Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Μετά από 5 χρόνια κυβέρνησης... «θυμήθηκε» τους συμβασιούχους και τα «δουλεμπορικά»!


Το χοντρό δούλεμα σε βάρος των εργαζομένων συνέχισε και σήμερα ο Αλ. Τσίπρας, καθώς στην προσπάθειά του να ντύσει με «φιλεργατική» προβιά τον ΣΥΡΙΖΑ... «θυμήθηκε» την εργασιακή «ευελιξία», την ομηρία των συμβασιούχων και τα «δουλεμπορικά» ενοικίασης εργαζομένων, «ξεχνώντας» βέβαια ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη σφραγίδα της σε όλα τα παραπάνω, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το σχετικό αντεργατικό οπλοστάσιο των προκατόχων της.

Σε συνάντηση «με συμβασιούχους και εργαζόμενους σε επισφαλείς συνθήκες», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε προκλητικά να εμφανιστεί ως εκφραστής των εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων που απαιτούν όχι μόνο απόσυρση του νομοσχεδίου - εκτρώματος για τα Εργασιακά αλλά και ξήλωμα όλου των αντεργατικών νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

«Πρέπει να αρχίσουμε να κινούμαστε επιθετικά, όχι αμυντικά» ανέφερε, ενώ ως τέτοιο παράδειγμα σημείωσε την «ενοικίαση» εργαζομένων: «Όχι μόνο θα παρθούν πίσω όλα αυτά που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση αλλά να πάμε σε μια κατεύθυνση κατάργησης της ενοικίασης εργαζομένων. Γιατί να υπάρχει; Τι εξυπηρετεί;».

Ακόμα και τα παράδειγμα βέβαια αποτελεί απογείωση της πρόκλησης, όχι μόνο γιατί μετά από 5 ολόκληρα χρόνια κυβέρνησης ο Αλ. Τσίπρας «θυμήθηκε» σήμερα να «αναρωτηθεί»... τι εξυπηρετεί η «ενοικίαση» εργαζομένων που εντείνει την εκμετάλλευση σε βάρος τους, αλλά γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε φροντίσει ήδη από το Νοέμβρη του 2016, στην πρώτη νομοθετική παρέμβαση της τότε υπουργού Έφης Αχτσιόγλου να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τη δράση των δουλεμπορικών «Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας», καταργώντας ακόμα και διάταξη που απαγόρευε την εκχώρησή τους σε άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. «Η καταργούμενη ρύθμιση αφορούσε αδικαιολόγητο περιορισμό στο πλαίσιο της άσκησης της δραστηριότητας του Ιδιωτικού Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας», ανέφερε τότε χαρακτηριστικά η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας...

Παράλληλα, μιλώντας με τους συμβασιούχους, ούτε κουβέντα δεν είπε ο Αλ. Τσίπρας για την άρνηση της κυβέρνησής του να συμπεριλάβει στην αναθεώρηση του Συντάγματος την κατάργηση του άρθρου που επικαλούνται όλες οι κυβερνήσεις για να απορρίπτουν την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, διαιωνίζοντας την ομηρία τους.

Αντίστοιχα, ανέφερε ότι την «επόμενη μέρα» θα πρέπει να υπάρξουν «μεταρρυθμίσεις» και «ριζοσπαστικές τομές» για την «προστασία των εργαζομένων», από τον ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά όλα τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ με το αίτημα εκατοντάδων συνδικάτων για ξήλωμα όλων των αντεργατικών μνημονιακών νόμων.

Κατήγγειλε ακόμα ο Αλ. Τσίπρας την κυβέρνηση ότι υλοποιεί τις προτάσεις του ΔΝΤ και του ΣΕΒ για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα «επειδή ο εργοδότης θα κερδίζει περισσότερα», όταν ακριβώς με τον ίδιο στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και των ενώσεών του, διατηρώντας όλο το προηγούμενο οπλοστάσιο της «ευελιξίας» και ενισχύοντάς το παραπέρα (προσθέτοντας νέα χτυπήματα στην κυριακάτικη αργία, απογειώνοντας περισσότερο την ευελιξία και στο Δημόσιο, «εμπλουτίζοντας» τη «διευθέτηση» κ.ό.κ.).

Επιχειρώντας, τέλος, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, είπε ότι η περίοδος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια «περίοδος μνημονιακή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην επόμενη διακυβέρνηση θα κινηθεί διαφορετικά, όταν ήδη η «Αυγή» προετοιμάζει έδαφος για το νέο γύρο εξαπάτησης των εργαζομένων, σημειώνοντας σε άρθρα της ότι τα σημερινά αντεργατικά μέτρα «δημιουργούν νέα αρνητικά δεδομένα» και «πρακτικά, η επόμενη κυβέρνηση θα θέλει να ξηλώσει και δεν θα μπορεί»...

«Κοινωνικό διάλογο» και «νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο» η Γεννηματά

Στο αντίστοιχο μήκος κύματος, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ανέφερε ότι «το εργασιακό νομοσχέδιο αντανακλά το συντηρητικό πρόσωπο της ΝΔ» και επανέλαβε ως απάντηση τον «κοινωνικό διάλογο» και το «νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο της ψηφιακής εποχής», που θα διασφαλίζουν τάχα «ανάπτυξη για όλους». Ανέφερε και εκείνη ότι «τα μέτρα της ΝΔ θα καταργηθούν όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν».

Πρόσθεσε δε ότι στέκεται στον αγώνα «μαζί με τον κόσμο της εργασίας», όταν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, μετά την πολύμορφη υπονόμευση της πάλης όλο το προηγούμενο διάστημα, επιχειρούν και σήμερα την αποκλιμάκωσή της, καταψηφίζοντας την πρόταση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για απεργία στις 16 Ιούνη, μέρα που συζητιέται προς ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο στη Βουλή, αντιπροτείνοντας στάσεις εργασίας...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου