Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Καταγγελίες συνδικάτων για παραβάσεις στην τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε χώρους δουλειάς


Πλήθος παραβάσεων που «αποδεικνύουν την εγκληματική αμέλεια των εργοδοτών» διαπιστώθηκαν μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε η Μεικτή Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας στον χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά, Αττικής και Νήσων, προς τα αρμόδια υπουργεία και φορείς.

Τα δύο σωματεία απαριθμούν συγκεκριμένες παραβιάσεις που διαπιστώθηκαν από αυτούς τους ελέγχους. Μάλιστα, σε συγκεκριμένο ναυπηγείο αποφασίστηκε διακοπή εργασιών για σωρεία παραβάσεων όπως ικριώματα επικίνδυνα τοποθετημένα και ακατάλληλα, εκτέλεση εργασιών με χρήση φλόγας σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή φωτισμό και κατάλληλο εξαερισμό, ρεύματα υψηλής τάσης που ήταν στο έδαφος πάνω στο χώρο εργασιών, απουσία τεχνικού Ασφαλείας κ.ά. 

Στην καταγγελία τους, υπογραμμίζουν επίσης ένα άλλο πολύ σοβαρό γεγονός που έγινε τα ξημερώματα της 1ης Φλεβάρη, όταν από τους πολύ ισχυρούς ανέμους «αποκολλήθηκε λόγω κακής συντήρησης η μικρή πλωτή δεξαμενή Περάματος», και «από καθαρή τύχη δεν προκλήθηκε περαιτέρω σοβαρότατο ατύχημα καθώς δεν υπήρχε επάνω επισκευαζόμενο πλοίο με συνεργεία».

Το συγκεκριμένο γεγονός, σημειώνουν, «καταδεικνύει και τις σοβαρές ευθύνες του ΟΛΠ, καθώς δεν συντηρεί τις υπάρχουσες υποδομές, όπως πολλές φορές τα Σωματεία μας έχουν απαιτήσει, παρά και τις εξαγγελίες του ΟΛΠ για έργα υποδομής στον χώρο». Για μια ακόμα φορά, τονίζουν, «επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα των καθημερινών ελέγχων από τις Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου για τη σωστή τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, που όμως με συστηματικό τρόπο τόσο η τωρινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπονομεύουν τη λειτουργία τους, εξυπηρετώντας την εργοδοσία και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου