Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Αλληλεγγύης από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα προς το ΚΚΕ και το εργατικό κίνημα, ενάντια στην κρατική καταστολή

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν
 

«Αγαπητοί σύντροφοι!

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και καταδικάζουμε τις ενέργειες της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποσκοπούν στην επέκταση της καταστολής εναντίον των κομμουνιστών και των ταξικών συνδικάτων, που συμμετείχαν στην καθιερωμένη διαδήλωση για την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου Αθηνών κατά της δικτατορίας των μαύρων συνταγματαρχών το 1973.

Όχι μόνο η ίδια η διαδήλωση απαγορεύτηκε, με το πρόσχημα των μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά και αστυνομικοί και άντρες των ειδικών δυνάμεων επιτέθηκαν στους ακτιβιστές του ΚΚΕ, χρησιμοποιώντας γκλομπ, κανόνια νερού και συνέλαβαν δεκάδες ανθρώπους, κι ένας αριθμός συντρόφων τραυματίστηκε. Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά την ουσία της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία ενισχύει και φέρνει στο λογικό τέλος εκείνα τα αντεργατικά και αντιδημοκρατικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται πρώτα απ' όλα για αντισυνδικαλιστικά μέτρα που στοχεύουν στην καταστροφή των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, του ΠΑΜΕ και επιδιώκουν την απαγόρευση απεργιών, καθώς και τη διά νόμου αδειοδότηση της διεξαγωγής συλλαλητηρίων και διαδηλώσεων, καθώς και τη δίωξη για μη αδειοδοτημένες δράσεις.

Η τρέχουσα επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών είναι επίσης ένα σύμβολο της καθιέρωσης μιας αστυνομικής δικτατορίας και εκδήλωση της καταστολής ενάντια στο παλαιότερο και ισχυρότερο από όλα τα Κομμουνιστικά Κόμματα, το ΚΚΕ, το οποίο στις 17 Νοέμβρη συμπλήρωσε 102 χρόνια από την ίδρυσή του. Αυτές οι ενέργειες μαρτυρούν την επιθυμία της καπιταλιστικής τάξης να χτυπήσει το εργατικό κίνημα και την πρωτοπορία όλων των εργαζομένων στο πρόσωπο του ΚΚΕ.

Το γεγονός ότι η επίθεση εκδηλώθηκε σε μια διαδήλωση προς την πρεσβεία των ΗΠΑ δείχνει το τίνος τα συμφέροντα προωθεί στη χώρα και στην περιοχή η σημερινή δεξιά κυβέρνηση της ΝΔ.

Το σοσιαλιστικό κίνημα του Καζακστάν καταδικάζει την καταστολή της ελληνικής κυβέρνησης, απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων κομμουνιστών και ειρηνικών διαδηλωτών, έρευνα και τιμωρία των ένοχων αστυνομικών που επέδειξαν βία εναντίον των συμμετεχόντων στη συγκεκριμένη εκδήλωση για την επέτειο της αντιφασιστικής φοιτητικής εξέγερσης.

Είμαστε μαζί με τους Έλληνες κομμουνιστές στον αγώνα τους για τα δικαιώματα των εργατών, για τον σοσιαλισμό!

Το Πολιτικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν»

Το ΚΚ Βουλγαρίας

«Προς την ΚΕ του ΚΚΕ

Αγαπητοί σύντροφοι,

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας καταδικάζει έντονα τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης κατά των αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων για την ηρωική 47η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου και των εργαζομένων της Αθήνας κατά της στρατιωτικής χούντας. Στεκόμαστε στο πλευρό σας στον ηρωικό αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο και στους εκπροσώπους του όλων των αποχρώσεων.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πίεση του κεφαλαίου πάνω στην εργατική τάξη ενισχύει τις δυνάμεις αντίστασης και το ξύπνημα του λαού.

Με συντρόφους χαιρετισμούς:

Αλέξανδρος Παούνοφ

Πρώτος Γραμματέας του ΚΚ Βουλγαρίας».

Το Κόμμα Εργασίας της Αυστρίας

«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας (PdA) εκφράζει την αλληλεγγύη της προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), τα στελέχη και τους βουλευτές του, τα μέλη του, όλους τους εργαζομένους και φοιτητές που συμμετείχαν στις δράσεις και τις διαδηλώσεις για την 47η επέτειο της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο Αθηνών ενάντια στη στρατιωτική χούντα. Καταδικάζει τη βίαιη καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις που οδήγησαν σε τραυματισμούς και αβάσιμες συλλήψεις. Καταδικάζει την κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα, που χρησιμοποιεί την πανδημία ως πρόσχημα για να νομοθετήσει και να εφαρμόσει μέτρα κατά των εργαζομένων και του λαού. Με την απαγόρευση και τις επιθέσεις κατά των διαδηλώσεων προσπαθεί να χτυπήσει το εργατικό κίνημα, τα αιτήματά του, τον αντικαπιταλιστικό και τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του.

Ενώ οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τηρώντας όλες τις απαραίτητες υγειονομικές οδηγίες και μέτρα, η κυβέρνηση έφερε χιλιάδες αστυνομικούς από όλη τη χώρα που δεν τήρησαν καν τις απαιτούμενες αποστάσεις. Εκτός αυτού, η κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει την υγεία και να εξασφαλίσει τα προς το ζην του λαού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι καπιταλιστικές πολιτικές και οι επιθέσεις στο σύστημα Υγείας αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων άφησαν τους ανθρώπους απροστάτευτους. Απαγορεύει πειθαρχημένες διαδηλώσεις, ενώ δεν προστατεύει τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η εργατική τάξη και οι λαοί έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώνουν, να διαμαρτύρονται και να απαιτούν τα δικαιώματά τους. Καμία κυβερνητική απαγόρευση και καταστολή με οποιοδήποτε πρόσχημα δεν θα καταφέρει να καταστείλει τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το ΚΚΕ και η ελληνική εργατική τάξη με τη μακρά εμπειρία από τους αγώνες τους στο παρελθόν και το παρόν δεν θα λυγίσουν στην αστική κυριαρχία και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!

Ζήτω η εξέγερση του Πολυτεχνείου!

Ζήτω το ΚΚΕ!».

Κεντρική επιτροπή του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας

Βιέννη, 17 Νοέμβρη 2020»

Κοινό μήνυμα της Ένωσης Κομμουνιστών στη Βουλγαρία και του νεολαιίστικου Κινήματος Τσε Γκεβάρα

«Η 47η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου της Αθηνών βάφτηκε στο αίμα.

Το κίνημα Τσε Γκεβάρα και η Ένωση Κομμουνιστών στη Βουλγαρία καταδικάζουν κατηγορηματικά και αποφασιστικά την αστυνομική βία, που σήμερα έβαψε με αίμα την ειρηνική διαδήλωση των Ελλήνων κομμουνιστών στην Αθήνα!

Εκφράζουμε την κομμουνιστική αλληλεγγύη μας, τον μαχητικό διεθνισμό και την ανθρώπινη συμπόνια μας στους τραυματίες και τους συλληφθέντες αγωνιστές για τα λαϊκά δικαιώματα.

Με αυτήν την άθλια και επαίσχυντη πράξη, η ελληνική καπιταλιστική κυβέρνηση και οι αστυνομικές της δυνάμεις απέδειξαν, για άλλη μια φορά, ότι ο αγώνας μας έχει νόημα, ότι οι αντίπαλοί μας φοβούνται τη λαϊκή ενότητα, ότι ο δρόμος μας είναι ο σωστός.

Χαιρετίζουμε τους Έλληνες συντρόφους μας για την επέτειο της ένδοξης φοιτητικής εξέγερσης εναντίον της ελληνικής χούντας και δηλώνουμε ότι στεκόμαστε δίπλα τους στον αγώνα για σοσιαλισμό και κομμουνισμό!

Οι ήρωες της 17ης Νοεμβρίου 1973 θα είναι πάντα ένα παράδειγμα θυσίας και απεριόριστου θάρρους!

Έξω οι ΗΠΑ! Έξω το ΝΑΤΟ! Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, δουλειά, μόρφωση, υγεία!

Πάβελ Ιβάνοφ

Κίνημα Τσε Γκεβάρα

Ένωση Κομμουνιστών στη Βουλγαρία».

Το Γερμανικό ΚΚ

«Αγαπητοί σύντροφοι του ΚΚΕ, αγαπητέ σύντροφε Δημήτρη Κουτσούμπα!

Πληροφορηθήκαμε με μεγάλη έκπληξη πως η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στις 17 Νοέμβρη στη Αθήνα, για την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών και του λαού της Αθήνας στο Πολυτεχνείου το 1973 ενάντια στη στρατιωτική χούντα, καθώς και άλλες εκδηλώσεις για την ίδια επέτειο, απαγορεύτηκαν από την δεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας.

Το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα καταδικάζει τα αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης και τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας ενάντια στους διαδηλωτές του ΚΚΕ που εναντιώθηκαν στις αντιδημοκρατικές ενέργειες της κυβέρνησης και ανέδειξαν την αντίσταση των κομμουνιστών, των αντιιμπεριαλιστικών και αντιφασιστικών δυνάμεων ενάντια στην πολιτική του ΝΑΤΟ, της ελληνικής κυβέρνησης και ΕΕ. Καλούμε σε άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων διαδηλωτών.

Οι Γερμανοί κομμουνιστές είναι αλληλέγγυοι με τους κομμουνιστές και τους αντιφασίστες στην Ελλάδα και στον αγώνα τους ενάντια στο απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα.

Ζήτω ο διεθνιστική αλληλεγγύη!

Με κομμουνιστικούς χαιρετισμούς

Ρενάτα Κόπε

Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων».

To ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

«Αλληλεγγύη με το ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό) καταδικάζει την βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας στην ειρηνική διαδήλωση που διοργάνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) για το εορτασμό της 47ης επετείου από την εξέγερση των φοιτητών και των εργατών της Αθήνας στο Πολυτεχνείο ενάντια στη στρατιωτική χούντα. Εκφράζει την αλληλεγγύη της στο ΚΚΕ και την αντιιμπεριαλιστική και αντικαπιταλιστική του δράση.

Τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, “έξω οι ΗΠΑ - έξω το ΝΑΤΟ” και “ψωμί - παιδεία - ελευθερία” εκφράζουν και τους σύγχρονους αγώνες του λαού ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, καθώς και τις εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις για τα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στην υγεία, στις ατομικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Το μεσημέρι της 17ης Νοέμβρη η συγκέντρωση, με επικεφαλής τον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, δέχτηκε την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας. Επιτέθηκαν ενάντια στον σ. Κουτσούμπα, σε βουλευτές, σε μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, ενώ πολλοί ήταν οι συλληφθέντες.

Το ΚΚΙ (Μ) καταδικάζει την αστυνομική βαρβαρότητα και εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Ελλάδας που αντιστέκεται στον αυταρχισμό και αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης.

Κεντρική Επιτροπή

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)»

Το Κόμμα Βούλγαρων Κομμουνιστών

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Εκ μέρους του Κόμματος των Βουλγάρων Κομμουνιστών, εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις για την 47η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου και των εργαζομένων της Αθήνας κατά της στρατιωτικής χούντας.

Εκφράζουμε επίσης τη διαμαρτυρία μας ενάντια στις ενέργειες των σημερινών ελληνικών αρχών, οι οποίες, με το πρόσχημα της ανάληψης δράσης κατά του COVID-19, προχώρησαν στην καταστολή εναντίον διαδηλωτών του ΚΚΕ και εργατικών συνδικάτων.

Δηλώνουμε ακράδαντα “NO PASARAN” στις αντιδραστικές δυνάμεις όλων των αποχρώσεων!!!

Το Διεθνές Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος των Βουλγάρων Κομμουνιστών

17 Νοεμβρίου 2020, Σόφια»

Το ΚΚ Ουκρανίας

«Οπαδοί της στρατιωτικής χούντας των "μαύρων συνταγματαρχών" - κάτω τα χέρια από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας!

Στις 17 Νοέμβρη 2020 το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και μια σειρά συνδικαλιστικών οργανώσεων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας, διοργάνωσε διαδήλωση διαμαρτυρίας και συγκέντρωση μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα για την προστασία των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και των συμφερόντων των Ελλήνων εργαζομένων για τον εορτασμό της 47ης επετείου της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου, το οποίο ήταν ένα από τα αποφασιστικά γεγονότα που οδήγησαν στην ανατροπή της στρατιωτικής χούντας των "μαύρων συνταγματαρχών" στην Ελλάδα που στηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες (1967 - 1974).

Για να δείξουν την αφοσίωσή τους στον διεθνή ιμπεριαλιστή εκμεταλλευτή και τρομοκράτη, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η αντιλαϊκή κυβέρνηση της Ελλάδας διέταξε την αστυνομία να επέμβει με γκλομπ, χημικά, κανόνια νερού και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, παρά το γεγονός ότι οι διαδηλωτές τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα. Ως αποτέλεσμα αυτής της φασιστικής αστυνομικής επίθεσης, τραυματίστηκαν διαδηλωτές και δεκάδες από αυτούς συνελήφθησαν.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας καταδικάζει απερίφραστα την καταστολή εναντίον των Ελλήνων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που έλαβε χώρα στις 17 Νοέμβρη 2020 και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων διαδηλωτών.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας εκφράζει την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του στον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, σε όλα τα στελέχη και τα μέλη του Κόμματος που υπέστησαν την πολιτική καταστολή από το κυρίαρχο καθεστώς της χώρας και καλεί τις αρχές να μη γίνουν σαν τη διαβόητη ελληνική στρατιωτική χούντα των "μαύρων συνταγματαρχών", διότι σε μια υγιή δημοκρατία, η οποία εκθειάζεται από τους δυτικούς πολιτικούς, τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να απαγορεύονται ή να διώκονται, αλλά να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολιτικές συζητήσεις, μία μορφή εκ των οποίων είναι οι ειρηνικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, το οποίο επίσης διώκεται από το κυβερνών εθνικό - ολιγαρχικό καθεστώς με βάση τον αντισυνταγματικό νόμο για την "αποκομμουνιστικοποίηση" που υιοθέτησε ο αφέντης του, οι Ηνωμένες Πολιτείες, απευθύνει κάλεσμα στη διεθνή κομμουνιστική και εργατική κοινότητα για διεθνιστική αλληλεγγύη και υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και των συνδικαλιστικών, φοιτητικών και άλλων λαϊκών οργανώσεων.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι ο παγκόσμιος καπιταλισμός, ειδικά στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, μαζί με την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, την αύξηση της ανεργίας, τις ιμπεριαλιστικές επιθετικές στρατιωτικές συγκρούσεις, τους "πολέμους για τη δημοκρατία", τις τρομοκρατικές πράξεις, την αναβίωση του νεοφασισμού και του νεοναζισμού σε πολλές χώρες του κόσμου, ξεδιπλώνει την αντικομμουνιστική υστερία, στόχος της οποίας είναι η απομάκρυνση των ενεργών κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από την πολιτική αρένα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας απευθύνει κάλεσμα στη διεθνή κομμουνιστική και εργατική κοινότητα για στενότερη διεθνιστική ενότητα και συντονισμό των κοινών δραστηριοτήτων, προκειμένου να αποφευχθεί η εφαρμογή αυτού του εγκληματικού σχεδίου. Ζήτω το διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα!

Κάτω τα χέρια από το ΚΚΕ!

Ελευθερία στους συλληφθέντες διαδηλωτές κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα στις 17 Νοέμβρη 2020!

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

«Ζήτω η εξέγερση του Πολυτεχνείου!

Κάτω η δικτατορία του κεφαλαίου!

Σήμερα (17/11/2020) η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε βίαια να αποτρέψει τους εργαζόμενους, οι οποίοι θέλησαν να τιμήσουν τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973 στην Αθήνα, ενός από τα σημαντικότερα παραδείγματα λαϊκής αντίστασης στην Ιστορία της λαού της Ελλάδας. Η κυβέρνηση διέπραξε έγκλημα εναντίον του λαού της.

Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν βίαια επέμβαση ή, για να το θέσουμε πιο απλά, επιτέθηκαν σε μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, σε μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων και του ΠΑΜΕ. Δεκάδες εργαζόμενοι συνελήφθησαν.

Η πανδημία δεν μπορεί να είναι δικαιολογία ούτε για την απαγόρευση ούτε για αυτήν την επέμβαση. Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει ιδιωτικοποιήσει το σύστημα Υγείας, έχει κλείσει νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, των μαθητών και των ηλικιωμένων, και έδωσε προτεραιότητα στο κέρδος των αφεντικών και όχι στο δικαίωμα του λαού στη ζωή, θυμήθηκε τώρα πανδημία κατά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Κανένα από τα μέτρα που έλαβαν οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις ενάντια στην πανδημία δεν ήταν ειλικρινές.

Η πανδημία είναι μόνο μια δικαιολογία. Γνωρίζουμε τον πραγματικό λόγο πίσω από την επέμβαση. Η ελληνική αστική τάξη θέλει να αποτρέψει την οργάνωση των εργαζομένων. Φοβούνται τους εργάτες και φοβούνται ότι οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν τη δική τους Ιστορία. Όσο αυτοί κάνουν συνεργασίες, φοβούνται ότι ο λαός θα ταχθεί ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Η κυβέρνηση, μέσω της σημερινής επέμβασης, απέδειξε ότι είναι συνεχιστής του φασισμού της χούντας του 1973.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την επέμβαση της κυβέρνησης. Όλοι όσοι συνελήφθησαν πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως.

Είμαστε πάντα στο πλευρό των εργαζομένων της γειτονικής Ελλάδας και της πρωτοπορίας τους, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Ζήτω η εξέγερση του Πολυτεχνείου!

Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας!

Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη!

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

Κεντρική Επιτροπή

17.11.2020».

Το Ρουμάνικο Σοσιαλιστικό Κόμμα

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Το Ρουμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα εκφράζει την αλληλεγγύη του με τις διαδηλώσεις στην Αθήνα και με τους συντρόφους του ΚΚΕ.

Ο αγώνας συνεχίζεται, η νίκη είναι βέβαιη!

Τσ. Ζμπαγκάνου

Αντιπρόεδρος».

Το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

«Η διολίσθηση προς τον φασισμό, αυτή είναι η νέα δημοκρατία της αστικής εξουσίας κατά την περίοδο της κρίσης

Δήλωση της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΕΚΡ-ΚΚΣΕ σχετικά με την απόπειρα των ελληνικών αρχών να εκφοβίσουν, να απαγορεύσουν και να καταστείλουν τη διαδήλωση κομμουνιστών και εργατών την ημέρα της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973 από την αστυνομία.

Στις 17 Νοέμβρη, η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο απαγόρευσε τις αντιιμπεριαλιστικές δραστηριότητες σε ολόκληρη τη χώρα για την ηρωική 47η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου και των εργαζομένων της Αθήνας κατά της στρατιωτικής χούντας, αλλά και προχώρησε στην καταστολή εναντίον των διαδηλωτών του ΚΚΕ και των εργατικών συνδικάτων. Η αστυνομία επιτέθηκε στους ακτιβιστές του ΚΚΕ με γκλομπ και δακρυγόνα, χρησιμοποιώντας πυροβόλα. Πολλοί σύντροφοι τραυματίστηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν.

Το ΚΕΚΡ εκφράζει οργισμένη διαμαρτυρία ενάντια στην αχρεία επίθεση της κυβέρνηση του κυβερνώντος Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στους εργαζόμενους και θεωρεί αυτές τις ενέργειες ως σαφή σημάδια του εκφασισμού του καθεστώτος.

Είναι γνωστό από τη θεωρία και την πρακτική του πολιτικού αγώνα ότι σε περιόδους κρίσεων η αστική τάξη συχνά πετάει τη μάσκα της δημοκρατίας και χρησιμοποιεί μέτρα άμεσης βίας για να σώσει τα κεφάλαιά της, τον τρόπο ύπαρξης και τις ευκαιρίες να ζήσει εις βάρος της εκμετάλλευσης της εργασίας κάποιου άλλου. Όλα τα βάρη των κρίσεων μετακινούνται πάντα στους ώμους των εργαζομένων, στους οποίους ταυτόχρονα απαγορεύουν ακόμη και να αγανακτήσουν. Αυτό ακριβώς παρατηρείται στην Ελλάδα, καθώς και σε πολλές χώρες του κόσμου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης και πανδημίας. Στη Ρωσία, διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις απαγορεύτηκαν επίσης παντού την ημέρα της 7ης Νοέμβρη - την 103η επέτειο της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Επανάστασης του Οκτωβρίου. Σε πολλές πόλεις, η αστυνομία αντιτάχθηκε και συνέλαβε ακτιβιστές, που συμμετείχαν σε δράσεις ενάντια στον καπιταλισμό.

Οι ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν τη βία μια ιερή ημέρα για τον λαό - την Ημέρα της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, με την υποστήριξη των εργατών και του λαού της Αθήνας, η οποία ήταν η αρχή του αγώνα για την ανατροπή της φασιστικής χούντας των μαύρων συνταγματαρχών στην Ελλάδα (1967 - 1974), που είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Εκείνη την ημέρα, κάθε χρόνο διοργανώνονται διαδηλώσεις με τα συνθήματα "Εξω οι ΗΠΑ!", "Εξω το ΝΑΤΟ!", "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία!", που ήταν τα συνθήματα της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Αυτά τα συνθήματα εκφράζουν σήμερα τους στόχους του σύγχρονου αγώνα του λαού ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθώς και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τομέα της εργασίας, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της διατήρησης των προσωπικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Αυτό το αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο της μαχητικής γιορτής της επετείου της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου ερεθίζει εδώ και πολύ καιρό την αστική τάξη, την κυβέρνηση και τους συμμάχους των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Φέτος, η κυβέρνηση του δεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να επωφεληθεί από το πρόσχημα της πανδημίας για να κρύψει την ευθύνη της για την κατάρρευση του συστήματος δημόσιας Υγείας, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει να ψηφίζει δεκάδες νέους αντεργατικούς κι αντιλαϊκούς νόμους. Ταυτόχρονα, ήθελε να καταστείλει το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Ήθελε να σβήσει το φως του συμβόλου του αγώνα ενάντια στον φασισμό, που δημιουργεί ο ιμπεριαλισμός, της πάλης για δικαιώματα και ελευθερίες για όλους!

Αλλά δεν τα κατάφερε! Πρώτα απ΄ όλα, το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, το εργατικό και λαϊκό κίνημα έδειξαν ότι μπορούν να προσαρμόσουν τις μορφές πάλης στις συνθήκες της πανδημίας και να συμμορφωθούν με τα καθιερωμένα υγειονομικά πρότυπα πολύ καλύτερα από ό,τι η κυβέρνηση. Αλλά το πιο σημαντικό, είναι ότι οι σύντροφοι έδειξαν ότι καμία καταστολή και πανδημία δεν μπορούν να απαγορεύσουν και να σταματήσουν τον αγώνα των ανθρώπων για δικαιοσύνη. Ότι η πραγματική μόλυνση και ένας πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνία προέρχεται ακριβώς από το καπιταλιστικό σύστημα και τους πολιτικούς υπερασπιστές του.

Το ΚΕΚΡ καταδικάζει έντονα την αλήτικη καταστολή των αρχών της ΝΔ και ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων. Εκφράζουμε την προλεταριακή αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της Ελλάδας και όλων των χωρών ενάντια στον καπιταλισμό, την καταπίεση και κάθε εκμετάλλευση.

Είμαστε όλοι στο ίδιο ταξικό μπλοκ!

Ο φασισμός δεν πρέπει να σηκώσει κεφάλι!

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!

18 Νοέμβρη 2020».

Το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

«Το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) και την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ) για την καταστολή που δέχτηκαν από το ελληνικό κράτος στις εκδηλώσεις εορτασμού της 47ης επετείου του ξεσηκωμού ενάντια στην αμερικανοκίνητη δικτατορία.

Η εξέγερση αποτέλεσε ένα ξεχωριστό γεγονός της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, αποδεικνύοντας πως το ελληνικό προλεταριάτο και η νεολαία δεν φοβήθηκαν ούτε την δικτατορία, ούτε από την υποστήριξή της από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Η εξέγερση είναι άμεσα υπεύθυνη για περιορισμένα αλλά σε κάθε περίπτωση απτά δημοκρατικά δικαιώματα στην Ελλάδα σήμερα, και η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να καταστείλει τους φετινούς εορτασμούς είναι μία ανησυχητική εξέλιξη, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ενίσχυσης του αυταρχικού καπιταλισμού σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Η δικαιολογία της ελληνικής κυβέρνησης πως η σημερινή πανδημία κάνει αυτούς του εορτασμούς ανασφαλείς είναι ανυπόστατη, με δεδομένο ότι τηρούνταν με πειθαρχία όλοι οι αναγκαίοι υγειονομικοί κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας από το ΚΚΕ.

Η μετατροπή σήμερα τόσων πολλών αριστερών κομμάτων σε υπηρέτες του ιμπεριαλισμού κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη τα σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά κινήματα να διδάσκονται από τους αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα αυταρχικά καθεστώτα.

Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε το ΚΚΕ για την σταθερή του προσήλωση στις πραγματικές αντιιμπεριαλιστικές αρχές και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δημοκρατικές ελευθερίες που κερδήθηκαν το 1973 και να μην τις παραβιάζει.

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος Εργατών Ιρλανδίας

Γραμματέας Διεθνών: Γκάβιν Μέντελ-Γκλίσον

Βοηθός: Τζέιμς Ο’ Μπρίεν»

 

Καταγγέλλουν το όργιο καταστολής κυβέρνησης - αστυνομίας

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ – ΦΟΡΕΙΣ

USB ΙΤΑΛΙΑΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου