«Διαφωνίες» βλέπει το αμερικανικό Κογκρέσο τις αξιώσεις της Τουρκίας... ως και για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
«Οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και
την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν σημαντική κλιμάκωση το 2022 εν μέσω
μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα
και την Κύπρο, όπως και νέες διαφωνίες που αφορούν τα ελληνικά νησιά
κοντά στις τουρκικές ακτές. Οι διαφωνίες Τουρκίας - Ελλάδας σχετικά
με υπερπτήσεις αμφισβητούμενων περιοχών και άλλα μακροχρόνια ζητήματα
στο Αιγαίο αυξήθηκαν και απασχόλησαν το Κογκρέσο».
Με αυτές τις αποκαλυπτικές διατυπώσεις που βαφτίζουν τις απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης - ως και για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών! - «διαφωνίες Ελλάδας - Τουρκίας» και «υπερπτήσεις σε αμφισβητούμενες περιοχές» το αμερικανικό Κογκρέσο έδωσε χτες άλλον έναν «κλότσο να γυρίσει» στα σχέδια για «επώδυνες διευθετήσεις» στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο.
Τα παραπάνω καταγράφονται σε έκθεση του Κογκρέσου για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, ενώ στο πνεύμα της «ΝΑΤΟικής συνοχής» καταγράφονται και οι γνωστές «παροτρύνσεις» των ΗΠΑ ότι «οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις του εναέριου χώρου άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ».
Ολα αυτά υπό το πρίσμα της προσπάθειας να κρατηθεί η Τουρκία στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με την έκθεση μεταξύ άλλων να σημειώνει πως «υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ορισμένες υφιστάμενες εντάσεις ΗΠΑ - Τουρκίας συνεχίστηκαν παράλληλα με τη συνεργασία σε άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής» και να τονίζει πως «ενώ η εμβάθυνση των δεσμών με τη Ρωσία σε ορισμένους τομείς παραμένει αιτία ανησυχίας των ΗΠΑ, η ανάδειξη της Τουρκίας ως σημαντικού μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022 έχει αναμφισβήτητα αυξήσει τη σημασία της Τουρκίας για την πολιτική των ΗΠΑ. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν βελτιωθεί κάπως λόγω της προσεκτικής υποστήριξης της Τουρκίας στην άμυνα της Ουκρανίας, τις αυξανόμενες σχέσεις με άλλες χώρες που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τη ρωσική περιφερειακή ισχύ και τη θέληση για επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, ορισμένα αραβικά κράτη και την Αρμενία».
Στο μεταξύ, τον «λύκο» να φυλάξει τα πρόβατα καλεί με επιστολή του προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Josep Borrell, για το επεισόδιο της 5/1, στο Φαρμακονήσι. Θυμίζουμε πως τότε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχτηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό, ενώ προχώρησε και σε πυροβολισμούς στον αέρα.
H εν λόγω επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική, σημειώνει ο N. Δένδιας, «δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα "ατυχήματος", το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Αγκυρα, προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία», προσθέτοντας κατά τις κυβερνητικές πηγές πως «είναι εύκολα αντιληπτό, ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις».
Σημειώνεται ακόμη πως είναι πασιφανές ότι η Τουρκία, με την Παράνομη Λαθραία και Αναρχη (ΠΛΑ) αλιεία, προσθέτει ένα ακόμη μέσο για την υλοποίηση της αναθεωρητικής της πολιτικής και την αμφισβήτηση του status quo της περιοχής, με τον υπουργό να καλεί «εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ανωτέρω πρακτική, να λάβει μέτρα τα οποία θα επιβάλλουν οικονομικό κόστος στην Τουρκία και ζητάει την εφαρμογή του Κανονισμού (1005/2008) για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας, ο οποίος προβλέπει ότι εάν δεν συμμορφώνεται μια τρίτη χώρα, χαρακτηρίζεται ως "μη συνεργαζόμενη" και μπορούν να απαγορευθούν τα προϊόντα αλιείας στην αγορά της ΕΕ».
Κι όλα αυτά λέγονται, όταν χρόνια τώρα η ΕΕ νίπτει τας χείρας της μπρος σε κάθε πρόκληση της Αγκυρας, έχει αποφύγει δε την επιβολή κυρώσεων και κλίνει σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη προώθησης των «στρατηγικών σχέσεων» με την τουρκική αστική τάξη.
Αλλωστε, τόσο η ΕΕ, όσο και το ΝΑΤΟ, ως διακρατικές ενώσεις του κεφαλαίου, όπου ανήκει και η ντόπια αστική τάξη, ωθούν σε «συνεννόηση» και διευθετήσεις, με θύμα τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ και η κυβέρνηση αποδέχεται και υιοθετεί τις τέτοιες πλατφόρμες «διαλόγου» που της στήνουν.
Διόλου τυχαία, ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών, Μιλ. Βαρβιτσιώτης, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Βόρειας Μακεδονίας Bojan Maricikj, έλεγε ότι «η Αγκυρα θα έπρεπε να πάρει παράδειγμα από τις καλές σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες αναπτύσσονται στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και οδηγούν σε ένα μέλλον ευημερίας και για τους δύο λαούς». Σχέσεις που στήθηκαν πάνω στη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της γείτονα στο ΝΑΤΟ, όπως και τα σχέδια των ομίλων.
Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Δημοκρατία», επικαλούμενη «ξένους διπλωμάτες» που «γνωρίζουν ήδη λεπτομέρειες των ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων», υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται νέες ισορροπίες στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, στη βάση "σταδίων προσέγγισης" στα οποία κατέληξαν η προϊσταμένη του Διπλωματικού Γραφείου του (πρωθυπουργού) Αννα Μαρία Μπούρα και ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν», σε συνάντησή τους στις 16/12 στις Βρυξέλλες υπό την εποπτεία του συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της γερμανικής Καγκελαρίας, πρέσβη Γενς Πλέτνερ.
Επιμένει ότι «ο διάλογος Μπούρα - Καλίν δεν περιορίστηκε στην αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας», αλλά «στην πραγματικότητα η συνάντηση των Βρυξελλών είχε ευρύτερη ατζέντα, και αξιολογείται ως αφετηρία μιας μακράς διαδικασίας επαφών μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της τουρκικής προεδρίας σε πλήθος θεμάτων». Οτι «δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη συμφωνία Μπούρα - Καλίν με την τυπική έννοια του όρου, αλλά "σχέδιο συμφωνίας" ή άτυπο "προσύμφωνο"», και επίσης ότι «καθόρισαν διαδοχικά "στάδια προσέγγισης" τα οποία θα επιτυγχάνονται με κινήσεις της κάθε πλευράς». Η εφημερίδα υποστηρίζει ακόμα ότι η Αγκυρα εμμένει στη μη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και ότι «η διπλωματική σύμβουλος του Ελληνα πρωθυπουργού φέρεται ότι δεν απέκλεισε, εκ των προτέρων και κατηγορηματικά, το συγκεκριμένο θέμα από τα "στάδια" επαφών και προσέγγισης».
Την ίδια ώρα, τα παζάρια και μέσω Λιβύης δίνουν και παίρνουν. Λίβυος υπουργός Πετρελαίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) Μοχάμεντ Ουν, δήλωνε χτες «ανοιχτός» σε συζήτηση για την εξεύρεση λύσεων για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, με Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο, σημειώνοντας πως αυτός μπορεί να γίνει είτε μέσω φιλικών λύσεων είτε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου, σπεύδοντας πάντως να προσθέσει πως ορισμένες χώρες έχουν καταφύγει σε μονομερείς λύσεις αντί διαλόγου και συναίνεσης.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη, Ντμπεϊμπά, αφού δέχθηκε τον πρέσβη της Τουρκίας στη Λιβύη Κενάν Γιλμάζ τόνισε την ανάγκη «συνεργασίας με την Τουρκία σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα».
Στο μεταξύ το Μεταναστευτικό επανέφερε στο παζάρι χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν που, από το βήμα «Διεθνούς Συνάντησης για το Συνήγορο του Πολίτη», μίλησε - κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την Αθήνα - για χώρες «που αφήνουν τους πρόσφυγες να πεθάνουν στη θάλασσα, στο Αιγαίο, τους σκοτώνουν ακόμη και σκόπιμα βυθίζοντας τα σκάφη τους, τους ξυλοκοπούν, τους ληστεύουν, τους εξευτελίζουν και τους αναγκάζουν να βγουν από τα σύνορά τους, δυστυχώς, οι χώρες αυτές βρίσκονται όμως σε πολύ μεγάλη εκτίμηση. Παρ' όλες τις εικόνες, τους μάρτυρες, τις ειδήσεις και τις καταγγελίες, δυστυχώς δεν γίνεται κανένα βήμα προς αυτούς που ασκούν αυτήν την καταπίεση».
Την ίδια ώρα, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχωρούσε χτες σε άλλες 11 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, 3 εκ των οποίων ήταν υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Παναγιά, Οινούσσες και Ζουράφα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου