Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Συναντήσεις κλιμακίου του ΚΚΕ στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης


Με το ΔΣ της «Ένωσης Πολιτών Μετεώρων» και εκπρόσωπο της τοπικής περιβαλλοντολογικής οργάνωσης «Φίλοι του Δάσους» συναντήθηκε την Τρίτη 8 Ιούνη στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή του ΚΚΕ και τον Μάριο Παλάντζα, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Παύλου Μελά.

Στη συνάντηση τέθηκαν από τους τοπικούς φορείς μια σειρά ζητήματα και προβλήματα της περιοχής: Η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, όπως αυτός του πρώην «Καν-Καν», ο κίνδυνος εκτεταμένων καταστροφών εξαιτίας του μπαζώματος και μη διευθέτησης τοπικών ρεμάτων -σε συνδυασμό και με τη μείωση του όγκου της χλωρίδας στο γειτονικό Σέιχ Σου- με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα προβλήματα που προκαλούνται στην περιοχή γύρω από τη λεωφόρο Α. Παπανδρέου σχεδόν με κάθε καταιγίδα, περιπτώσεις καταπατήσεων, περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά και ζητήματα που αφορούν την καθαριότητα της περιοχής.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Λ. Στολτίδης και ο Μ. Παλάντζας ανέδειξαν πως μια σειρά τοπικά προβλήματα, πέρα από τις όποιες επιπρόσθετες ευθύνες της δημοτικής αρχής, έχουν τη ρίζα τους στον ρόλο των δήμων ως ενός «εργαλείου υλοποίησης» των κεντρικών πολιτικών - κυβερνητικών κατευθύνσεων. Κατευθύνσεις που δεν αμφισβητούν ούτε οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους είχαν εμπλακεί με τη διοίκηση του δήμου και την εφαρμογή παρόμοιας πολιτικής στο παρελθόν. Μιας πολιτικής που διαμορφώνει σε τοπικό επίπεδο εκείνους τους όρους ώστε να δημιουργηθεί σε μια σειρά τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής ένα πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, έχοντας ουσιαστικά απέναντί της την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, η οποία αντιμετωπίζεται με μια λογική «κόστους - οφέλους».

Ακόμη, τονίστηκε με την αξιοποίηση αρκετών πρόσφατων παραδειγμάτων, πως και στον τομέα της αποκαλούμενης «περιβαλλοντικής πολιτικής», οι διακηρύξεις περί «Green Deal» και οι όποιες εφαρμογές του είτε σε εθνικό είτε σε τοπικό επίπεδο έχουν ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο και θέτουν ως πρώτο στόχο την ικανοποίηση συμφερόντων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, παρά την ολόπλευρη προστασία του περιβάλλοντος προς όφελος του λαού. Τέλος, «υπογραμμίστηκε» ότι το ΚΚΕ με τη δραστηριότητα του θα αναδείξει, θα στηρίξει και θα μπει μπροστά στα δίκαια αιτήματα για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων της περιοχής, για τη λήψη μέτρων «πολιτικής προστασίας» και παρεμβάσεων στο αστικό τοπίο, τα οποία θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων απέναντι στον ενδεχόμενο κίνδυνο. Έναν κίνδυνο, ο οποίος δεν απορρέει αυθαίρετα από κάθε λογής φυσικό φαινόμενο, αλλά αποτελεί συνέπεια της κεντρικής και τοπικής πολιτικής η οποία υλοποιείται.

 Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Περιοδεία στις περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της φονικής πλημμύρας στην Πολίχνη του Δήμου Παύλου Μελά πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής κλιμάκιο της ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, μαζί με τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του Κόμματος, τον Θόδωρο Ιγνατιάδη, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και Μάριο Παλάντζα, δημοτικό σύμβουλο Παύλου Μελά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Επισκέφθηκαν αρχικά την ιρλανδική διάβαση στους βυζαντινούς νερόμυλους, όπου ξεκίνησε η τραγωδία για τον νεαρό που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του από τα ορμητικά νερά για να βρεθεί νεκρός εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα, σε άλλη μια ιρλανδική διάβαση δίπλα σε κατοικίες, στο ρέμα της οδού Μυτιλήνης. 

Επισκέφθηκαν όλες τις πληγείσες περιοχές, μίλησαν με τους κατοίκους της περιοχής που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους καθώς δεκαετίες τώρα δεν γίνονται τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης για την προστασία της ζωής και των περιουσιών τους.

Επίσης μοίρασαν πλατιά την ανακοίνωση της ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης στο λαό της περιοχής, με μαζική εξόρμηση στο κέντρο της Πολίχνης.

Τα στελέχη του ΚΚΕ και με δηλώσεις τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας ανέδειξαν την ανάγκη ο λαός της περιοχής να αγωνιστεί και να διεκδικήσει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τις περιφέρειες.

Άμεσα να παρέμβουν συντονισμένα κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμος, με την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταγραφή και την αποκατάσταση των ζημιών στις λαϊκές περιουσίες. Και επίσης να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που πλήγηκαν με βάση τις εκτιμώμενες συνέπειες και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου