Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Πράβντα», το επίσημο όργανο του σοβιετικού κομμουνιστικού κόμματος. Πρώτος εκδότης της, ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, γνωστότερος ως Στάλιν.
Το ματωμένο χτύπημα του τσαρικού στρατού, ενάντια στους εργάτες των ορυχείων του Λένα, επιδρά στο γενικότερο ξεσηκωμό των προλετάριων της Ρωσίας. Οι μπολσεβίκοι, επικεφαλής του αγώνα. Η απουσία καθημερινής εφημερίδας στερεί από τους προλετάριους τη σύνδεσή τους με το κόμμα. Το κάλεσμα του κόμματος του Λένιν για οικονομική ενίσχυση, με σκοπό την έκδοσή της, γίνεται υπόθεση των εργατών.
Στις 22 Απρίλη (5 Μάη) 1912 εκδόθηκε στην Πετρούπολη, με την άμεση καθοδήγηση του Λένιν, το πρώτο φύλλο της μπολσεβίκικης εφημερίδας "Πράβντα", που σημαίνει "Αλήθεια". Το κόμμα των μπολσεβίκων απέκτησε πανρωσικό νόμιμο όργανο, καθημερινό προπαγανδιστή, οργανωτή, ιδεολογικό καθοδηγητή του προλεταριάτου.
Οι εργάτες συνδέθηκαν με την καθημερινή επαναστατική δουλιά του κόμματός τους. Ο ρόλος και η συμβολή της στην ιστορία των μπολσεβίκων και της επανάστασης δίκαια της δίνει εξέχουσα θέση. Από το 1914, η 5η Μάη, είναι η μέρα του εργατικού Τύπου.
Στις 22 Απρίλη (5 Μάη), κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας "Πράβντα", όργανο της ΚΕ του ΚΚ, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Β. Ι. Λένιν. Η "Πράβντα" δεν ήταν μόνο η φωνή του κόμματος και του σοβιετικού κράτους. Οι σελίδες της ήταν στη διάθεση της νέας εποχής, εποχής της επίθεσης κατά του κεφαλαίου, της οικοδόμησης του νέου, απαλλαγμένου από την εκμετάλλευση κοινωνικού συστήματος και πάλης για κοινωνική και εθνική ελευθερία.
Η παλιότερη εφημερίδα της Ρωσίας μιλούσε για τις επιτυχίες της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, καλούσε στον αγώνα κατά του φασισμού και του ιμπεριαλισμού, υπερασπιζόταν τους καταπιεσμένους λαούς.
Εκλεισε η "Πράβντα"
Μετά από 84 χρόνια συνεχούς ουσιαστικά κυκλοφορίας. Βέβαια, εδώ και μερικά χρόνια, η "Πράβντα" δεν ήταν το καθημερινό όργανο της ΚΕ του ΚΚΣΕ. Η ιδιοκτησία της είχε περάσει στα χέρια των Ελλήνων επιχειρηματιών, Χ. και Θ. Γιαννίκου. Στις σελίδες της, όμως, έγραφαν ακόμη αρκετοί προοδευτικοί, αριστεροί και κομμουνιστές δημοσιογράφοι, συντελώντας ουσιαστικά στην αντι-γιελτσινική στάση της εφημερίδας, στην προβολή των κοινωνικών προβλημάτων και του λαϊκού κινήματος.
Την περασμένη, λοιπόν, βδομάδα, οι ιδιοκτήτες της "Πράβντα" ανακοίνωσαν την απ' αόριστον αναστολή της έκδοσης της εφημερίδας, επικαλούμενοι οικονομικούς λόγους. Ο διευθυντής, όμως, της εφημερίδας, Αλεξάντερ Ιλιν, ισχυρίζεται πως οι πραγματικοί λόγοι είναι άλλοι. Και αναφέρει τις πιέσεις που δέχονταν το τελευταίο καιρό, μετά την επανεκλογή του Μπ. Γιέλτσιν, για στροφή της εφημερίδας προς το "κέντρο"...
Ανεξάρτητα, απ' όλ' αυτά, το θλιβερό γεγονός παραμένει. Η "Πράβντα" σταμάτησε να κυκλοφορεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου