Σαν σήμερα, στις 23 του Οκτώβρη 1890, γεννήθηκε στα Τρίκαλα ο ηγέτης του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) στρατηγός Στέφανος Σαράφης.
Ο στρατηγός Στέφανος Σαράφης, στρατιωτικός διοικητής στο Γενικό Στρατηγείο του δοξασμένου Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και στη συνέχεια στέλεχος του ΚΚΕ, γνώρισε άμεσα τις διώξεις του αστικού κράτους. Εξορίστηκε στη Σέριφο, στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και στον Αη Στράτη, κατά τη διάρκεια του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) και μετά τη λήξη του. Ενώ ήταν εξόριστος εξελέγη βουλευτής της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) το 1951 και επανεξελέγη το 1956. Στις 31 Μάη του 1957 έπεσε νεκρός στην παραλιακή λεωφόρο Αλίμου, μετά από χτύπημα αυτοκινήτου με στοιχεία Ξένη Αποστολή (Ξ.Α.), που οδηγούσε Αμερικανός σμηνίας της βάσης των ΗΠΑ στο Ελληνικό.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της με αφορμή το θάνατο του στρατηγού, σημείωνε: «Η ζωή του, ζωή αγνού πατριώτη, ήταν αφιερωμένη στο λαό, στην προκοπή του έθνους μας. Ο στρατηγός Σαράφης, συνεπής δημοκράτης, αντιτάχθηκε στα δικτατορικά καθεστώτα, γι' αυτό και διώχθηκε από τη δικτατορία του Πάγκαλου και του Μεταξά, που τον κράτησε τρία χρόνια εξόριστο στη νήσο Μήλο.
Ο στρατηγός Σαράφης βρέθηκε από τις πρώτες μέρες στις γραμμές του παλλαϊκού απελευθερωτικού αγώνα ενάντια στους χιτλεροφασίστες κατακτητές. Η αφοσίωσή του στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και τους καταχτητές, οι στρατιωτικές του ικανότητες, τον ανέδειξαν αρχηγό του ΕΛΑΣ.
Το αντιδραστικό μεταβαρκιζιακό καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε στην πατρίδα μας, μεταχειρίστηκε κάθε μέσο για να λυγίσει τον στρατηγό Σαράφη και να αποστερήσει τον αγωνιζόμενο λαό μας από έναν συνεπή και λαοφιλή ηγέτη του.
Ο στρατηγός Σαράφης πέρασε από την κόλαση του Μακρονησιού και βγήκε νικητής, ενσαρκώνοντας την αλύγιστη αντίσταση του λαού μας στους νέους ξένους δυνάστες, δοσμένος ακόμα περισσότερο στον βασανισμένο λαό μας...
Ο στρατηγός Σαράφης πολέμησε με υπερηφάνεια και αδιαλλαξία και τον αγγλοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Ο στρατηγός Σαράφης, εκτελώντας το χρέος προς την πατρίδα, ύψωσε τη φωνή του ενάντια στα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης και των Αμερικάνων για εγκατάσταση ατομικών βάσεων στη χώρα μας».
Η κηδεία του στρατηγού του ΕΛΑΣ πραγματοποιήθηκε με την παρουσία χιλιάδων εργαζομένων.
Ο στρατηγός Σαράφης αποτελεί μεγάλο παράδειγμα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, για τους απόστρατους, για τη στρατευμένη νεολαία μας.
Ο Στέφανος Σαράφης προσχωρεί στον ΕΛΑΣ
Τίποτα απο όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν το ΚΚΕ είχε στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό είχε φτιάξει το ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που χωρίς ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ και κυβέρνηση παπατζή θα έπαιρνε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε Επαναστατικές συνθήκες και με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή23/10/1952
ΔιαγραφήΟ πρόεδρος της ΕΔΑ Ι. Πασαλίδης προτείνει στον Ν. Πλαστήρα εκλογική συνεργασία, την οποία ο τελευταίος απορρίπτει. ........Πρόσκληση σε συνεργασία στον Πλαστήρα που δολοφόνησε τον Μπελογιάννη απο τον Αντικομουνιστή ..ΠΑΣΑΛΙΔΗ.... της ...ΕΔΑ που αρνήθηκαν τις υποψηφιότητες ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΗ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ και τους έστειλαν στον θάνατο. ....ΑΞΙΟΣ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ