Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

«Σημαίνει» καμπάνα κινδύνου για το λαό

ΝΑΤΟικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

 
ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΕ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Καμπάνα κινδύνου «σημαίνουν» για το λαό η πύκνωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, οι συνεχείς κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με φονιάδες των ΗΠΑ και η επερχόμενη «ανανέωση» της Συμφωνίας για τις βάσεις, καθώς η χώρα μπαίνει στο στόχαστρο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, που στέλνουν πλέον, ανοιχτά και αρμοδίως, τις προειδοποιήσεις τους στην ελληνική κυβέρνηση.

Τελευταίος κρίκος στη μακρά αλυσίδα, σε υλοποίηση των προβλέψεων της επικαιροποιημένης Στρατιωτικής Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για εντατικοποίηση των κοινών στρατιωτικών δραστηριοτήτων, μετά τις συνεκπαιδεύσεις τις προηγούμενες μέρες ελληνικών τμημάτων με Αμερικανούς ελικοπτεράδες σε Αργοσαρωνικό και Κιλκίς, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι στο διάστημα 11 - 29/1 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση σε αντικείμενα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων μεταξύ Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Ελλάδας (Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών - ΔΥΚ), της Κύπρου (Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών - ΜΥΚ) και των ΗΠΑ (Special Warfare Combatant-Craft Crewmen - SWCC) στη Σούδα και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Η συνεκπαίδευση συμπεριέλαβε αμφίβιες επιχειρήσεις πλησίον ακτής και νηοψίες με πρακτική εκπαίδευση στο εκπαιδευτικό πλοίο «Αρης» (αναπόσπαστο κομμάτι του στίβου μάχης του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σουδα). «Επιστέγασμα των ανωτέρω ήταν η εν πλω εκτέλεση αποστολών "Field Training Exercises, Maritime Security Operations" σε συνεργασία με τη φρεγάτα "Κανάρης"», συμπληρώνεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ, δείχνοντας ότι ο σχεδιασμός τους πιάνει τα πιο σύνθετα αντικείμενα στις πρόβες πολέμου.

Αλλωστε, όπως λέει και επισήμως το Επιτελείο, «η εν λόγω συνεκπαίδευση μεταξύ των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, ΗΠΑ και Κύπρου είχε ως σκοπό την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, την ενδυνάμωση των στενών δεσμών και τη διαλειτουργικότητα Συμμάχων και εταίρων και την εξάσκηση στην αντιμετώπιση σύγχρονων μορφών απειλών στο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου».

Ξεχωριστό στοιχείο που έσπευσαν να χαιρετίσουν οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου ήταν η κυπριακή συμμετοχή στην άσκηση, στο φόντο βέβαια και των πρόσφατων συμφωνιών με τις ΗΠΑ, μετά την άρση του εμπάργκο όπλων που είχαν επιβάλει. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος, «η ένταξη της κυπριακών δυνάμεων δημιούργησε την ευκαιρία να επεκταθούν οι επιχειρησιακές μας δυνατότητες και οι συνεργασίες με φίλιες χώρες - εταίρους στην περιοχή».

«Μηνύματα» από τη Ρωσία

Τα παραπάνω, βέβαια, μόνο απαρατήρητα δεν περνάνε από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που αντιδρούν στέλνοντας σειρά μηνυμάτων.

Χαρακτηριστικά ήταν όσα ειπώθηκαν κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών A. Γκρουσκό, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια και τον αναπληρωτή υπουργό Μ. Βαρβιτσιώτη.

Στον απόηχο των συναντήσεων, και μπροστά στη νέα Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, η ρωσική πρεσβεία διακίνησε «μήνυμα» του Γκρουσκό ότι «είναι διμερές θέμα της Ελλάδας και άλλων χωρών η ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα. Ομως το μήνυμα που μεταφέρουμε είναι ότι κατά την άποψή μας πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το έδαφος της φίλης για εμάς χώρας να παρασέρνεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι της ανάσχεσης και του περιορισμού της Ρωσίας»...

Παραπέρα, σε επαφές που είχε με Ρώσους ανταποκριτές στην Αθήνα, ο Γκρουσκό φέρεται να είπε ότι «εντείνονται οι επιθέσεις (σ.σ. κατά της Ρωσίας) στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου», παραπέμποντας σε «αποφάσεις του ΝΑΤΟ για αύξηση των ημερών παραμονής των πολεμικών πλοίων του εκεί, καθώς και προσπάθειες αμφισβήτησης του καθεστώτος του Μοντρέ, το οποίο επί δεκαετίες χρησίμευσε ως αξιόπιστη εγγύηση στρατιωτικής σταθερότητας και ασφάλειας σε αυτήν την περιοχή», όπως και στο γεγονός ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει επανεξοπλισμό και εκσυχρονισμό «των στόλων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, ενώ τώρα γίνεται λόγος για τη Γεωργία και την Ουκρανία. Αυτές είναι πρακτικές που οδηγούν στην αύξηση της αντιπαράθεσης στην περιοχή».

Παραπέρα, ο Ρώσος υφυπουργός τόνισε ότι στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ υπάρχει πλέον «ένας πραγματικός κίνδυνος: Η Ευρώπη να μετατραπεί σε βάση για τις αμερικανικές δυνάμεις που στόχο τους έχουν τη "συγκράτηση" της Ρωσίας».

Ολα αυτά, υπογράμμισε, στήνονται στη βάση «φανταστικών απειλών» από τη μεριά της Ρωσίας και «στη δαιμονοποίησή» της. Αλλωστε, στους σχεδιασμούς για «περιορισμό» της Ρωσίας εντάσσονται οι Ενοπλες Δυνάμεις των περισσοτέρων κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό ακριβώς ισχύει και με τις ελληνικές.

Και πώς αλλιώς, εφόσον μια σειρά βάσεις και υποδομές τους παραχωρούνται για χρήση στους Αμερικανούς, οι ίδιες εκπαιδεύονται και ασκούνται με αμερικανοΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα, ενώ κομβικά σημεία της χώρας παίζουν πλέον βασικό ρόλο στην υλοποίηση του - καταγγελλόμενου από τους Ρώσους - ευρωατλαντικού σχεδιασμού: Από τις περιοδικές αποστολές του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, όπου τα ελληνικά πλοία περνάνε όλο και περισσότερες ώρες τα τελευταία χρόνια, μέχρι την Αλεξανδρούπολη, όπου λιμάνι και αεροδρόμιο, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο του Εβρου, το αμέσως επόμενο διάστημα θα αξιοποιηθούν ξανά για το πέρασμα ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και υλικού στην Ανατολική Ευρώπη, αυτήν τη φορά στο πλαίσιο της γιγαντιαίας άσκησης της λυκοσυμμαχίας «Defender Europe 2021», με ανάπτυξη δυνάμεων σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία.

Τέλος, δεν περνά απαρατήρητο ένα «αίτημα» που φέρεται να υπέβαλε ο Ρώσος υφυπουργός στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την εφαρμογή της Συνθήκης «Ανοιχτοί Ουρανοί» (προβλέπει ότι μέλη του ΝΑΤΟ ανταλλάσσουν με τη Ρωσία «επιθεωρήσεις από αέρος» ο ένας στις εγκαταστάσεις του άλλου, ως «Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης). Ο Γκρουσκό φέρεται να ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι Αμερικανοί αποχώρησαν από τη Συνθήκη (στις 22/11/2020), η ελληνική πλευρά να μην τους προωθεί τα δεδομένα που συλλέγουν σε τέτοιες πτήσεις ελληνικά αεροσκάφη...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου