Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


09/08/1776

Γεννιέται ο Ιταλός φυσικός Αμεντέο Αβογκάντρο.

09/08/1823

Πεθαίνει μαχόμενος στο Κεφαλόβρυσο ο οπλαρχηγός και στρατηγός της επανάστασης του 1821 Μάρκος Μπότσαρης. 

Οι ένοπλοι (αρματολοί και κλέφτες)...

09/08/1919

Υπογράφεται στην Τεχεράνη συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Περσίας (Ιράν) για την παροχή «βοήθειας» που δήθεν θα συνέβαλε στην «πρόοδο και την ευημερία της Περσίας». Η συμφωνία ουσιαστικά μετέτρεπε την Περσία σε προτεκτοράτο.

09/08/1938

Στα γραφεία της Ειδικής Ασφάλειας δολοφονείται ο Νίκος Βαλιανάτος, μέλος του ΚΚΕ από το 1918, Γραμματέας της Κ.Ο. Λάρισας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ της Εργατικής Βοήθειας Ελλάδας. 

Δολοφονείται ο Νίκος Βαλιανάτος

09/08/1944

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άγρια τρομοκρατία των δυνάμεων κατοχής ξεσπούν με πρωτοβουλία του ΕΑΜ απεργίες σε Περιστέρι, Γκύζη, Καισαριανή, Καλλιθέα, Βύρωνα, Πετράλωνα, Λαχαναγορά, κ.α. Ο ΕΛΑΣ συγκρούεται με Γερμανούς και ταγματασφαλίτες σε Κουκάκι και Νέα Σμύρνη.

09/08/1942

Το «ματς του θανάτου» ή ένα ματς για την υπεράσπιση του σοσιαλισμού

09/08/1945

Τρεις μέρες μετά τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές ολοκληρώνουν το αποτρόπαιο έγκλημά τους με τη ρίψη και δεύτερης ατομικής βόμβας στην ιαπωνική πόλη Ναγκασάκι. Από την έκρηξη, χάνουν τη ζωή τους πάνω από 75.000 άνθρωποι. Η βόμβα που ρίχτηκε στο Ναγκασάκι είχε την ίδια ισχύ με την προηγούμενη της Χιροσίμα και ισοδυναμούσε με 20.000 τόνους τρινιτροτολουόλης (ΤΝΤ). 

Ναγκασάκι

09/08/1949

Ο κυβερνητικός στρατός επιτίθεται με μεγάλο όγκο δυνάμεων ενάντια στο Βίτσι και παρά τη σθεναρή αντίσταση των τμημάτων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στις 15 του Αυγούστου το καταλαμβάνει. Τα τμήματα του ΔΣΕ περνούν στο Γράμμο. 

Ο ελιγμός του ΔΣΕ στο Βίτσι και η μεγάλη μάχη του Γράμμου

09/08/1954

Υπογράφεται 20χρονη στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Γιουγκοσλαβίας.

09/08/1955

Πάνω από 20.000 μαύρες γυναίκες ζώνουν το κυβερνητικό μέγαρο στην Πρετόρια, στη Νότια Αφρική, διεκδικώντας καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους.

09/08/1965

Διαδηλωτές καίνε στο κέντρο της Αθήνας σωρούς των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα» του συγκροτήματος Λαμπράκη.

09/08/1965

Η Σιγκαπούρη γίνεται ανεξάρτητη Δημοκρατία, αφού αποσύρθηκε από τη Μαλαισία, μέσα στα πλαίσια της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

09/08/1975

Πεθαίνει ο Σοβιετικός συνθέτης Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Για το έργο του και για τη γενικότερη προσφορά του ο Σοστακόβιτς τιμήθηκε –μεταξύ άλλων- με τον τίτλο του καλλιτέχνη του Λαού της Σοβιετικής Ενωσης και ανακηρύχτηκε Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας. Το έργο του συγκαταλέγεται στα κορυφαία του 20ού αιώνα. 

Πεθαίνει Ντμίτρι Σοστακόβιτς

 

5 σχόλια:

  1. 09/08/1949

    Ο κυβερνητικός στρατός επιτίθεται με μεγάλο όγκο δυνάμεων ενάντια στο Βίτσι και παρά τη σθεναρή αντίσταση των τμημάτων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στις 15 του Αυγούστου το καταλαμβάνει. Τα τμήματα του ΔΣΕ περνούν στο Γράμμο. ...... Με ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ θα είχαμε διεκδικήσει την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό δεν θα είχαμε ηττηθεί σε όλη τη χώρα και θα οικοδομούσαμε Σοσιαλισμό. Η ...Λαοκρατία ...Ευρωκομουνισμός κατέστρεψε τα πάντα έστειλε στον Θάνατο τον ΑΡΗ που ετοίμαζε Αντάρτικο και καθυστέρησε το να πέσει όλο το βάρος στον ΔΣΕ αντί για τέλη 45 τέλη 47 δίνοντας τον χρόνο στους καπιταλιστές να ανασυγκροτήσουν το κράτος τους και να περάσουν στην τελική σύγκρουση. Το 1948 ήρθε η συμμορία του ΤΙΤΟ να ολοκληρώσει το ΕΓΚΛΗΜΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 09/08/1954

    Υπογράφεται 20χρονη στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Γιουγκοσλαβίας...... Αφού βοήθησε τους Καπιταλιστές της χώρας μας να νικήσουν ήρθε το 1954 τον ...τίμησαν και υπόγραψαν συμφωνία μαζί και με τους Τούρκους Καπιταλιστές. Το 1955 τον επισκέφτηκε στο Βελιγράδι ο ΑΘΛΙΟΣ ...ΧΡΟΥΤΣΟΦ.... και Αποκατέστησαν τις σχέσεις που είχε διακόψει ο ....σεχταριστης.... Ι.Β ΣΤΑΛΙΝ. Οπορτουνιστική 5η Φάλαγγα. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ....Αναδεικνύεται η ανάγκη της πολιτικής εναλλακτικής λύσης. Επείγει, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η δημιουργία του Μετώπου των λαϊκών δυνάμεων που θα αγωνιστούν και θα προσφέρουν στο λαό μια γνήσια εναλλακτική, ριζοσπαστική, επαναστατική διέξοδο από τα βάσανά του. Το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Κομμουνιστικός Συντονισμός, η Αριστερή Πρωτοβουλία διαλόγου και δράσης, όποια άλλη δύναμη και ομάδα, οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να λάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες.https://www.kordatos.org/anaksi-syllogou-marx-skepsis-g-kordatos-katastrofikes-pyrkagies/...... Ονειρα θερινής νύχτας και περσινά ξινά σταφύλια που σάπισαν και βρωμάνε απο τα εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας.. στο γνωστό διασπαστικό τους παιχνίδι για τον εγκλωβισμό του λαού στο καπιταλιστικό σύστημα. Η Μοναδική εναλλακτική σε όφελος του λαού είναι η ενίσχυση παντού της Κοινωνικής Συμμαχίας σε Αντικαπιταλιστική Αντιμονοπωλιακή πορεία διεκδικώντας προσωρινά μέτρα σωτηρίας και στην Ιδεολογική πάλη και ζύμωση να εδραιώνεται η πρόταση εξουσίας των Κομμουνιστών για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του Καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Η Καπιταλισμό θα έχεις η Σοσιαλισμό. Ολα τα άλλα είναι οπορτουνιστικά κουραφέξαλα. Αφήνουμε την ...πασοκάρα.... να Σκούζει όσο θέλει. Για αυτό πληρώνονται απο τους Καπιταλιστές. https://www.kordatos.org/anaksi-syllogou-marx-skepsis-g-kordatos-katastrofikes-pyrkagies/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ https://laikhexousia.blogspot.com/2021/08/blog-post_8.html9 Αυγούστου 2021 - 6:21 π.μ.

    ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΩΖΕΙ ή ΠΑΣΟΚ ή ΤΕΦΡΑ
    χαααχχααχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/kendrismata/2752-prolipsi-i-katastoli Για όλα φταίει η κακιά ...δεξιά.... σύμφωνα με τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι τους Μανιαδάκηδες. Βγάζουν λάδι την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής που καταστρέφει και το περιβάλλον γιατί αυτούς υπηρετούν με λύσσα στην προσπάθεια τους να εγκλωβίσουν τον λαό. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://iskra.gr/%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%ba/ ΧΑΧΑΧΑΧΑ Ρωσικός και Κινέζικος Ιμπεριαλισμός σε ...αντιιμπεριαλιστικό.... αγώνα ενάντια στους ...κακούς Αμερικάνους Ιμπεριαλιστές. ....ΜΑΛΙΣΤΑ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου