Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Νέοι απεργιακοί αγώνες στο Καζακστάν


 Στην περιοχή Μανγκιστάου στο δυτικό Καζακστάν, οι απεργίες των εργαζομένων και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των ανέργων δεν έχουν σταματήσει από τα τέλη Γενάρη, παρά τις προσπάθειες των αρχών.

Οι εργάτες στην εξόρυξη πετρελαίου και οι κάτοικοι της πόλης του Ζαναοζέν είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή.

Ολα ξεκίνησαν όταν οι εργαζόμενοι στα γεωτρύπανα της εταιρείας «Burgylau» στις 19 Γενάρη ζήτησαν να σταματήσει η καταστολή στη χώρα, η δίωξη των συνδικαλιστών, απαιτώντας την εθνικοποίηση της επιχείρησής τους, που ανήκει στον Τ. Κουλιμπάεφ, γαμπρό του πρώην Προέδρου, Ν. Ναζαρμπάγιεφ.

Στα τέλη Γενάρη, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων αφορούσαν το αίτημα για άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων στη χώρα και να σταματήσουν τα βασανιστήρια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στις κινητοποιήσεις που είχαν ξεσπάσει στις αρχές του χρόνου είχαν συλληφθεί 12.000 διαδηλωτές.

Στη συνέχεια, δάσκαλοι και γονείς μαθητών κινητοποιήθηκαν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των σχολείων και στις 30 Γενάρη ξεκίνησαν συνεχείς συγκεντρώσεις ανέργων, ζητώντας από τον Πρόεδρο την άμεση πρόσληψή τους και την κατασκευή νέων εργοστασίων στην περιοχή.

Στις αρχές Φλεβάρη άρχισαν απεργίες με αίτημα τον τερματισμό της πρακτικής της «ενοικίασης» εργαζομένων, απαιτώντας την πρόσληψη χιλιάδων «προσωρινών εργαζομένων».

Στη συνέχεια αυξήθηκε ο αριθμός των απεργιών, όπου διατυπώθηκαν επίσης αιτήματα για αύξηση των μισθών κατά 100%, καλύτερες συνθήκες εργασίας και νομιμοποίηση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας. Στις 9 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στα γεωτρύπανα του «Burgylau» προχώρησαν σε απεργία απαιτώντας την εθνικοποίηση της επιχείρησής τους και όλων των ιδιωτικοποιημένων εργοστασίων. Στις 15 Φλεβάρη τους υποστήριξαν και οι εργάτες της εταιρείας πετρελαίου «Ozenmunaigas», οι οποίοι πρόβαλαν επίσης αιτήματα για αύξηση των μισθών κατά 50% και αύξηση του προσωπικού λόγω της υψηλής εντατικοποίησης της εργασίας.

Στις 16 Φλεβάρη εργαζόμενοι από εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαιοειδών όλων των κοιτασμάτων στην περιοχή Μανγκιστάου προσχώρησαν στους απεργούς, απαιτώντας να ενταχθούν ξανά οι επιχειρήσεις τους στην εθνική εταιρεία KazMunayGas και να ακυρωθούν τα αποτελέσματα της «εξυγίανσης» και της ιδιωτικοποίησης.

Εκκληση στους εργαζόμενους να σταματήσουν τις απεργίες και τα συλλαλητήρια έκανε ο περιφερειάρχης, χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα. Στην απεργία προσχώρησαν οι εργαζόμενοι στην ηλεκτρική ενέργεια, στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οδηγοί, εργαζόμενοι σε εργοστάσια ένδυσης. Στην πράξη η απεργία αγκάλιασε όλη την περιοχή.

Ταυτόχρονα, οι εργάτες πετρελαίου των περιοχών Atyrau, Aktobe και Kyzylorda ξεκινούν επίσης απεργίες και συγκεντρώσεις.

Οι εξελίξεις δείχνουν πως το εργατικό κίνημα στην περιοχή διατηρεί δυνάμεις, παρά τις συλλήψεις και την καταστολή, και βρίσκεται σε άνοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου