04/04/1826
Υπογράφεται μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης, με το οποίο επιβεβαιωνόταν η πρόθεση των δύο Δυνάμεων να μεσολαβήσουν μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αυτόνομου ελληνικού κράτους.
04/04/1912
Το Θιβέτ ανακηρύσσεται επαρχία της Κίνας.
04/04/1926
Στις 4 και 11 του Απρίλη και υπό την επίβλεψη του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου διεξάγονται νόθες και ανελεύθερες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το ΚΚΕ απέχει, όπως επίσης απέχουν και τα αστικά κόμματα που είχαν προβάλλει ως κοινό τους υποψήφιο τον Κ. Δεμερτζή. Τελικά ο Θ. Πάγκαλος «εκλέγεται» Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχεδόν παμψηφεί.
04/04/1931
Η Εργατική Βοήθεια κάνει έκκληση σ’ όλους τους εργαζομένους της Ελλάδας να κινητοποιηθούν για να σώσουν τον Βούλγαρο πολιτικό καταδιωκόμενο Άντζελ Μίντσεφ, καταδικασμένο σε θάνατο από τις Βουλγαρικές αρχές, που πιάστηκε στην Κομοτηνή από τις ελληνικές αρχές.
04/04/1932
Γεννιέται ο σοβιετικός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Αντρέι Ταρκόφσκι.
Πεθαίνειο Αντρέι Ταρκόφσκι
04/04/1944
Εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας μπαίνουν στην Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, υπό τον στρατηγό Ντε Γκολ. Η Επιτροπή αυτή μετεξελίχθηκε λίγους μήνες αργότερα στη Προσωρινή Κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Η συμμετοχή του ΚΚ Γαλλίας σε μια σειρά αστικές κυβερνήσεις έως το 1947 (όταν και αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση Ραμαντιέ), καταδείκνυε τα προβλήματα στρατηγικής στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και νωρίτερα.
Μετά τον πόλεμο η στρατηγική πολλών ΚΚ άρχισε σταδιακά να απομακρύνεται από τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής επανάστασης, περιορίζοντας και υποτάσσοντας τη δράση των κομμάτων στην υπεράσπιση των αστικοδημοκρατικών ελευθεριών και της χώρας τους στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού συστήματος.
04/04/1945
Πανεργατική απεργία στη Θεσσαλονίκη κατά του διορισμού κατοχικών συνδικαλιστών στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου
04/04/1945
Σχηματίζεται στην Τσεχοσλοβακία κυβέρνηση Εθνικού Μετώπου με επικεφαλής τον Ζ. Φίρλιγγερ. Στην κυβέρνηση αυτή μετείχε το Κομμουνιστικό Κόμμα αλλά και αστικές δυνάμεις. Η διαπάλη για την εξουσία τα επόμενα χρόνια θα είναι σφοδρότατη.
Το 1948 οι αστοί αποχώρησαν από την κυβέρνηση και το Εθνικό Μέτωπο, αφού προηγουμένως είχαν αποτύχει να ανατρέψουν την κυβέρνηση Γκότβαλντ (1946) φέρνοντας στη θέση της μια αμιγώς αστική. Στις 9/5/1948 ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα, με το οποίο η Τσεχοσλοβακία ανακηρύσσονταν Λαϊκή Δημοκρατία.
04/04/1945
Ο Σοβιετικός Στρατός, μαζί με την ουγγρική εργατική τάξη, το παρτιζάνικο κίνημα και τους Ούγγρους κομμουνιστές που βρέθηκαν στον πυρήνα του, απελευθερώνουν την Ουγγαρία.
04/04/1946
Με προκήρυξή τους προς τον ελληνικό λαό, τα κόμματα που ανήκαν στον συνασπισμό του ΕΑΜ, το ΚΚΕ, το Αγροτικό Κόμμα (του Κ. Γαβριηλίδη), η Ένωση Δημοκρατικών Αριστερών (του Ι. Σοφιανόπουλου), το Σοσιαλιστικό Κόμμα - Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας (του Α. Σβώλου), το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (του Α. Λούλη), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (του Γ. Οικονόμου) και η Δημοκρατική Ένωση (του Σ. Κοπτικά), ανακοινώνουν πως η αποχή από τις εκλογές της 31ης Μάρτη ήταν 55% και καλούν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν σε πανδημοκρατικό μέτωπο. Ζητούν ακύρωση του εκλογικού πραξικοπήματος και σχηματισμό κυβέρνησης δημοκρατικής συνεννόησης, που να διεξάγει γνήσιες εκλογές.
04/04/1948
Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση εκδίδει Νόμο (αρ.13) για την απονομή ηθικών αμοιβών στους μαχητές του ΔΣΕ που διακρίνονταν στη μάχη (έπαινος, προαγωγή για ανδραγαθία, μετάλλιο ανδρείας και ανακήρυξη μονάδας σε «επίλεκτη»).
Την ίδια μέρα στο περιοδικό του ΔΣΕ Δημοκρατικός Στρατός δημοσιεύεται άρθρο του Γραφείου Διαφώτισης του Γενικού Αρχηγείου, όπου εκθέτονταν οι σκοποί, το περιεχόμενο και οι τρόποι ξεδίπλωσης της διαφωτιστικής δουλειάς στις γραμμές των ανταρτών και την υπόλοιπη Ελλάδα. «Στο λαϊκό απελευθερωτικό πόλεμο, που κάνουμε», τονίζονταν σχετικά, «πολεμάμε σε πολλά μέτωπα. Εκτός από το πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό, έχουμε και το ιδεολογικό μέτωπο».
Ηθικέςαμοιβές και άμιλλα στο ΔΣΕ
ΔΣΕ:Ηθικές αμοιβές
04/04/1949
Ιδρύεται ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντικό Σύμφωνο). Το ιδρυτικό του συνυπέγραψαν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί εξωτερικών των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Ισλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας.
Ιδρύεταιτο ΝΑΤΟ
Ηένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ
04/04/1949
Τμήματα του ΔΣΕ καταλαμβάνουν την Πυρσόγιαννη που ήταν έδρα της 75ης Ταξιαρχίας του κυβερνητικού στρατού.
04/04/1961
Ο αντισοβιετισμός, ο αντικομμουνισμός φτάνουν σε επίπεδα υστερίας στις ΗΠΑ. Αμερικανίδα κερδίζει αγωγή διαζυγίου, ισχυριζόμενη στο δικαστήριο ότι ο σύζυγός της είχε στείλει συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Κάστρο και στον Χρουτσόφ!
04/04/1964
Ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ιζβέστια» τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Κύπρου και εναντίον οποιασδήποτε ξένης επέμβασης.
Ομιλία του Ν Χρουστσόφ στο 20οσυνέδριο
04/04/1964
Την παραπομπή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Κόλλια στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο ανακοινώνει η κυβέρνηση, ενώ οι υπόλοιποι αρεοπαγίτες ζητούν την εκδίωξη από το δικαστικό Σώμα του «εμπρηστή της Δικαιοσύνης» Αντ. Φλώρου.
Ο εισαγγελέας Αντ. Φλώρος είχε αναφέρει σε έκθεσή του ότι ο Κόλλιας επιχείρησε παρέμβαση στην ανάκριση για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.
04/04/1968
Δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, ηγετική μορφή του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ. Οι αρχές τότε απέδωσαν το έγκλημα σε ατομική ενέργεια.
Ωστόσο, τρεις δεκαετίες αργότερα δικαστήριο του Τενεσί αποφάνθηκε πως η δολοφονία ενέπλεκε τόσο την μαφία όσο και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
04/04/1986
Πέφτει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της δοτής διοίκησης της ΓΣΕΕ για τη νομιμοποίηση του πραξικοπήματος, με το οποίο εκπαραθυρώθηκε η νόμιμη διοίκηση της Συνομοσπονδίας. Εκατοντάδες σύνεδροι αποχωρούν από το Συνέδριο της ΓΣΕΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας. ενώ πολλοί δεν προσέρχονται καν.
04/04/2006
Πεθαίνει ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας Αλέξης Δαμιανός.
Ο Κινγκ από νωρίς κατήγγειλε την πολιτική των φυλετικών διακρίσεων και ηγήθηκε της “Ενωσης για την πρόοδο του Μοντγκόμερι” στην Αλαμπάμα, συσπειρώνοντας την πλειοψηφία των μαύρων της περιοχής. Στα χρόνια που ακολούθησαν κλιμάκωσε τις δραστηριότητές του στο σύνολο σχεδόν των πολιτειών του Νότου.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://gkagkarin.blogspot.com/2023/04/blog-post_237.html