Προσηλωμένη στην ατζέντα της, που στην περίπτωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι η ενίσχυση και θωράκιση του πανεπιστημίου - επιχείρηση, η κυβέρνηση προωθεί και διαφημίζει την υλοποίηση του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Τις προηγούμενες μέρες, όχι τυχαία, αναθερμάνθηκε η συζήτηση για το κλίμα ασφάλειας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με αξιοποίηση και προβοκατόρικων ενεργειών, ώστε να έρθει ως «φυσική εξέλιξη» την περασμένη Δευτέρα η πανηγυρική έναρξη εκπαίδευσης των πρώτων 400 ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν τις «Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» και θα τα προστατέψουν από την «ανομία».
Η ειρωνεία είναι ότι ακριβώς εκείνη τη στιγμή, μέσα από τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ξετυλίχθηκε μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων και καταγγελιών για ποινικά αδικήματα και υποθέσεις ακραίας σήψης, που καθόλου άσχετα δεν είναι με το πανεπιστήμιο - επιχείρηση.
Το πόσο μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών βρίσκεται η πολιτική της κυβέρνησης φαίνεται και από την εξής αντίφαση: Κλίνει σε όλες τις πτώσεις την «ασφάλεια» τη στιγμή που τα πανεπιστήμια λειτουργούν αθωράκιστα απέναντι στην πανδημία, με χρόνιες ελλείψεις και το σύστημα Υγείας να ασφυκτιά. Ασφάλεια λοιπόν για τις επιχειρήσεις και τις μπίζνες του πανεπιστημίου, ανασφάλεια για την υγεία, τις σπουδές, την αξία των πτυχίων των φοιτητών...
Στον πυρήνα τους η πανεπιστημιακή αστυνομία και τα σχέδια έντασης της καταστολής έχουν την οχύρωση του πανεπιστημίου που θα λειτουργεί με όρους επιχείρησης, θα συνάπτει συμφωνίες για προγράμματα και θα διεξάγει έρευνα για λογαριασμό μονοπωλιακών ομίλων κ.λπ. Αυτός ο προσανατολισμός ενισχύεται από τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις και, ακόμα περισσότερο, από τον νόμο - πλαίσιο που αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Ακριβώς σε αυτό το έδαφος, του πανεπιστημίου - επιχείρηση, γεννιούνται και καλλιεργούνται ο ανταγωνισμός, η διαπλοκή, οι μίζες, η ανομία εκείνη που όχι μόνο δεν αποκαλύπτεται, αλλά συγκαλύπτεται από κυβερνήσεις, διοικήσεις, μάνατζερ.
Αυτόν τον προσανατολισμό έρχεται να προστατέψει η πανεπιστημιακή αστυνομία, και γι' αυτό από γεννησιμιού της βρίσκεται απέναντι στις διεκδικήσεις των φοιτητών για σύγχρονους όρους σπουδών, για ένα άλλο πανεπιστήμιο, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Είναι ενδεικτικό ότι οι πρώτοι ειδικοί φρουροί που θα στελεχώσουν τις ΟΠΠΙ εκπαιδεύονται αυτήν τη στιγμή σε... δεξιότητες «διαχείρισης πλήθους, συναθροίσεων - συγκεντρώσεων», και όχι βέβαια στην αντιμετώπιση φαινομένων σήψης και διαπλοκής...
Στην ίδια κατεύθυνση - αν και από ...άλλο δρόμο - κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αρνείται τη σύσταση αστυνομικού σώματος μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά προσπαθεί να διαφοροποιηθεί ως προς το ποιος θα «δίνει εντολές» σε αυτό το σώμα... Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη τοποθέτηση πρώην υπουργού του, που προκρίνει το «μοντέλο που υπάρχει σε άλλες χώρες, αστυνομική δύναμη - υπηρεσία που είναι όμως πανεπιστημιακή, σε άμεση συνεργασία με το πανεπιστήμιο» και που «υπάγεται στις πρυτανικές αρχές»...
Ο ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με την πανεπιστημιακή αστυνομία γιατί συντάσσεται με τη στρατηγική της περαιτέρω επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων. Και για να κρύψει αυτήν του τη συμπόρευση, αποδίδει την πανεπιστημιακή αστυνομία σε «εμμονές» και «ιδεοληψίες» της ΝΔ, σε προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει «διαρροές προς τη δεξιά», αφαιρώντας εντελώς από το «κάδρο» τη στρατηγική επιδίωξη για ένα πανεπιστήμιο ακόμα πιο δεμένο με τις απαιτήσεις της αγοράς.
Οι πραγματικές αγωνίες των νέων, των εργαζομένων που με θυσίες και κόντρα σε εμπόδια σπουδάζουν τα παιδιά τους, είναι για την ποιότητα των σπουδών, τη στέγαση, τη φοιτητική μέριμνα συνολικά, την υγειονομική ασφάλεια μέσα στην πανδημία, το να μείνουν τα πανεπιστήμια ανοιχτά, με όρους προστασίας της υγείας τους.
Τα σχέδια της κυβέρνησης όχι μόνο δεν απαντούν σε αυτές τις αγωνίες, αλλά τις καλλιεργούν περαιτέρω, γιατί υπονομεύουν τις σπουδές, την αξία των πτυχίων, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
Οι φοιτητές με τους αγώνες τους, ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες του περσινού χειμώνα, όταν η κυβέρνηση επέλεξε εν μέσω πανδημίας και με κλειστές σχολές να φέρει τον νόμο για την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αποκάλυψαν τους σχεδιασμούς και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι τους απορρίπτουν. Κατάφεραν να καθυστερήσουν την εφαρμογή του μέτρου, προτάσσοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες για σπουδές και πτυχία με αξία, χωρίς φραγμούς. Σε αυτόν τον δρόμο δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν, μέσα από συλλογικές διαδικασίες και πολύμορφη δράση που θα αποφασίζουν οι ίδιοι, σε έναν αγώνα που είναι αγώνας όλων.
https://prin.gr/2022/01/prosagogi-fotoreporter/Η αστυνομία του Θεοδωρικάκου κλιμακώνει τη βίαιη καταστολή της ελευθερίας του τύπου, τις διώξεις και τη φίμωση δημοσιογράφων και φωτογράφων που αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της αστυνομικής αυθαιρεσίας........ Σύμφωνα με τους Τροτσκιστές του ΝΑΡ η αστυνομία δεν είναι των Καπιταλιστών αλλά του υπουργού. Την ...πασοκάρα... να ξεπλύνουν και δεν τους νοιάζει η ξεφτίλα. Συνήθισαν.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή