώνουν τη φτώχεια του, το κονδύλι είναι όλα κι όλα 3,5 δισ., τα οποία όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν τις βασικές ανάγκες, ενώ τα πληρώνει ο λαός από την άλλη τσέπη μέσω της φορολογίας.
Το σύνολο των φόρων και των χαρατσιών που θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ, ενώ γίνεται σαφές ότι η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα ανοίγει για τα καλά έναν νέο κύκλο αντιλαϊκής επίθεσης και για το 2023.
Αν αυτό συνδυαστεί και με τις αναφορές για «επιδείνωση» της καπιταλιστικής οικονομίας σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, «επίμονα υψηλό πληθωρισμό» και «αυστηρότατες χρηματοπιστωτικές συνθήκες», προκύπτει ότι οποιοδήποτε μέτρο μέσα σε αυτό το ασφυκτικό για τον λαό πλαίσιο δεν μπορεί να προσφέρει ούτε την ελάχιστη ανακούφιση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου