«Όλοι στα Συνδικάτα! Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην πολιτική που βάζει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση των συνδικάτων που θα γίνει στη ΔΕΘ το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στις 18.00 στην πλατεία ΧΑΝΘ.
Στην ανακοίνωσή τους, το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, το Σωματείο Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και συναφών επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, τονίζουν ότι «διανύουμε το τέταρτο κύμα, το οποίο μας βρίσκει όπως ακριβώς μας άφησε το τρίτο, δηλαδή χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας μας μέσα στους χώρους δουλειάς, με το δημόσιο σύστημα σμπαραλιασμένο, με την ατομική ευθύνη να έχει γίνει σημαία από κυβέρνηση και εργοδότες και τώρα "εμπλουτισμένη" με απειλές και αναστολές εργασίας από 1η Σεπτέμβρη για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν, «η κυβέρνηση μετατρέπει το εμβόλιο, από αναγκαίο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε εργαλείο επιτάχυνσης αντεργατικών μέτρων, διχάζοντας τους εργαζόμενους και τροφοδοτώντας τον ανορθολογισμό, τον οποίο στη συνέχεια αξιοποιεί ως βολικό αντίπαλο για να κρύβει τις ευθύνες της».
Όπως, σημειώνουν, «από την αρχή της πανδημίας, προσπαθεί να διώξει το βάρος από πάνω της για την κατάσταση της πανδημίας και να το ρίξει τώρα στους ανεμβολίαστους. Προβάλει το εμβόλιο ως τη μοναδική λύση αντιμετώπισης της πανδημίας, απέναντι στο ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης που διεκδικούν τα σωματεία μας».
Οι συνθήκες, επισημαίνουν, «παραμένουν επικίνδυνες στους χώρους δουλειάς, στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου. Η διασπορά στη Θεσσαλονίκη γιγαντώθηκε το προηγούμενο διάστημα από την ανυπαρξία μέτρων προστασίας, ελέγχων και ιχνηλάτησης, αλλά και από την απόκρυψη συρροής κρουσμάτων σε εργοστάσια, την ώρα μάλιστα που παραμένει κλειστό το Κέντρο Υγείας της περιοχής».
Οι μεγαλοεργοδότες, προσθέτουν, «που με την ανοχή της κυβέρνησης δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των εργαζομένων, αξιοποιούν τώρα τον εμβολιασμό ως πρόσχημα για ακόμη λιγότερα μέτρα προστασίας, για νέα αντεργατικά μέτρα, ακόμα και απολύσεις. Ο εμβολιασμός μετατρέπεται σε άλλοθι για την απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τις ευθύνες τους.
Ο ψεύτικος διαχωρισμός εμβολιασμένων - ανεμβολίαστων δεν πρέπει να διαπεράσει τους εργαζόμενους».
Η κυβέρνηση, συνεχίζουν, «ανοίγει το θέμα της υποχρεωτικότητας για να μετατοπιστεί η συζήτηση, να ενισχύσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, να ταυτίσει οποιαδήποτε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ακροδεξιές, συνομωσιολογικές, ανορθολογικές και αντιεμβολιαστικές απόψεις και κινήσεις που καθόλου αυθόρμητες δεν είναι και που η ίδια προβάλει, αξιοποιεί και ανέχεται, αφού αποτελούν ένα βολικό αντίπαλο».
Από την άλλη, συμπληρώνουν, «οι εργοδότες έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονες γαλέρες, πατώντας πάνω στο νομικό οπλοστάσιο που έχουν ψηφίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τη συνεχή υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο της σημερινής κυβέρνησης που έρχεται να επιβάλει εξαντλητικά ωράρια και ακόμα χειρότερους όρους δουλειάς για τους εργαζόμενους».
Αυτή είναι, τονίζουν, «η "πρόοδος" που διαφημίζει η κυβέρνηση, με τους χώρους δουλειάς να έχουν μετατραπεί σε κάτεργα, εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, εκατοντάδες συναδέλφους σακατεμένους ή νεκρούς.
Στην ανάπτυξή τους που μας έχουν ζαλίσει όλα τα χρόνια, δεν χωράνε μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Αποτελούν κόστος. Αυτή η ανάπτυξη, που είναι κομμένη και ραμμένη για να γεμίζουν τις τσέπες τους εργοδότες, δεν είναι μονόδρομος για εμάς».
Μόνο εμείς, καταλήγουν, «οι ίδιοι μπορούμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, οργανωμένοι στο Συνδικάτο μας, μπορούμε να παλέψουμε και να επιβάλουμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μισθούς και ωράρια στο ύψος των σημερινών αναγκών μας.
-
Ενίσχυση των Πρωτοβάθμιων Μονάδων Υγείας. Δημιουργία Κέντρου Υγείας Σίνδου.
-
Δημιουργία εξοπλισμένου και στελεχωμένου σταθμού ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και προσωπικό στις ΒΙΠΕ Σίνδου και Αγ. Αθανασίου.
-
Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων.
-
Καμία απόλυση ή αναστολή εργασίας με πρόσχημα τον κορονοϊό.
-
Ενίσχυση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς (αναγκαίες αποστάσεις, θερμομετρήσεις, κατάλληλος αερισμός, ατομικά μέτρα προστασίας, καθημερινές απολυμάνσεις, διαλείμματα σε κατάλληλους χώρους κ.ά.).
-
Εβδομαδιαία test στους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αποκλειστικά με επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών και ουσιαστική ενίσχυση του κρατικού συστήματος ιχνηλάτισης και παρακολούθησης.
-
Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
-
Στελέχωση όλων των αναγκαίων ελεγκτικών μηχανισμών. Αυστηροποίηση πρωτοκόλλων και ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου