Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Συνεχίζεται το έγκλημα της μεγάλης φωτιάς στον Εβρο

*

Τα γνωστά μέτρα κοροϊδίας για τους πληγέντες εξήγγειλε η κυβέρνηση

Εφιάλτη χωρίς τέλος ζουν ο λαός του Εβρου και οι εξουθενωμένοι πυροσβέστες, που χθες έδωσαν μάχη με τις φλόγες για 12η συνεχόμενη μέρα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που μοίρασαν απλόχερα τις προηγούμενες μέρες τα κυβερνητικά στελέχη που βρέθηκαν στον Εβρο για ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης, η καταστροφική φωτιά συνεχίζεται ανεξέλεγκτη και κατακαίει το μοναδικό δασικό οικοσύστημα της Δαδιάς, ενώ συνεχείς αναζωπυρώσεις σημειώνονται σε Λευκίμμη, Λεπτοκαρυά, Τρεις Βρύσες, Κοτρωνιά και Κίρκη. Οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν μόνοι τους ό,τι σώζεται, καθώς αστικό κράτος και κυβέρνηση έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Χθες το μέτωπο της φωτιάς κινούνταν ανεξέλεγκτα προς την Κοτρωνιά και τον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς, ένα παρθένο κομμάτι που δεν έχει καεί ποτέ, και πλησίαζαν προς το Σουφλί. Πυκνοί καπνοί έφτασαν μέχρι και τα χωριά του Διδυμότειχου, ενώ ήταν ορατοί και στην Ορεστιάδα, διαμορφώνοντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κλήθηκαν και οι κάτοικοι των οικισμών Γιαννούλη και Σιδηρώ.

Η παντελής έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας, στο πλαίσιο της εμπρηστικής πολιτικής που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και αφήνουν απροστάτευτο τον λαό και τον δασικό πλούτο στις φυσικές καταστροφές, καθώς αντιμετωπίζουν σαν κόστος τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, έχει ως αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί στις φωτιές στον Εβρο και στη Ροδόπη τουλάχιστον 843.400 στρέμματα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Ταχείας Χαρτογράφησης «Copernicus».

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την καμένη έκταση σε Εβρο και Ροδόπη από τον «Copernicus» δείχνουν την έκταση της καταστροφής, που θεωρείται η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά σε όλη την Ευρώπη
Τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την καμένη έκταση σε Εβρο και Ροδόπη από τον «Copernicus» δείχνουν την έκταση της καταστροφής, που θεωρείται η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά σε όλη την Ευρώπη
Την ίδια ώρα που οι εξουθενωμένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα πυρόσβεσης, αποτελούν πρόκληση οι πανηγυρισμοί του αντιπεριφερειάρχη Εβρου και προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Εβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, για την έλευση του θωρακισμένου πυροσβεστικού οχήματος «Jumbo Track Multi» στην περιοχή. Το εν λόγω όχημα, το οποίο ανήκει σε ιδιώτη, έχει λάβει τεράστια προβολή σε αστικά ΜΜΕ, που ούτε λίγο ούτε πολύ το παρουσιάζουν σαν το «εργαλείο» που θα τελειώσει τη φωτιά. Ωστόσο, οι τεράστιες ελλείψεις της Πυροσβεστικής δεν μπορούν να καλυφθούν πίσω από την υπερπροβολή του οχήματος, με τα αποτελέσματά τους να κοστίζουν σε καμένες περιουσίες και ανυπολόγιστη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον.

Σχεδόν το 1/3 του νομού Εβρου έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο, το μοναδικής σημασίας οικοσύστημα του δάσους της Δαδιάς φλέγεται και, μετά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ενισχύσεις, αυτό που κατέφτασε ήταν ένα (1) όχημα ιδιώτη, κι αυτό 10 μέρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Ψίχουλα για τους πυρόπληκτους ενώ ο τόπος τους ακόμα καίγεται

Στο μεταξύ η κυβέρνηση, αφού αφήνει οικισμούς, καλλιέργειες και το δάσος της Δαδιάς στο έλεος της πυρκαγιάς, προσπαθεί να προλάβει την ένταση της λαϊκής δυσαρέσκειας από την αδυναμία κατάσβεσης της φωτιάς και την παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης, ανακοινώνοντας μέτρα - ψίχουλα για τους πυρόπληκτους.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε χθες τα συνηθισμένα μέτρα για τους πυρόπληκτους, τα οποία δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες και δεν επαρκούν για την αποκατάσταση των ζημιών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η καταβολή ποσού 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, προσαυξημένο για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Επίσης, ανακοινώθηκε οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής ή για απλές επισκευαστικές εργασίες στην κύρια πληγείσα κατοικία, ενώ η εν λόγω ενίσχυση περιορίζεται στο 50% για τις περιπτώσεις δευτερεύουσας κατοικίας.

Προβλέπονται ακόμα επιδοτήσεις ενοικίων, 3ετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, αναστολή της πληρωμής των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων για 6 μήνες και αναστολή συμβάσεων εργασίας.


«Δεν πάει άλλο!»

 Την οργάνωση συλλαλητηρίου την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στο πάρκο Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη αποφάσισαν σωματεία και φορείς του Εβρου, με σύνθημα «Δεν πάει άλλο!», κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με θέμα την οργάνωση του αγώνα για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και για άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης όλων των πληγέντων της καταστροφικής φωτιάς που μαίνεται στον Εβρο.

Συμμετείχαν: Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπάλληλων περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», Ενωση Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων ν. Εβρου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Εβρου, Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης, Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης. Επίσης, εκπρόσωποι των ΔΣ των: Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας, ΟΤΑ Δήμου Αλεξανδρούπολης, Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θράκης, ΕΛΜΕ Εβρου, Διδασκαλικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Συνταξιούχων Δημοσίου Εβρου, Ενωσης Γονέων Αλεξανδρούπολης, Φοιτητικού Συλλόγου Παιδαγωγικού.


Το πλαίσιο αιτημάτων

- Εκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες για τις βασικές ανάγκες επιβίωσης, χωρίς κανέναν όρο και προϋπόθεση

- Αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια, αποθήκες, στάβλους, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για όλο τον εξοπλισμό

- Να δοθούν τώρα ζωοτροφές σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό χρειαστεί, για να μπορέσουν να σιτίσουν τα ζώα τους. Αντίστοιχα, εξασφάλιση μελισσοτροφής για τους μελισσοκόμους

- Να ξεκινήσουν όλα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης των ζημιών που έχουν γίνει σε υποδομές, στο δίκτυο ηλεκτρισμού και ύδρευσης, δρόμους

- Να στελεχωθούν τα Δασαρχεία με επιστημονικό προσωπικό για τα αντιπλημμυρικά έργα, την αναδάσωση, την προστασία του δάσους καθώς και με εργάτες από τις πυρόπληκτες περιοχές με σταθερή σχέση εργασίας. Προσλήψεις στην Πυροσβεστική, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επαρκή και σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης

- Πάγωμα και αναστολή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, τράπεζες. Απαγόρευση κατασχέσεων, πλειστηριασμών

- Επιδότηση ενοικίου για όσους το έχουν ανάγκη και για όσο διαρκέσει η αποκατάσταση των κατοικιών

- Ειδικό επίδομα θέρμανσης για τους κατοίκους των πυρόπληκτων οικισμών που θερμαίνονται με ξυλεία

* Το Σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου