Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Οι ναζί εκτελούν τον αντιφασίστα Βίλεμ Αροντέους

 
"Ας γίνει γνωστό ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι δειλοί": Σαν σήμερα, 1η Ιουλίου 1943, οι ναζί εκτελούν τον αντιφασίστα Βίλεμ Αροντέους που ανατίναξε το Ληξιαρχείο του Άμστερνταμ για να σώσει Εβραίους και Ρομά απο τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί.

Ο Αροντέους είχε γεννηθεί το 1894 στο Άμστερνταμ. Σε ηλικία 17, ετών οι γονείς του τον έδιωξαν απο το σπίτι γιατί αρνιόταν να κρύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος.Έκανε διάφορες δουλειές για να ζήσει και ασχολήθηκε και με την ζωγραφική.

Όταν οι ναζί εισέβαλαν στην Ολλανδία, ήταν απο τους πρώτους που εντάχθηκαν στην αντίσταση. Οι καλλιτεχνικές του ικανότητες αξιοποιήθηκαν με την ένταξή του σε ομάδα η οποία πλαστογραφούσε ταυτότητες, που έσωσαν πολλούς Ολλανδούς Εβραίους απο τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δούλεψε και στη δημοσίευση υλικού αντιπληροφόρησης και στη στρατολόγηση ανθρώπων για την αντίσταση.

Στις 27 Μαρτίου του 1943, ντυμένος σαν αξιωματικός των ναζί, ο Αροντέους κατάφερε να οδηγήσει ομάδα 15 μαχητών ώς τα γραφεία του Ληξιαρχείου. Εκεί, ακινητοποίησαν τους φύλακες, τοποθέτησαν τα εκρηκτικά και έγραψαν ιστορία.

Το Ληξιαρχείο στο Άμστερνταμ τυλίχθηκε στις φλόγες. Κάηκαν πολλά έγγραφα με αναλυτικά στοιχεία για τους Ολλανδούς πολίτες που αποκάλυπταν ποιοι ήταν Εβραίοι, Ρομά κ.ο.κ. Αν περιέρχονταν τα στοιχεία αυτά στα χέρια των ναζί, θα ήταν λόγος ώστε να απελαθούν και να εκτελεστούν δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι.

Η επίθεση αυτή αποτελεί σύμβολο για την Ολλανδική αντίσταση μέχρι και σήμερα, ωστόσο η συνεισφορά του εμπνευστή και πρωταγωνιστή της, του Β. Αροντέους σβήστηκε για πολλά χρόνια, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.

Η ανατίναξη του Ληξιαρχείου προκάλεσε πανικό στην Γκεστάπο, που οργάνωσε ανθρωποκυνηγητό ενάντια στους αντιφασίστες αγωνιστές. Μέσα σε λίγες μέρες, με την βοήθεια ντόπιων δωσιλόγων, κατάφερε να τους συλλάβει. Στη δίκη που ακολούθησε, ο Αροντέους πήρε όλη την ευθύνη πάνω του. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τους ναζί να εκτελέσουν 13 από τους σαμποτέρ, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου. Οι επιζώντες εγκατέλειψαν τη χώρα.

Μετά την ανακοίνωση της ποινής, ο Αροντέους είπε στον δικηγόρο του: "Ας γίνει γνωστό πως οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι δειλοί". Εκτελέστηκε σαν σήμερα, 1η Ιουλίου 1943. Ήταν 48 χρονών.

Το όνομα του παραλείφθηκε από τα περισσότερα βιβλία που γράφτηκαν σχετικά με την αντιφασιστική αντίσταση στην Ολλανδία. Την δεκαετία του ’80 η οικογένειά του παρέλαβε τιμητικό μετάλλιο για το θάρρος που επέδειξε στην Αντίσταση. Όμως,το όνομά του παραλειπόταν συστηματικά απ’ όλα σχεδόν τα βιβλία της ιστορίας μέχρι τη δεκαετία του 1990.

 Praxis Review

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου