Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Γεννιέται ο Εμιλιάνο Ζαπάτα

Γεννιέται, 8/8/1879, ο μεξικανός επαναστάτης Εμιλιάνο Ζαπάτα, ηγέτης της ένοπλης εξέγερσης των αγροτών που ξέσπασε το 1910.

 H επανάσταση του 1910 - '20 κατά του δικτάτορα Πορφίριο Ντίας, υπό τον Εμιλιάνο Ζαπάτα και το Πάντσο Βίγια, αλλά που όλη του η πορεία, μετά το θάνατο του Ζαπάτα και τον εξοστρακισμό του Βίγια, περιστρέφεται γύρω από τα διλήμματα και τους φόβους της εγχώριας καθεστηκυίας τάξης.


Η επανάσταση, που ξέσπασε το 1910 μετά την αντίδραση των γαιοκτημόνων του βορρά ενάντια στην πολιτική για τη γη του Ντίας, σαν φλόγα εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη χώρα, που έβραζε και πέρασε στα χέρια των καταπιεζόμενων και εξαθλιωμένων εργατών και αγροτών, που ήδη από το 1906 είχαν αρχίσει τους δικούς τους αγώνες με συνεχείς απεργίες που κατέληγαν σε αιματοχυσία.

Στόχοι της επανάστασης ήταν η αποτροπή της εξάπλωσης και περαιτέρω διείσδυσης του αμερικανικού κεφαλαίου, ο περιορισμός της επιρροής της Καθολικής Εκκλησίας, η αναδιανομή της γης και η αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών, ισότιμα για όλους τους Μεξικανούς.

Σύντομα όμως, αξιωματικοί που λιποτάκτησαν από τον τακτικό στρατό, αφού συνέστησαν τον «Συνταγματικό Στρατό», κατάφεραν να υπερσκελίσουν τελικά το 1917 τον «αγροτιστή» Ζαπάτα, εξαιτίας της έλλειψης προγράμματος για την εργατική τάξη και να «πάρουν το πάνω χέρι».


Ποίηση : Pablo Neruda
Απόδοση στα ελληνικά: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική : Γιάννης Γλέζος
Ερμηνεία :Γιάννης Πουλόπουλος
Ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Μαμαγκάκης

1.- ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 00:00
2.- OΤΑΝ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΠΛΗΘΥΝΑΝ ΟΙ ΠΟΝΟΙ.01:14
3.- ΨΩΜΙ ΜΟΙΡΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΓΗ. 02:30
4.- Ο ΖΑΠΑΤΑ ΗΤΑΝ ΧΩΜΑ. 06:57
5.- ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΚΟΙΜΑΤΑΙ. 13:12
6.- ΠΑΤΡΙΔΑ ΖΗΤΑΜΕ. 16:10
7. - ΜΕΞΙΚΟ ΞΕΡΟ ΧΩΡΑΦΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ. 20:08
8.- O ΑΝΕΜΟΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ. 23:48
9.- OΤΑΝ ΓΕΡΝΩ ΣΤΑ ΒΡΑΔΙΑ.28:02

Φρανσίσκο Πάντσο Βίγια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου