Απορρίφθηκε ασυζητητί από την κυβέρνηση της ΝΔ η τροπολογία που είχε καταθέσει στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και προέβλεπε να προηγούνται οι εργατικές απαιτήσεις σε περίπτωση πτώχευσης ή πλειστηριασμού επιχείρησης, έναντι των απαιτήσεων των τραπεζών.
Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο κατάπτυστο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο εισάγεται ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, που, ανάμεσα στα άλλα προκλητικά που προβλέπει, χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζομένων, αφού καθορίζει ότι σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης αυτοδίκαια λύνονται οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, δηλαδή, αυτόματα απολύονται μαζικά και πετιούνται στο δρόμο και μάλιστα χωρίς αποζημίωση. Η διάταξη είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τις διάφορες συμφωνίες τους με επιχειρήσεις «καθαρές» από εργαζόμενους και δικαιώματα.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της συζήτησης, ανέφερε, χωρίς άλλη συζήτηση, απλά ότι «καμία βουλευτική τροπολογία δεν γίνεται δεκτή».
Παράλληλα, αποκαλυπτική για το μέγεθος της υποκρισίας τους ήταν και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων. Την ίδια ώρα που παρίσταναν ότι «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» για τα συμφέροντα των εργαζομένων καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «υπερασπίζεται τις τράπεζες σε βάρος του λαού», δεν έβγαλαν άχνα όταν κλήθηκαν να στηρίξουν την τροπολογία του ΚΚΕ. Δηλαδή, μετά τις κοκορομαχίες, στο διά ταύτα όλοι μαζί από κοινού υπερασπίζονταν τα συμφέροντα των τραπεζιτών.
Εξάλλου, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που με τους νόμους που πέρασε φρόντισε να υποβαθμιστούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης προκειμένου να προηγηθούν αυτές των τραπεζών. Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ πιάνοντας το νήμα φέρνει διάταξη στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα, με την οποία χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζομένων, αφήνοντάς τους στον «αέρα», χωρίς καμία προστασία.
Στην Αιτιολογική Εκθεση της τροπολογίας του ΚΚΕ αναφερόταν ότι με τους νόμους που πέρασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (4335/2015, σε συνδυασμό με το Ν. 4336/2015 και το Ν. 4446/2016) «ουσιαστικά εκμηδενίστηκε το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων έναντι άλλων πιστωτών σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμού ή πτώχευσης) σε βάρος της περιουσίας του οφειλέτη - εργοδότη των εργαζομένων». Με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που θεσπίστηκε πρόσφατα να προβλέπει ότι «οι τράπεζες υπεισέρχονται στη θέση του προνομίου των εργαζομένων» και, μάλιστα, «ικανοποιούμενες από τα 2/3 του πλειστηριάσματος ή της πτωχευτικής περιουσίας, αφήνοντας μόνο το 1/3 (το οποίο μπορεί να μειώνεται και στο 25%, αν συντρέχουν και εγχειρόγραφοι δανειστές, όπως κατεξοχήν συμβαίνει) για τη συμμετρική κάλυψη των εργατικών απαιτήσεων, των απαιτήσεων του Δημοσίου από ΦΠΑ και παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους και των απαιτήσεων των ΦΚΑ».
Το αποτέλεσμα, σημειώνεται στην Αιτιολογική Εκθεση, αυτών των αντεργατικών τροποποιήσεων στο «σύστημα των προνομίων είναι η ματαίωση της ουσιαστικής ικανοποίησης των εργαζομένων και όποιας προστασίας τους έχει απομείνει, οι οποίοι μάλιστα είναι και οι τελευταίοι που ασκούν καταδιωκτικά μέτρα κατά του εργοδότη τους, είτε λόγω οικονομικής ένδειας σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους προσφυγής στη Δικαιοσύνη είτε λόγω των απειλών για απώλεια των θέσεων εργασίας».
Από την άλλη, επισημαίνεται ότι «τόσο οι τράπεζες όσο και οι άλλοι προνομιούχοι πιστωτές έχουν στο οπλοστάσιό τους αναρίθμητα οικονομικά και δικονομικά μέσα για την ικανοποίησή τους».
Για τους λόγους αυτούς, τονιζόταν πως «προκειμένου να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά προς όφελος των εργαζομένων το ζήτημα της υποβάθμισης των προνομίων των εργατικών απαιτήσεων κατά την αναγκαστική εκτέλεση» προτείνεται η τροπολογία ώστε να προηγούνται οι εργατικές απαιτήσεις σε περίπτωση πτώχευσης ή πλειστηριασμού επιχείρησης, έναντι των απαιτήσεων των τραπεζών.
Αυτό καταψήφισαν η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα.
Τροπολογία για την επαναφοράτου προνομίου των εργατικών απαιτήσεων
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της συζήτησης, ανέφερε, χωρίς άλλη συζήτηση, απλά ότι «καμία βουλευτική τροπολογία δεν γίνεται δεκτή».
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαράλληλα, αποκαλυπτική για το μέγεθος της υποκρισίας τους ήταν και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων. Την ίδια ώρα που παρίσταναν ότι «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» για τα συμφέροντα των εργαζομένων καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «υπερασπίζεται τις τράπεζες σε βάρος του λαού», δεν έβγαλαν άχνα όταν κλήθηκαν να στηρίξουν την τροπολογία του ΚΚΕ. Δηλαδή, μετά τις κοκορομαχίες, στο διά ταύτα όλοι μαζί από κοινού υπερασπίζονταν τα συμφέροντα των τραπεζιτών........... ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ