Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Ραμόν Μερκαντέρ


 Στις 8 Ιουνίου 1960, ο Ραμόν Μερκαντέρ, ο οποίος δολοφόνησε τον Τρότσκι, τιμήθηκε με το αστέρι του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης στο Κρεμλίνο προσωπικά από τον επικεφαλής της KαΓκεΜπε, Αλεξάντερ Σέλιεπιν. 

Ο Ramon Mercader (πλήρες όνομα Jaime Ramon Mercader del Rio Hernandez) γεννήθηκε στη Βαρκελώνη και ήταν γόνος πλούσιας ισπανικής οικογενείας. Επιστρατεύτηκε από την NKVD με τη βοήθεια της μητέρας του, Μαρίας Καριντάντ, που ήταν πράκτορας της σοβιετικής υπηρεσίας πληροφοριών. 

Υπό την ηγεσία ενός από τους ηγέτες της σοβιετικής υπηρεσίας πληροφοριών, N. I. Eitingon, ετοίμασε μια απόπειρα κατά της ζωής του Τρότσκι, ο οποίος εκδιώχθηκε από την ΕΣΣΔ το 1929 και το 1932 στερήθηκε τη σοβιετική υπηκοότητα, ο οποίος το 1938 δημιούργησε την «Τέταρτη Διεθνή». Θεωρήθηκε από την ηγεσία του Πανενωσιακού ΚΚ(μπ) ο χειρότερος εχθρός της ΕΣΣΔ και της σοβιετικής εξουσίας. 

Τον Σεπτέμβριο του 1939, ο Μερκαντέρ πλησίασε την Σίλβια Αγγέλοφ , η οποία ήταν πρόσωπο του περιβάλλοντος του Τρότσκι. Με τη βοήθειά της γνώρισε τον Τρότσκι. Στις 20 Αυγούστου 1940, ο Μερκαντέρ έφτασε στη μεξικανική βίλα του Τρότσκι με το πρόσχημα να του δείξει το άρθρο του και όταν άρχισε να το διαβάζει, χτύπησε τον Τρότσκι στο κεφάλι με μία ορειβατική αξίνα, από το οποίο πέθανε την επόμενη μέρα. 

Ο Μερκαντέρ τη στιγμή της σύλληψής του

Μετά τη σύλληψή του, ο Mercader, εξηγώντας την πράξη του ως πράξη ανταπόδοσης από έναν μοναχικό μαχητή, αρνήθηκε να καταθέσει. Δικαστήριο του Μεξικού τον καταδίκασε σε 20 χρόνια φυλάκιση. Εξέτισε την ποινή του και αποφυλακίστηκε στις 6 Μαΐου 1960.Τον μετέφεραν αρχικά στην Κούβα και στη συνέχεια κρυφά με πλοίο στην ΕΣΣΔ. 

Μετά από αρκετό καιρό, έλαβε έγγραφα από τη Μόσχα με το όνομα Ραμόν Ιβάνοβιτς Λόπες. Η σοβιετική επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών, με την κωδική ονομασία «Πάπια», ολοκληρώθηκε τελικά επιτυχώς. Και ο τότε επικεφαλής της Kα Γκε Μπε, Aλεξάντερ Σελιέπιν, υπέβαλε αίτηση στον Χρουστσόφ να απονείμει στον σύντροφο Λόπες τον τίτλο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης. Τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι για όλα τα 20 χρόνια ο Ραμόν Ιβάνοβιτς «κρατούσε κρυφή τη σύνδεσή του με τα όργανα κρατικής ασφάλειας της Σοβιετικής Ένωσης». Ένα μυστικό διάταγμα που απονέμει υψηλό βαθμό στον Λόπες υπογράφηκε από τον τότε Πρόεδρο του Προεδρείου του Ανωτάτου Συμβουλίου Λεονίντ Ι. Μπρέζνιεφ στις 31 Μαΐου 1960. 

Στις 8 Ιουνίου 1960 πραγματοποιήθηκε μυστική τελετή βράβευσης στο Κρεμλίνο. Με ειδική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ, ο Ραμόν Ιβάνοβιτς Λόπες εγγράφηκε στο Ινστιτούτο Μαρξισμού-Λενινισμού υπό την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΣΕ ως ανώτερος ερευνητής. Έλαβε μια κρατική ντάτσα, ένα ευρύχωρο διαμέρισμα στη Μόσχα και μετά μια σταθερή σύνταξη. Λίγα χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του '70, του επετράπη να ταξιδέψει με την οικογένειά του στην Κούβα. 

Εκεί συμβούλεψε τους Κουβανούς συντρόφους μετά από αίτημα του Φιντέλ Κάστρο. Στο ίδιο μέρος, στην Κούβα, πέθανε ο Ραμόν Μερκάντερ τον Οκτώβριο του 1978. Σύμφωνα με την τελευταία διαθήκη του εκλιπόντος, η τέφρα του μεταφέρθηκε στη Μόσχα. Στο νεκροταφείο της περιοχής Κούντσεβο της Μόσχας βρίσκεται ο τάφος του. 


Στο μνημείο από γρανίτη βρίσκεται η φωτογραφία του με το αστέρι του Ήρωα και την επιγραφή: «Лопес Рамон Иванович. 1913-1978». Και λίγο πιο κάτω είναι το πραγματικό του όνομα: "Ramon Merkader del Rio".

https://www.facebook.com/.../permalink/1959209674270201

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου