Η «αυξανόμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας» βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας, που είχε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν με τον Έλληνα ομόλογο του Θάνο Ντόκο το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη σημασία που έχει η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον Αμερικανό σύμβουλο να χαιρετίζει την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και Τουρκίας. Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Σάλιβαν υποσχέθηκε τη «συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται με τη διευκόλυνση του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Επιπλέον, «συζητήθηκε η σημασία της καταπολέμησης της επιβλαβούς επιρροής στην περιοχή», με το βλέμμα στην Κίνα και τη Ρωσία, με τον Σάλιβαν μάλιστα να «χαιρετίζει» «τις πρόσφατες κινήσεις που έκανε η Ελλάδα «για την εξασφάλιση της κρίσιμης τηλεπικοινωνιακής και ενεργειακής υποδομής της», ώστε σύμφωνα με τον αμερικάνικο σχεδιασμό να αποκλείσει τους κινέζικους ομίλους από το δίκτυο 5G και να προχωρήσει τα έργα για την «ενεργειακή απεξάρτηση» από το ρωσικό αέριο.
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, δείχνοντας ότι το επικίνδυνο για τους λαούς παζάρι ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας - Τουρκίας γίνεται εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, δηλώνει χαρακτηριστικά πως: «Εκτιμώ, επίσης, ότι στην Τουρκία αντιλαμβάνονται σήμερα ότι η Ελλάδα, με αυτοπεποίθηση και με ενεργή εξωτερική πολιτική, έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, όπως αποδεικνύεται από τις συνεργασίες μας και τις συμμαχίες μας. Ένας ρόλος που δεν περιορίζεται στο πλαίσιο της ΕΕ και του NATO, αλλά εκτείνεται πέραν αυτών».
Παράλληλα, δίνοντας τον τόνο και για το παζάρι που αναβαθμίζεται σημειώνει πως στις πρόσφατες επαφές με τον Τούρκο ομόλογο του: «Από πλευράς μας επισημάνθηκαν εκ νέου οι τουρκικές ενέργειες οι οποίες αποτελούν βασικό εμπόδιο σε όποια προσπάθεια αποκλιμάκωσης και στο απώτερο μέλλον, εφόσον υπάρχουν οι συνθήκες, σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης» και πως «Έθεσα στο τραπέζι επιτακτικά όλα τα ζητήματα τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις μας με την Τουρκία».
«Γλαφυρός» είναι και για τους βρώμικους ρόλους που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στα ΝΑΤΟικά σχέδια ως τον Περσικό Κόλπο και παραπέρα προαναγγέλοντας την τέταρτη επίσκεψη του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τις επόμενες μέρες και λέγοντας πως: «Δεδομένων των αλλαγών στις ισορροπίες στην περιοχή και της ανάπτυξης των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ και με σημαντικό αριθμό αραβικών κρατών την τελευταία διετία, οποιαδήποτε κρίση στην περιοχή έχει πλέον άμεσο αντίκτυπο και στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό ήμουν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που μετέβη στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη. Πριν ακόμη επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός. Η ενέργεια αυτή έτυχε ιδιαίτερα θερμής αποδοχής τόσο από τις χώρες της περιοχής όσο και από τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα, πλέον, δεν είναι απλώς παρατηρητής. Είναι παίκτης και διαμορφώνει τις εξελίξεις, χωρίς όμως να επιθυμεί να τις επιβάλλει ή να έχει βλέψεις κατά άλλων χωρών. Αντιθέτως, στόχος μας είναι να αποτελέσουμε γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου με την Ευρώπη».
Σε σχέση με την «ανανεωμένη» κατάπτυστη συμφωνία «αμυντικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ σημειώνει ότι «ευελπιστούμε ότι θα υπογραφεί στο τέλος του καλοκαιριού. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ιδανικά, θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, στην Αθήνα. Η υπογραφή της συμφωνίας θα αποτελέσει επιστέγασμα της ήδη εξαιρετικής σχέσης που είχε αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών με την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση και η οποία συνεχίζεται και με την παρούσα».
Παράλληλα σημειώνει πως οι αρμόδιες υπηρεσίες Ελλάδας - Αλβανίας δουλεύουν για τη δημιουργία συνυποσχετικού για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δυο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ σε σχέση με τις συμβάσεις με τη Βόρεια Μακεδονία σημειώνει πως αυτές έχουν κατατεθεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη και πως «Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Ο ορισμός ημερομηνίας για την εισαγωγή του κυρωτικού νόμου εναπόκειται στη Βουλή».
Με όλες τις απαιτήσεις της η ΤουρκίαΣτο μεταξύ, στις διεκδικήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο επανήλθε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, παραμονές της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου.
«Βλέπουμε το διεθνές δίκαιο. Τι λέει η Λοζάνη; Τα νησιά δεν μπορούν να τα στρατιωτικοποιήσουν. Όμως, βλέπετε ότι τα έχουν στρατιωτικοποιήσει», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ηurriyet», ενώ αναφερόμενος στα 10 ναυτικά μίλια του εναέριου χώρου της Ελλάδας σημείωσε ότι: «Δεν επιτρέπουμε αυτό το τετελεσμένο».
Παράλληλα, τονίζοντας ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων στην περιοχή, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο Ακάρ ισχυρίζεται ότι «πιστεύουμε ειλικρινά πως τα προβλήματα στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και προσπαθούμε για αυτό».
«Θέλουμε να επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα. Πρέπει τώρα να γίνει κατανοητό ότι η πιο σωστή και ευκολότερη λύση για την ειρήνη και τη σταθερότητα θα είναι δυνατή με σεβασμό των δικαιωμάτων και των νόμων του άλλου», σημείωσε.
Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τελετής όπου ανακοίνωσε ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, προανήγγειλε και νέα έξοδο του γεωτρύπανου Γιαβούζ στη Μεσόγειο.
(Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου