ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Με όλη την ατζέντα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στο τραπέζι για το
άμεσο και το απώτερο μέλλον, συνέρχεται τη Δευτέρα η Σύνοδος Κορυφής
του ΝΑΤΟ, στην έδρα του στις Βρυξέλλες.
Ο ίδιος ο γγ του οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας πριν από λίγες μέρες σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι «δεξαμενές σκέψης» «The German Council on Foreign Relations» και «The Brookings Institution», δίνοντας το πλαίσιο της Συνόδου, έκανε λόγο για «κρίσιμη στιγμή για τη Συμμαχία» και χωρίς περιστροφές εξήγησε ότι «ενισχύουμε την ανταπόκρισή μας στον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό. Ρωσία και Κίνα ηγούνται μιας αυταρχικής απώθησης ενάντια στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».
Κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «συνεχίζει το σχέδιο επικίνδυνης συμπεριφοράς της. Με μαζική στρατιωτική ανάπτυξη από Αρκτική έως Αφρική. Εκφοβίζει τους γείτονές της. Καταστέλλει την ειρηνική αντιπολίτευση στο εσωτερικό της. Και πραγματοποιεί κυβερνοεπιθέσεις και υβριδικές επιθέσεις σε χώρες του ΝΑΤΟ».
Για την Κίνα επισήμανε ότι «διεκδικεί» τη θέση της στην «παγκόσμια σκηνή», θέτοντας μια σειρά από «προκλήσεις»: «Θα έχει σύντομα τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Εχει ήδη τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό και το μεγαλύτερο Ναυτικό. Και επιδιώκει τον έλεγχο κρίσιμων υποδομών στις χώρες μας και σε όλο τον κόσμο. Αλλά το Πεκίνο δεν μοιράζεται τις αξίες μας», πρόσθεσε.
«Ετσι, το περιβάλλον ασφαλείας μας είναι πιο περίπλοκο και αμφισβητούμενο από ποτέ», είπε σπεύδοντας να υπογραμμίσει - για την αξία της ευρωατλαντικής «συνοχής» - ότι «καμία από τις χώρες μας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις μόνη της. Αλλά τα έθνη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής δεν είναι μόνα. Στεκόμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι το περιεχόμενο του "ΝΑΤΟ 2030". Οτι στεκόμαστε δυνατοί μαζί». Εδωσε έτσι την ουσία της ατζέντας που θα καθορίσει τις κινήσεις του ΝΑΤΟ στη γεωστρατηγική σκακιέρα τα επόμενα 10 χρόνια κόντρα στους αντιπάλους του. Αλλωστε, και σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του υπογράμμισε ότι «μέσω του "ΝΑΤΟ 2030", προσαρμοζόμαστε σε έναν πιο ανταγωνιστικό κόσμο. Οι φιλοδοξίες μας πρέπει να είναι υψηλές, καθώς οι προκλήσεις για την ασφάλειά μας είναι μεγάλες».
Δίνοντας τους τομείς - κλειδιά αυτού του προγραμματισμού, που αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά στη Σύνοδο της Δευτέρας τόνισε:
-- «Πρώτον, θα ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ ως το μοναδικό και απαραίτητο φόρουμ για διατλαντικές διαβουλεύσεις. Σε όλα τα θέματα που επηρεάζουν τη διατλαντική ασφάλεια. Συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, της Συρίας, του Ιράν ή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας», είπε στο φόντο της προσπάθειας να αμβλύνουν τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, που μεγαλώνουν μαζί με την ένταση των ανταγωνισμών.
Εξ ου και τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς μια στρατιωτική συμμαχία. Είμαστε μια πολιτική - στρατιωτική συμμαχία. Και ακόμη και όταν δεν μπορούμε να αναπτύξουμε στρατιωτική δράση, η πολιτική μας ενότητα έχει σημασία». Πρόσθεσε πως «πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε το ΝΑΤΟ ακόμη περισσότερο. Για να αντιμετωπίσουμε τις διαφορές μας. Να δημιουργήσουμε μια κοινή κατανόηση. Και να συντονίσουμε τις απαντήσεις μας. Στρατιωτικές, οικονομικές και διπλωματικές». Πτυχή η ενίσχυση της «διατλαντικής συνοχής» που άλλωστε αποτελεί το «πλαίσιο» για τις επιχειρούμενες «διευθετήσεις» και στα Ελληνοτουρκικά, ώστε να θωρακιστεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο (βλέπε δίπλα).
-- Ως δεύτερο στόχο έθεσε να «ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας για τη συλλογική μας άμυνα, έναντι όλων των απειλών», θυμίζοντας ότι «από το 2014, εφαρμόσαμε τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας σε μια γενιά. Ενισχύσαμε την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε όλους τους Συμμάχους. Στην ξηρά, στη θάλασσα, στον αέρα, στον κυβερνοχώρο και στο Διάστημα. Θα εφαρμόσουμε γρήγορα και πλήρως τα σχέδιά μας για την ενίσχυση της στρατιωτικής μας στάσης. Συνεχίζοντας να αυξάνουμε την ετοιμότητα των δυνάμεών μας, να εκσυγχρονίζουμε τις δυνατότητές μας και να επενδύουμε περισσότερο στη συλλογική μας άμυνα», είπε, βάζοντας βέβαια πέρα από τον «εξοπλισμό ως τα δόντια» και το θέμα της περιλάλητης «ανθεκτικότητας», όπου κάλεσε να αυξηθεί το «επίπεδο φιλοδοξίας» των κρατών - μελών.
-- Τόνισε άλλωστε ότι «ο τρίτος στόχος μας είναι η ανάπτυξη στόχων ανθεκτικότητας σε όλη τη Συμμαχία. Και η συνεργασία με τους συμμάχους για να τους μεταφράσουμε σε συγκεκριμένους εθνικούς στόχους. Για την προστασία των κρίσιμων υποδομών μας. Για να κάνουμε τις κοινωνίες μας λιγότερο ευάλωτες σε επιθέσεις και εξαναγκασμούς. Και να διασφαλίσουμε ότι οι στρατιωτικοί μας μπορούν να λειτουργούν σε ειρήνη, κρίση και σύγκρουση».
Σκοπός να μην περάσουν σε επιχειρηματικούς ομίλους αντίπαλων κέντρων κρίσιμες υποδομές των κρατών - μελών (λιμάνια, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα κ.λπ.) και να αναπτυχθούν τέτοιες υποδομές στο εσωτερικό των κρατών - μελών ώστε στρατιωτικές δυνάμεις να διεκπεραιώνονται άμεσα στα μέτωπα αντιπαράθεσης, έχοντας σε όλα τα κρίσιμα σημεία το αναγκαίο υλικό υποστήριξης και πολεμοφόδια.
Και βέβαια με το βλέμμα και στο εσωτερικό των κρατών - μελών, ενάντια στον «εχθρό λαό» και το ενδεχόμενο στη θύελλα των ανταγωνισμών που βλέπουν μπροστά να αμφισβητήσει την «ανθεκτικότητα» της αστικής εξουσίας.
-- Ξεχωριστό και τέταρτο στόχο για τους ανταγωνισμούς που εκτείνονται σε όλα τα επίπεδα έθεσε «να ενισχύσουμε τη διατλαντική καινοτομία. Να ακονίσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα. Και να αποτρέψουμε τα κενά καινοτομίας μεταξύ των συμμάχων. Για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε».
Στη λογική να περιορίσουν αυτό το χάσμα μεταξύ των κρατών - μελών, «θα δημιουργήσουμε έναν υπερατλαντικό επιταχυντή άμυνας. Ενα νέο κέντρο για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συμμάχων στην τεχνολογία. Και στενότερη συνεργασία με τους παγκόσμιου επιπέδου ερευνητές, βιομηχανίες και νεοσύστατες επιχειρήσεις μας. Υποστηριζόμενο με επιπλέον χρηματοδότηση από τα έθνη που αποφασίζουν να συμμετάσχουν».
-- «Πέμπτον, πρέπει να παίξουμε τον ρόλο μας στην τήρηση της διεθνούς τάξης που βασίζεται στους κανόνες. Μιλώντας με μία φωνή για να υπερασπιστούμε τις αξίες και τα συμφέροντά μας. Και να ενθαρρύνουμε άλλους να παίξουν με τους κανόνες. Διασφαλίζοντας την ελευθερία ναυσιπλοΐας, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Και θέτοντας νέα πρότυπα για τις αναδυόμενες τεχνολογίες», είπε, προαναγγέλλοντας νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλη τη Γη για τα συμφέροντα των ευρωατλαντικών μονοπωλίων.
Σε αυτήν την κατεύθυνση είπε ότι «θα ενισχύσουμε τις υπάρχουσες συνεργασίες μας, για παράδειγμα, με την ΕΕ. Και θα δημιουργήσουμε νέες δεσμεύσεις, με χώρες που σκέφτονται παρόμοια με εμάς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής», πρόσθεσε, στο πλαίσιο των σχεδίων για το «παγκόσμιο ΝΑΤΟ».
-- Στο ίδιο αυτό πλαίσιο, έθεσε ως έκτο στόχο «να ενισχύσουμε την υποστήριξη κατάρτισης και ανάπτυξης ικανοτήτων για χώρες - εταίρους. Από το Ιράκ έως την Ιορδανία, και από τη Γεωργία έως την Ουκρανία. Σε τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η αντιμετώπιση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, η διαχείριση κρίσεων και η αμυντική μεταρρύθμιση». Εδωσε έτσι και εδώ το περίγραμμα της παρέμβασης σε άλλες χώρες, με διάφορα σχήματα και προσχήματα, για να στηθεί ανάχωμα απέναντι στους ανταγωνιστές. Αλλωστε, όπως είπε ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ, «το ΝΑΤΟ έχει μακρύ (τέτοιο) ιστορικό και πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Επειδή η εκπαίδευση και ανάπτυξη ικανοτήτων των εταίρων μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στη γειτονιά μας».
-- «Εβδομο η κλιματική αλλαγή. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πολλαπλασιαστής κρίσεων. Ετσι, το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια». Πίσω από τις φιοριτούρες περί μείωσης των εκπομπών αερίων στρατιωτικής προέλευσης κρύβεται η έγνοια τους να πιάσουν θέσεις στους νέους διαύλους που προκύπτουν από την τήξη των πάγων, χώρια τη στήριξη που μπορεί να δώσουν στο «πάρτι» το οποίο ετοιμάζουν επιχειρηματικοί όμιλοι πάνω στις μπίζνες της «ενεργειακής μετάβασης».
-- «Ογδοο, θα συμφωνήσουμε να αναπτύξουμε την επόμενη Στρατηγική Αντίληψη (Strategic Concept) του ΝΑΤΟ», να επικαιροποιήσουν το δόγμα τους στις νέες συνθήκες ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. «Να προσαρμοστούμε στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας».
«Και, τέλος, για να κάνουμε όλα αυτά πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα. Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, με επτά χρόνια διαδοχικών αυξήσεων στις αμυντικές δαπάνες από Ευρώπη και Καναδά. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτήν την ορμή», προέτρεψε, δίνοντας σήμα για νέα κούρσα εξοπλισμών, πιο στοχευμένων μάλιστα, αφού «δεν πρέπει μόνο να επενδύσουμε περισσότερα. Πρέπει επίσης να επενδύσουμε καλύτερα. Γι' αυτό πρέπει να αυξήσουμε τον κοινόχρηστο προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ. Για να βοηθήσουμε στη χρηματοδότηση περισσότερων συνεκπαιδεύσεων και ασκήσεων, ισχυρότερης άμυνας στον κυβερνοχώρο, προηγμένων δυνατοτήτων και περισσότερης ανάπτυξης ικανοτήτων για τους εταίρους μας. Επειδή η κοινή επένδυση μέσω του ΝΑΤΟ είναι πολλαπλασιαστής ισχύος. Είναι πιο αποτελεσματικό. Και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας», είπε, με το βλέμμα και στα σχέδια για «αυτοτελή» ανάπτυξη στρατιωτικών ικανοτήτων, όπως και τις αντιθέσεις ΗΠΑ με Γερμανία και Γαλλία.
Δεν περνά απαρατήρητο ότι στην πορεία της συζήτησης, εστίασε στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ, σημειώνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να την ανεβάσουμε σε πρωτοφανή επίπεδα. Κάνουμε περισσότερα μαζί για την αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο, της στρατιωτικής κινητικότητας. Συνεργαζόμαστε μαζί στο Αιγαίο Πέλαγος», κ.λπ.
Χαιρέτισε, εξάλλου, τις προσπάθειες της ΕΕ για ανάπτυξη δικών της στρατιωτικών ικανοτήτων, αλλά έστειλε ξεκάθαρο το ...μηνυματάκι ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη. Η ΕΕ δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ ως ακρογωνιαίο λίθο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Το 80% των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ προέρχεται από συμμάχους του ΝΑΤΟ εκτός ΕΕ. Αυτό όμως δεν αφορά μόνο τους πόρους. Αφορά επίσης τη γεωγραφία. Στο βορρά έχετε τη Νορβηγία, στο νότο έχετε την Τουρκία. Και μετά στα δυτικά, έχετε ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο. Και φυσικά, όλες αυτές οι χώρες με διαφορετικούς τρόπους είναι σημαντικές για την άμυνα της Ευρώπης», τόνισε, αναδεικνύοντας την αξία της Αγκυρας ως του ανατολικού προμαχώνα της λυκοσυμμαχίας.
Θ. Μπ
O Στόλτενμπεργκ κατηγορεί την Κίνα πως δήθεν δεν έχει τις ίδιες αξίες με τις ΗΠΑ το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε δηλαδή τάχα μου η Κίνα είναι ..κομμουνιστική... προσφέροντας τους χαρακτηριστικά που δεν έχουν και έτσι βολεύονται όλοι. Σφοδρές ενδοιμπεριαλιστικές διαφορές με την κάθε χώρα να προσπαθεί να βελτιώνει συνεχώς την θέση της στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάρτησης. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή