Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Με θεατρινισμούς προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της

 
Με θεατρινισμούς προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της
 
Με θεατρινισμούς προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της η κυβέρνηση για τις τεράστιες καταστροφές και τους θανάτους από τις πυρκαγιές που καίνε ανεξέλεγκτα όλο το καλοκαίρι.

Χαρακτηριστική ήταν η «έκτακτη» ενημέρωση στην οποία προχώρησε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, για την πορεία των πυρκαγιών, αναπαράγοντας καταγγελίες για εμπρησμό.

Συγκεκριμένα, μετά την προχθεσινή ...παράσταση, όπου εκ μέρους της κυβέρνησης αναμασούσε τα γνωστά περί «πρωτοφανούς κατάστασης» και «κλιματικής αλλαγής», φτάνοντας στο σημείο να φέρει ως παράδειγμα τη δολοφονική φωτιά στη Χαβάη, χθες τα έβαλε με τους «αλητήριους εμπρηστές»: Εκανε λόγο για 9 απόπειρες εμπρησμού στην περιοχή του Αυλώνα, παραθέτοντας τα σημεία και τις ώρες που φέρεται να πραγματοποιήθηκαν οι απόπειρες και προσθέτοντας ότι έχουν γίνει προσαγωγές, ενώ συνεχίζεται η έρευνα του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας και της ΕΥΠ.

Παραπέρα, με ύφος ...σερίφη του Φαρ Ουέστ ο Κικίλιας έστειλε μήνυμα στους εμπρηστές ότι «δεν θα γλιτώσετε. Θα σας βρούμε και θα λογοδοτήσετε», κάνοντας ωστόσο γαργάρα τις τραγικές ελλείψεις στον αντιπυρικό σχεδιασμό του κράτους, τα τεράστια κενά στην Πυροσβεστική, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες, όπως τα Δασαρχεία, που θα μπορούσαν να αποτρέπουν και τις απόπειρες εμπρησμού, ή έστω να αντιμετωπίζουν από πολύ καλύτερες θέσεις τις πυρκαγιές.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, μιλώντας στο «Mega», χαρακτήρισε «κατάκτηση» την τακτική τού «φευγάτε να σωθείτε», που προβάλλει ως λύση σε κάθε καταστροφή η κυβέρνηση, λέγοντας ότι ...«δεν είναι απλά σχέδια εκκένωσης (...) είναι προσπάθεια, επιχειρησιακά σχέδια (...) Και δεν πρέπει να το υποτιμάμε»! Κατέφυγε δε κι αυτός στον ισχυρισμό ότι «όλες αυτές οι κρίσεις, απ' ό,τι φαίνεται, είναι παγκόσμιες». Αποσιώπησε ότι σχέδιο για τις λαϊκές ανάγκες δεν είναι στον προσανατολισμό και στις προτεραιότητες του αστικού κράτους πουθενά στον κόσμο, ενώ το αναγκαίο προσωπικό και τα μέσα πυροπροστασίας, σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούνται παντού «κόστος».

Ολα αυτά ενώ διαρρέουν φήμες ότι ενδέχεται να υπάρξουν καρατομήσεις στελεχών, της κυβέρνησης ή υπηρεσιακών, ως αποδιοπομπαίων τράγων, για να κρυφτεί βέβαια η ανεπάρκεια του αστικού κράτους όποτε είναι να προστατέψει λαϊκά συμφέροντα.

Σε κάθε περίπτωση, την ερχόμενη Δευτέρα (28/8) η Βουλή ανοίγει και πάλι τις εργασίες της και, όπως διαχέεται από το Μαξίμου, η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το θέμα της διαχείρισης των πυρκαγιών θα προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα. Στην πράξη, βέβαια, ετοιμάζονται μαζί με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα να στήσουν ακόμα έναν ανούσιο για τον λαό διαγκωνισμό για το ποιος έχει βάλει περισσότερο τη σφραγίδα του στην εγκληματική πολιτική που οδηγεί στις σημερινές τραγωδίες.

Στο μεταξύ, την παραπομπή του βουλευτή της Ελ. Λύσης Π. Παπαδάκη, που μέσω διαδικτύου καλούσε σε πογκρόμ κατά των μεταναστών στο Εβρο, στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολή Φάμελου στον πρόεδρο της Βουλής, ενώ διάβημα για ποινικές ευθύνες κυβερνητικών, πολιτικών και υπηρεσιακών προσώπων κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Αρειο Πάγο, σε μια προσπάθεια να κρυφτούν οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες.

 
 «Δεν είναι και τόσο τρομερό»
 
Οι τραγικές ελλείψεις από την πολιτική των περικοπών σε προσωπικό και εξοπλισμό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών φανερώνουν την πλήρη αδυναμία να προστατευτούν ακόμα και οι αρχαιολογικοί χώροι, όπως δείχνει και η περίπτωση του Μονής Οσίου Λουκά στη Βοιωτία, με τις φλόγες να καίνε τμήματα του βυζαντινού μνημείου του 11ου αιώνα, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Αραγε, τι έχει να πει η υπουργός Πολιτισμού που ούτε ένα μήνα πριν σε συνέντευξή της στο ΒΗΜΑgazino, ενώ παραδεχόταν ότι «οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες είναι θέματα που απειλούν τους αρχαιολογικούς χώρους», διαφήμιζε μια σειρά έργων που υλοποιούνται «για την πρόληψη πυρκαγιών και πλημμυρών» σε αρχαιολογικούς χώρους; Ισως «δανειστεί» και πάλι την απάντηση που είχε δώσει όταν πριν από 2 χρόνια πυρκαγιά είχε απειλήσει τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. «Να βλέπει και λίγο ο επισκέπτης το καμένο, δεν είναι και τόσο τρομερό...».

1 σχόλιο:

  1. Συγκλονιστικό βίντεο κατάσβεσης φωτιάς δίπλα σε σπίτια
    Πυροσβέστες και μέλη του ΚΚΕ προσπαθούν να σώσουν περιουσίες δίνοντας άνιση μάχη με τις φλόγες.
    902
    https://youtu.be/3TiMkvWRYgg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου