Παρεμβάσεις της ΟΕΝΓΕ για τα αλλεπάλληλα κρούσματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα
Την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αναδεικνύει για μια ακόμα φορά, με ανακοινώσεις της για τα Νοσοκομεία Χαλκίδας και Αρτας, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Ηδη, η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις μέλη της έχουν καταγγείλει την εφημεριακή υπερεξόντωση, τις επικίνδυνες εντολές για ετεροαπασχόληση και τις διαρκείς μετακινήσεις στο έδαφος των τραγικών ελλείψεων προσωπικού, καθώς και την καταιγίδα παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών.
Τώρα στο στόχαστρο μπαίνουν και οι γονικές άδειες των γιατρών. Συγκεκριμένα, η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την προσπάθεια του διοικητή του Νοσοκομείου Χαλκίδας «να ακυρώσει την άδεια ανατροφής τέκνου γιατρού Επιμελήτριας Παθολόγου μητέρας δυο μικρών παιδιών (5 ετών και 5 μηνών)». «Τέτοιες ενέργειες συμβάλλουν και αυτές στην καταιγίδα παραιτήσεων γιατρών από το ΕΣΥ, γιατί έτσι αυτονόητα ασκείται τεράστιος εκβιασμός σε γιατρούς γονείς μικρών παιδιών», σχολιάζει.
Η Ομοσπονδία επισημαίνει τις ευθύνες της Διοίκησης του νοσοκομείου, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης της 5ης ΥΠΕ, επισημαίνοντας ότι η τελευταία «συνεχίζει τις εντολές αναγκαστικής μετακίνησης γιατρών ΚΥ προς το Νοσοκομείο Χαλκίδας για εφημέρευση», όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το ΚΥ Ψαχνών. Οι εντολές αναγκαστικής μετακίνησης εξοντώνουν τους γιατρούς και διαλύουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με στόχο «την πρόχειρη "κάλυψη κενών", στη δημιουργία των οποίων έχει συμβάλει και ο διοικητής του νοσοκομείου με την απαράδεκτη συμπεριφορά του», τονίζει.
Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ακυρώσει άμεσα την αυθαίρετη και έκνομη περικοπή της άδειας ανατροφής τέκνου στη γιατρό. Να καλύψει όλα τα κενά τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα ΚΥ της Εύβοιας με προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού. Να σταματήσει τις αυθαιρεσίες αναγκαστικών μετακινήσεων γιατρών, που εξωθούν ακόμα περισσότερους γιατρούς σε παραίτηση.
Παράλληλα, η Ομοσπονδία επισημαίνει πως η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και η εξώθηση γιατρών σε παραίτηση από το ΕΣΥ υπηρετούν τη σκοπιμότητα της πλήρους ιδιωτικοποίησης λειτουργιών όπως είναι τα εργαστήρια (απεικονιστικά, βιολογικών υγρών, παθολογοανατομικά - κυτταρολογικά, ειδικά) πολλών νοσοκομείων. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις που αφορούν το απεικονιστικό εργαστήριο του Νοσοκομείου Αρτας (ακτινολογικό, υπερηχοτομογράφο και αξονικό τομογράφο).
«Μετά από πολύμηνη περίοδο αναγκαστικών "εντέλλεσθε" εφημεριακής υπερεξόντωσης που εξώθησαν γιατρούς σε παραιτήσεις, η διοίκηση τώρα θέλει να παραδώσει τη διάγνωση στον ιδιωτικό τομέα με "σύμβαση". Με απλά λόγια η τακτική της υποστελέχωσης και της εφημεριακής υπερεξόντωσης των γιατρών δεν ήταν τίποτε άλλο από προετοιμασία για να έρθει ως δήθεν "μονόδρομος" η χρηματοδότηση ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, για να παρέχουν "διαγνωστικό έργο" αξιοποιώντας την υλικοτεχνική υποδομή του ίδιου του νοσοκομείου. Κάτι που άλλωστε έχει ήδη γίνει και σε άλλα νοσοκομεία», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.
Απαιτεί την ακύρωση των σχετικών ενεργειών της Διοίκησης του Νοσοκομείου Αρτας και τη στελέχωση του απεικονιστικού τμήματος με ιατρικό προσωπικό μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει επίσης την επίθεση που δέχθηκαν πριν λίγες μέρες υγειονομικοί στο Νοσοκομείο Ναυπλίου από συγγενείς αποβιώσαντος ασθενούς, μια επίθεση που οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό δύο γιατρών.
«Υπενθυμίζουμε πως δυστυχώς παρόμοια συμβάντα, με την αστυνομία πρακτικά απούσα, είναι πάρα πολλά και με ενόχους όχι μόνο "εξοργισμένους συγγενείς ασθενών" αλλά σε πολλές περιπτώσεις άλλες ομάδες ατόμων (οργανωμένους οπαδούς, ακροδεξιούς "θεματοφύλακες - αντιδιασωληνωτές" κ.λπ.). Υπενθυμίζουμε επίσης πως σε πολλές περιπτώσεις οι διοικήσεις των νοσοκομείων αρνούνται ακόμα και να αναλάβουν τις εκ των υστέρων απαραίτητες νομικές ενέργειες παρουσιάζοντας έτσι αυτές τις επιθέσεις ως δήθεν... "προσωπικές διενέξεις των υγειονομικών με πολίτες", οι οποίες τάχα "δεν αφορούν τις διοικήσεις των νοσοκομείων"», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Οσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει πως η αστυνομία δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την επίθεση σε βάρος των υγειονομικών, για την οποία είχε έγκαιρα ενημερωθεί, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά πως «το δόγμα "νόμος και τάξη" δεν αφορά την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων».
Ανακοίνωση εξέδωσε και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ναυπλίου, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Στην αύξηση των επιθέσεων σε βάρος συναδέλφων συμβάλλει η συνεχιζόμενη εκστρατεία συκοφάντησης των υγειονομικών ως συλλήβδην "διεφθαρμένων", ως δήθεν "συνυπεύθυνων" για τα προβλήματα στις δημόσιες μονάδες Υγείας.
Ετσι συγκαλύπτεται ότι η βαθύτερη αιτία της απαράδεκτης κατάσταση των δημόσιων μονάδων Υγείας είναι η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος, προς όφελος της επέκτασης της επιχειρηματικής δράσης. Οπωσδήποτε όμως το άγχος, η αγωνία, η συναισθηματική φόρτιση δεν δικαιολογούν τη στοχοποίηση και την επίθεση κατά εργαζομένων, που δεν ευθύνονται γι' αυτά. Αντίθετα, τέτοιες συμπεριφορές προσθέτουν προβλήματα και υποβαθμίζουν περαιτέρω το νοσοκομείο μας.
Οι συχνές επιθέσεις κάνουν επιτακτική την ανάγκη να εξασφαλιστεί, με κρατική ευθύνη, πλήρης νομική κάλυψη και στήριξη στους υγειονομικούς, που δέχονται επίθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους».
Καταγγέλλει τέλος τη στάση της Διοίκησης, που αρνήθηκε να συναντήσει το σωματείο μετά το περιστατικό και καθυστέρησε τις όποιες ενέργειες, παρά το γεγονός ότι και στο παρελθόν έχουν εκδηλωθεί ανάλογα κρούσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου