Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

«Ο ιός κυκλοφορεί παντού», αλλά η κυβέρνηση δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα


Για 230.000 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή και με τον ιό «να κυκλοφορεί παντού» καθώς υπάρχει εξαιρετικά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο έκανε λόγο η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πανδημία. 

Όπως είπε, η πανδημία έχει σταθεροποιητική πορεία με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σημαντική με 5.000 νοσηλευόμενους και τις ΜΕΘ να έχουν πληρότητα 88%, ενώ αύξηση στις εισαγωγές παρατηρείται στην περιφέρεια και ειδικότερα στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Ημαθίας, Κιλκίς, Άρτας και Φλώρινας. Μάλιστα, όπως είπε, οι 7/10 ασθενείς στις Μονάδες είναι άνω των 50 ετών και 6/10 ανεμβολίαστοι. Την ίδια στιγμή καταγράφεται αύξηση στις εισαγωγές της τάξης του 20%, αλλά και στους θανάτους κατά 10%. Όσο για τους διασωληνωμένους, η Β. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως για τις δύο επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο στους 600.

Σχετικά με την παραλλαγή «Όμικρον» είπε πως δύο είναι τα κύρια στοιχεία, η αύξηση στην ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων που ανεβαίνει κατά μία 10ετία (φτάνοντας τα 39 έτη) και η μεγάλη διασπορά στην επαρχία. Επιπλέον έγινε γνωστό πως δύο είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς (ένας στον «Ευαγγελισμό» και ένας στο «Σωτηρία») που φέρουν το στέλεχος, χωρίς όμως να έχει γίνει πλήρης έλεγχος σε όλους τους ασθενείς για το από ποια παραλλαγή έχουν μολυνθεί.   

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες επαναμολύνσεις με «Όμικρον» ατόμων που έχουν νοσήσει από το ίδιο στέλεχος και πως υπάρχει μία επιτάχυνση στα εξιτήρια από τα νοσοκομεία κατά 30%, που αποδεικνύει ότι είναι μικρότερο το χρονικό διάστημα νοσηλείας ασθενών με τη συγκεκριμένη παραλλαγή. 

Από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανακοίνωσε πως 71 γιατροί έχουν ενταχθεί στην 3η ΥΠΕ και 59 στην 4η με φύλλα πορείας, ενώ υπάρχουν και άλλα τα οποία ακόμα δεν έχουν επιδοθεί. Μιλώντας για το Παίδων Πεντέλης, η Μ. Γκάγκα είπε πως κάποια στιγμή θα επιστρέψει στην κανονική του λειτουργία, θα υποστηριχθεί από την κυβέρνηση γιατί είναι «ένα όμορφο νοσοκομείο» -αναφέροντας μάλιστα και τη δωρεά της οικογένειας Μαρτίνου σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στο εμβολιαστικό κέντρο- και κατέληξε πως όποια απόφαση πάρθηκε δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» καθώς υπήρχε συνεννόηση με τη δήμαρχο Πεντέλης και τη διοίκηση του Νοσοκομείου. «Η αλλαγή είναι πολύ μικρή», είπε, αφού «έχουμε κάνει τεράστιες αλλαγές σε άλλα νοσοκομεία».

Τέλος, ανακοινώθηκε πως από την Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη χορήγηση του αντιικού φαρμάκου μετά τη διακοπή των μονοκλωνικών αντισωμάτων που θα συνταγογραφείται από τους θεράποντες ιατρούς και θα χρειάζεται η υπογραφή του ασθενούς καθώς ακόμα μια αρχική έγκριση, αλλά όχι γνωμοδότηση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου