24/09/1845
Αυτοκτονεί διωκόμενος και πάμπτωχος ο Ανδρέας Λόντος, μέλος της Φιλικής Εταιρίας και πρωταγωνιστής της επανάστασης του 1821. Μετά το κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη 1843 αναδείχθηκε αντιπρόεδρος της εθνοσυνέλευσης ενώ στη συνέχεια χρημάτισε υπουργός στρατιωτικών & εσωτερικών στην επαναστατική κυβέρνηση.
24/09/1869
«Μαύρη Παρασκευή» στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
24/09/1884
Γεννιέται ο Ισμέτ Ινονού. Στενός συνεργάτης και διάδοχος του Κεμάλ Ατατούρκ, ανέλαβε την προεδρία της Τουρκίας κατά την περίοδο 1938 - 1950.
24/09/1908
Το Κρητικό Κοινοβούλιο κηρύσσει την Ένωση με την Ελλάδα, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από την Ελληνική κυβέρνηση.
24/09/1920
Πεθαίνει η Μπολσεβίκα Ινέσσα Αρμάντ (Ελιζαβέτα Φεντόροβνα), ηγετική μορφή του αγώνα για τα δικαιώματα των εργατριών και των εργατών στην Οκτωβριανή Επανάσταση.
24/09/1922Στα νησιά Χίος και Μυτιλήνη όπου είχαν υποχωρήσει τα ελληνικά στρατεύματα από τη Μικρά Ασία συγκροτείται «Επαναστατική Επιτροπή» με επικεφαλής τους Πλαστήρα - Γονατά.
Με προκήρυξή της, η «Επαναστατική Επιτροπή» ζητούσε τελεσιγραφικά την παραίτηση του βασιλιά, τη διάλυση της Βουλής και το σχηματισμό κυβέρνησης «αχρόου και εμπνεούσης εμπιστοσύνην εις την Αντάντ» για τη διενέργεια εκλογών.
24/09/1929
Με εντολή της κυβέρνησης Βενιζέλου υποβάλλεται μήνυση κατά του Ριζοσπάστη για τη δημοσίευση άρθρων που αφορούσαν την τρομοκρατία που ασκούσε η μοναρχική δικτατορία στη Γιουγκοσλαβία. Ο Ριζοσπάστης απαντά με τη δημοσίευση νέας σειράς άρθρων για το ίδιο θέμα.
24/09/1943
Δυνάμεις της Ειδικής Ασφάλειας με επικεφαλής τον Μπουραντά διενεργούν επίθεση στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, 2 φοιτητές δολοφονούνται, ενώ άλλοι 10 τραυματίζονται. Ο εκφοβισμός των φοιτητών δεν πέρασε. Τρεις ημέρες αργότερα οι φοιτητές του πανεπιστημίου θα γιορτάσουν με συγκέντρωση τα 2χρονα του ΕΑΜ.
24/09/1946
Συγκροτείται το Αρχηγείο Ανταρτών Περιοχής Θεσσαλίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Συγκροτείται το Αρχηγείο Ανταρτών Περιοχής Θεσσαλίας του ΔΣΕ
24/09/1950
Ξεκινά τις εργασίες του το 10ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (24/9-1/10/1950), υπό συνθήκες τρομοκρατίας και νοθείας. Ως προς τους στόχους των διοργανωτών του το Συνέδριο θεωρήθηκε επιτυχές, αφού, από τη μια υιοθετήθηκαν «οι σκοποί και υποχρεώσεις της ΔΣΕΕΣ» (της ρεφορμιστικής συνδικαλιστικής διεθνούς - διάσπαση της ΠΣΟ) και από την άλλη «η ΓΣΕΕ σώθηκε από τον κομμουνισμό».
10ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ: «Πιστοποιητικά φρονημάτων», αποκλεισμοί και προσπάθεια χειραγώγησης
24/09/1957
Ο Πρόεδρος Αϊζενχάουερ διατάζει την εθνοφρουρά να διευκολύνει τα παιδιά των μαύρων στο Λιτλ Ροκ να πηγαίνουν σχολείο, έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις για την εισδοχή για πρώτη φορά αφροαμερικανών στα μέχρι πρότινος σχολεία «μόνο για λευκούς».
24/09/1988
Στους Ολυμπιακούς της Σεούλ, ο Καναδός Μπεν Τζόνσον κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 9.79, αλλά έξι μέρες μετά του αφαιρούν το μετάλλιο, γιατί βρέθηκε ότι είχε κάνει χρήση αναβολικών.
24/09/2000
Φεύγει από τη ζωή ο κομμουνιστής Λέων Αυδής, βουλευτής του ΚΚΕ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξής του στην Αθήνα.
Φεύγει από τη ζωή ο κομμουνιστής Λέων Αυδής
24/09/2004
Πεθαίνει η Γαλλίδα συγγραφέας Φρανσουάζ Σαγκάν (Φρανσουάζ Κουαρέζ).
ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (3 Μάρτη 1927 – 24 Σεπτέμβρη 2018)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργης Μωραΐτης, μέλος και στέλεχος του Κόμματος για 75 ολόκληρα χρόνια, με μακρά θητεία στον «Ριζοσπάστη», ως δημοσιογράφος, μέλος της Διεύθυνσης και της Αρχισυνταξίας της εφημερίδας.
Ο σύντροφος Γιώργης γεννήθηκε στη Βοδονίτσα (Μενδενίτσα) Λοκρίδας το 1927, από φτωχή αγροτική - εργατική οικογένεια, με συμμετοχή στο κίνημα και στους αγώνες του λαού. Από την Ενωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης (ΕΝΑΡ) στην ΕΠΟΝ κι από εκεί στον ΕΛΑΣ το 1944, πήρε μέρος σε αποστολές και ενέδρες που χτυπούσαν τις τελευταίες φάλαγγες των χιτλερικών που εγκατέλειπαν την Ελλάδα.
Στη Μάχη της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944 συμμετείχε με το Τάγμα του Λoκρού. Κατετάγη στον ΔΣΕ το Μάρτη του 1947, στο Αρχηγείο Παρνασσίδος με επικεφαλής τον Διαμαντή, και υπηρέτησε σε διάφορες αποστολές, ως ελεύθερος σκοπευτής και ασυρματιστής.
Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία και το 1954, μετά από αίτημά του, στάλθηκε παράνομα στην Ελλάδα με αποστολή να δουλέψει στο μηχανισμό του Κόμματος στην παρανομία, όπου θα κρατούσε με τον ασύρματο την επαφή του κλιμακίου της ΚΕ στην Ελλάδα με την καθοδήγηση στο εξωτερικό.
Μετά τη σύλληψή του το 1955, καταδικάστηκε δις σε θάνατο από στρατοδικείο και τα επόμενα 11 χρόνια φυλακίστηκε διαδοχικά στις φυλακές Ιτζεδίν, Αλικαρνασσού, Αίγινας, Κέρκυρας, Αβέρωφ, Χαλκίδας κ.α. Με την αποφυλάκισή του υπό όρους το 1966, ανέλαβε δουλειά στην ΕΔΑ και μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα πέρασε στην παρανομία.
Ως μέλος του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ ανέλαβε δουλειά για την έκδοση του «Ριζοσπάστη», της «Αδούλωτης Αθήνας», του «Οδηγητή» και άλλων εντύπων για την περίοδο 1967 - 1968.
Το 1968 καταδικάστηκε ξανά από στρατοδικείο σε κάθειρξη 24 χρόνων και ακολουθούν 5 ακόμα χρόνια φυλακών, μέχρι το 1973, όταν απολύεται προσωρινά και φυγαδεύεται παράνομα στο εξωτερικό. Στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ εξελέγη για πρώτη φορά στην ΚΕ και ανέλαβε χρέωση στον ραδιοσταθμό «Φωνή της Αλήθειας».
Το 1974 που επέτρεψε στην Ελλάδα, τοποθετήθηκε στη Διεύθυνση και την Αρχισυνταξία του «Ριζοσπάστη», ενώ από το 1991 έως το 2004 ήταν μέλος της Διεύθυνσης της εφημερίδας.
Πολυγραφότατος, ο Γιώργης Μωραΐτης έγραψε 12 βιβλία και έχει τιμηθεί με μετάλλιο από το Ανώτατο Σοβιέτ στα σαραντάχρονα της Αντιφασιστικής Νίκης. Τόσο το 1968 όσο και την περίοδο 1990 - '91, υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ, το μαρξισμό - λενινισμό και στάθηκε απέναντι σε κάθε λογής αναθεωρητές.
Εκτός από τα βιβλία του, ο σύντροφος Γιώργης μάς άφησε παρακαταθήκη και τις ζωντανές διηγήσεις του από κορυφαίες στιγμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στις οποίες πήρε μέρος, άλλοτε με το ντουφέκι κι άλλοτε με την πένα του. Θα τον θυμόμαστε και θα τον νοσταλγούμε πάντα.
Ο σ. Γιώργης "έφυγε" πλήρης ημερών όχι γιατί έφυγε στα 91 του χρόνια, αλλά γιατί έζησε μια πλήρη, μια ολοκληρωμένη ζωή, γεμάτη από δημιουργικότητα, αφοσιωμένη στον αγώνα για το σοσιαλιστικό - κομμουνιστικό μέλλον, ζώντας μεγάλες και κορυφαίες στιγμές της Ιστορίας του εργατικού - λαϊκού κινήματος ως ένας από τους πρωταγωνιστές του, ως ένας από τους χιλιάδες ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές του Κόμματός μας.
Διαγραφήhttps://www.902.gr/eidisi/politiki/169638/se-klima-sygkinisis-o-apohairetismos-toy-s-giorgi-moraiti-video-foto