Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Με χρίσμα ΗΠΑ, ευρωατλαντικός «σερίφης» στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ Ο ΛΑΟΣ

...και αποστολή «την αντιμετώπιση της κακόβουλης επιρροής Ρωσίας και Κίνας»

Εναν ακόμα βαρύ «κρίκο» στην αλυσίδα της εμπλοκής της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια έρχεται να προσθέσει το νομοσχέδιο που κατέθεσαν την Πέμπτη στο αμερικανικό Κογκρέσο από κοινού οι γερουσιαστές Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων Μπ. Μενέντεζ και Μ. Ρούμπιο, αντίστοιχα, με τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021».

Το νομοσχέδιο έρχεται να «χτίσει» πάνω στα όσα περιλαμβάνονταν στον περιβόητο East Med Act (Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ενέργειας και Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου) που ψηφίστηκε το Δεκέμβρη του 2019 από τη Γερουσία των ΗΠΑ, αναδεικνύοντας ρητά τη σημασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην αναχαίτιση των «κακόβουλων επιρροών στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή», της Ρωσίας και της Κίνας.

Παράλληλα, αποτελεί τον «πρόλογο» της «ανανεωμένης» Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που η κυβέρνηση θέλει να κλείσει έως τα τέλη του καλοκαιριού και που θα διευρύνει παραπέρα το αμερικανικό «αποτύπωμα» στην Ελλάδα, ενώ περιλαμβάνει και σειρά από κινήσεις που έχουν στόχο την ενίσχυση των στρατιωτικών και άλλων δυνατοτήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό να παίξουν το ρόλο του «χωροφύλακα» για τα ευρωατλαντικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα Βαλκάνια, ενόψει όξυνσης των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Οπως άλλωστε σημειώνεται και στο σχετικό δελτίο Τύπου του Μενέντεζ, «Για να διασφαλιστεί ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα παραμείνει ασφαλής, οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν την αμυντική τους σχέση με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας τις προσπάθειές της να εκσυγχρονίσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της». Ενώ ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρούμπιο σημείωσε ότι «αυτό το σχέδιο νόμου επιβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευσή μας στην περιοχή, σε μια εποχή που οι κακόβουλοι παράγοντες προσπαθούν να υπονομεύσουν τη διεθνή ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Αλλά και το ίδιο το νομοσχέδιο είναι ξεκάθαρο, αφού προβλέπει την «αναβάθμιση» του σχήματος 3 + 1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών (από «φόρουμ» σε «διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση»), «ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του», και συγκεκριμένα «ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, αμυντικής συνεργασίας, ενεργειακών πρωτοβουλιών και αντιμετώπισης της κακόβουλης επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας»!

Ολη η Ελλάδα αμερικανικό ορμητήριο

Με «πυξίδα» τους παραπάνω στόχους το νομοσχέδιο προβλέπει επέκταση της περιβόητης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα «για μια περίοδο πέντε ετών και περιλαμβάνει βαθύτερες εταιρικές σχέσεις σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα».

Με το βλέμμα σε ναυπηγεία, λιμάνια και έργα επέκτασης - αναβάθμισης στις υπόλοιπες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, ζητάει η λεγόμενη «Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (DFC - δημιουργήθηκε ως αντίβαρο στη "διπλωματία του πορτοφολιού" της Κίνας, όπως οι ίδιοι λένε) να (...) υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να περιλαμβάνει ναυπηγεία και λιμάνια που συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής και την ευημερία της Ελλάδας».

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στα έργα «αναβάθμισης» της Σούδας, ζητώντας από την αμερικανική κυβέρνηση «να επαναφέρει τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο» για το σκοπό αυτό αλλά είχαν κατευθυνθεί το 2019 αλλού.

Σε ό,τι αφορά την «υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού», ώστε να παίξει το ρόλο του δερβέναγα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ανατ. Μεσόγειο, το νομοσχέδιο:

-- Ζητάει «οι Ηνωμένες Πολιτείες (...) να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών "F-35" στην Ελλάδα για να συμπεριλάβει εκείνα τα αεροσκάφη που παρήχθησαν αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος "S-400"».

-- Καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διαθέσει «πλεονάζον στρατιωτικό υλικό» στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, «όπως και σε άλλες χώρες στην περιοχή» (υπονοώντας μια σχέση ανάλογη με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ), «απευθείας δάνεια» στην Ελλάδα για εξοπλισμούς και στρατιωτικές υποδομές και να στηρίξει περισσότερες πρόβες πολέμου - κοινές ασκήσεις συνεργασίας για την ασφάλεια στη θάλασσα με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Θυμίζουμε πως με βάση τον «East Med Act» οι ΗΠΑ ήραν το προηγούμενο διάστημα (μερικώς) το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο και έστησαν στο νησί το λεγόμενο «περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας CYCLOPS» (Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security), ακόμα έναν ευρωατλαντικό μηχανισμό.

-- Καλεί σε «ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τον ελληνικό στρατό, ιδίως σε ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό Ναυτικό», ενόψει και των σχεδίων για την προμήθεια των νέων φρεγατών για τον έλεγχο των «διαύλων» στην Ανατ. Μεσόγειο και πέραν αυτής.

-- Σημειώνει ότι «είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Ελλάδα να συνεχίσει τη μετάβαση του στρατιωτικού της εξοπλισμού από οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος» ERIP (European Recapitalization Incentive Program).

Αλλά και «να συνεχίσουν να επενδύουν στην Ελλάδα μέσω του διεθνούς προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (IMET)» που εκπαιδεύει Ελληνες στρατιωτικούς στις ΗΠΑ, για το οποίο εισηγείται να δίνεται 1 εκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο έως το 2026. Σημειωτέον, στα «αντικείμενα» του εν λόγω προγράμματος μεταξύ άλλων βρίσκεται η «εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών», όπως και «η προώθηση μιας καλύτερης κατανόησης των ΗΠΑ»...

Ολα αυτά με φόντο και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου, με το νομοσχέδιο να σημειώνει ότι «η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ιδρύσει το Κέντρο Ενέργειας Ηνωμένων Πολιτειών - Ανατολικής Μεσογείου, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο East Med Act».

Στον απόηχο της κατάθεσης του νομοσχεδίου, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας έσπευσε να έχει τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, Γκρ. Μικς, ενώ την Παρασκευή συναντήθηκε και με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο της συνάντησης EU-MED.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου