Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Τα «πράσινα κέρδη» δεν εξασφαλίζουν προστασία του περιβάλλοντος και των λαϊκών δικαιωμάτων


Με αφορμή τις επεκτάσεις των αιολικών πάρκων και τους σχεδιασμούς για νέες εγκαταστάσεις, όπως στη Ροδόπη, όπου προβλέπεται εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε απόσταση 900 - 1.000 μέτρων από οικισμούς του δήμου Κομοτηνής, και αιτήσεις για δημιουργία αντίστοιχων ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, όπως ο Λειβαδίτης Ξάνθης και η περιοχή ΝΑΤURA στον Κέχρο Ροδόπης, η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι ο λαός της περιοχής δικαίως ανησυχεί και αγανακτεί, καθώς «αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά και στην πράξη ότι η ανάπτυξη με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων δεν μπορεί να συμβαδίσει με την προστασία του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων του λαού».

Οπως τονίζει, την ίδια ώρα που οι επενδύσεις αυτές «χρηματοδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τώρα από το Ταμείο Ανάπτυξης, προερχόμενα από τη σκληρή φορολογία του λαού, και μάλιστα τους εξασφαλίζεται εγγυημένα υψηλή τιμή πώλησης της Ενέργειας που παράγουν για δεκαετίες», ο λαός της περιοχής «πρωτεύει» στην ενεργειακή φτώχεια, αντιμετωπίζει αυξημένα τέλη στους λογαριασμούς ρεύματος, χιλιάδες νοικοκυριά μένουν χωρίς ρεύμα κάθε χρόνο, λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών ή συχνών βλαβών στο σύστημα.

Προσθέτει πως στο πλαίσιο της «ζούγκλας» της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας, όπου οι ιδιωτικοί όμιλοι είναι αυτοί που επιλέγουν πότε και πού θα επενδύσουν, ποιο θα είναι το μέγεθος της επένδυσης, με γνώμονα πάντα τη μέγιστη κερδοφορία τους, τα σχέδια αυτά «καμία σχέση δεν έχουν με την πρόσβαση του λαού σε φτηνή Ενέργεια, φιλική στο περιβάλλον. Παράλληλα, οι θέσεις εργασίας που τάζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν αφορούν τους εργαζόμενους της περιοχής. Η εμπειρία δείχνει ότι και στη φάση της κατασκευής, πολύ περισσότερο στη φάση της λειτουργίας, απασχολείται ελάχιστο, κυρίως εξειδικευμένο προσωπικό και με τα δικαιώματά του στο κρεβάτι του Προκρούστη. Τα δε αντισταθμιστικά "οφέλη" είναι πραγματικά ψίχουλα, που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις "τρύπες" στους προϋπολογισμούς των δήμων που διαχρονικά οι κυβερνήσεις δημιουργούν με την πολιτική της υποχρηματοδότησης».

Για τη δε προπαγάνδα περί «προστασίας του περιβάλλοντος», επισημαίνει ότι δεν μπορεί να πείσει κανέναν σε μια περιοχή όπου «το καλοκαίρι καιγόμαστε, τον χειμώνα πνιγόμαστε από την ανυπαρξία των απαραίτητων έργων, μέτρων προστασίας, από την υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών. Οταν, παράλληλα, δεν έχει αποκλειστεί η καταστροφική επένδυση των χρυσωρυχείων».

Συνεχίζοντας υπογραμμίζει πως «η εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο μικροκλίμα των περιοχών, ενώ πρέπει να συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες (π.χ. αγροτοκτηνοτροφία, μελισσοκομία, τουρισμός) για να κριθούν η καταλληλότητα και η αποτελεσματικότητα της εγκατάστασης ενός αιολικού πάρκου».

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας Θράκης καλεί το λαό να αντιδράσει σε αυτές τις εξελίξεις, για τις οποίες έχουν μεγάλες ευθύνες τόσο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που στήριξαν και συνεχίζουν την πολιτική της «απελευθέρωσης» και εμπορευματοποίησης της Ενέργειας, όσο και οι πλειοψηφίες στο Περιφερειακό και στα Δημοτικά Συμβούλια, που τη στηρίζουν, και μαζί με το ΚΚΕ να αγωνιστεί για:

Καμία νέα άδεια για αιολικά πάρκα, απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Προϋπόθεση εκπόνησης συνολικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση του συνόλου των αιολικών πάρκων σε μια περιοχή και των συνοδών τους έργων, στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό. Σημαντική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση όλων των τελών, όπως το «πράσινο τέλος», καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες. Αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα για την Ενέργεια, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου