Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς


Η αντιπαράθεση των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας είναι σε εξέλιξη. Την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επισήμως ότι σε 5 μέρες στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας θα εισέβαλαν στην Ουκρανία. Επικεφαλής βασικών κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ -που έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με τη Ρωσία- είχαν αλλεπάλληλες συνομιλίες με την ουκρανική και τη ρωσική κυβέρνηση.

Η μεν ευρωατλαντική πλευρά παρουσίασε το ζήτημα ως μάχη «της δημοκρατίας, των ευρωπαϊκών αξιών, του κράτους δικαίου» απέναντι σε ένα «αυταρχικό αντιδημοκρατικό καθεστώς». Βεβαίως, η έξαρση του αντικομμουνισμού, η απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος και της δράσης των Κομμουνιστών, η ενίσχυση φασιστικών δυνάμεων, υποστηρικτών των ναζί και των SS στην Ουκρανία, ταιριάζουν γάντι στο «κράτος δικαίου» της ΕΕ για την οποία ο αντικομμουνισμός είναι επίσημη πολιτική. Η ρωσική πλευρά έριξε το φταίξιμο στην ανατροπή της «ισορροπίας των δυνάμεων», την ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, που απειλεί την «ασφάλειά της».

Ρωσική εισβολή δεν συνέβη. Όμως, συνεχίζεται η συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων, η στρατιωτική προετοιμασία και από τις δύο πλευρές και διαμορφώνεται σκηνικό έντασης στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν.

Η αιτία που μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε ανάφλεξη παραμένει: Η σύγκρουση των συμφερόντων των μονοπωλίων των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας, η όξυνση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με επίκεντρο την Ουκρανία η οποία διαθέτει πλούσιες πρώτες ύλες, ανεπτυγμένες παραγωγικές βιομηχανικές δυνατότητες, σημαντικές καλλιεργήσιμες αγροτικές εκτάσεις και χιλιάδες χιλιόμετρα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου. Για τους λόγους αυτούς η χώρα αυτή έχει μετατραπεί σε «μήλον της Έριδος» εδώ και χρόνια. Η αναμέτρηση αυτή λαμβάνει χώρα μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Όσο συνεχίζουν να υπάρχουν οι αιτίες, τόσο θα παραμένει ο κίνδυνος της πολεμικής σύγκρουσης, ενώ και η ίδια η ιμπεριαλιστική ειρήνη θα είναι «με το πιστόλι στον κρόταφο» των λαών.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να προβληματιστεί από αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αγαστή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, των υπόλοιπων αστικών κομμάτων έχει μετατρέψει τη χώρα σε σημαιοφόρο του ΝΑΤΟ, σε ορμητήριο πολέμου και «κόμβο» μεταφοράς αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στη γραμμή του μετώπου της Ουκρανίας. Όσο βαθύτερα εμπλέκεται η Ελλάδα στις αντιπαραθέσεις για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, τόσο περισσότερο μετατρέπεται σε «θύτη», αλλά και ο λαός μας σε πιθανό «θύμα», αφού μπαίνει στο στόχαστρο αντιποίνων.

Μοναδικός δρόμος για τον ελληνικό λαό είναι το δυνάμωμα της πάλης για τον απεγκλωβισμό της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Καμιά συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο «ουκρανικό μέτωπο» και σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, να κλείσουν αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Είναι ο δρόμος της ρήξης με το εκμεταλλευτικό σύστημα, που θέτει διαρκώς στο στόχαστρο τη ζωή και τα δικαιώματα των λαών, προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ (αναδημοσίευση από το «Παρόν της Κυριακής»)

 

2 σχόλια:

  1. ....Τέλος, δεν είναι τυχαίο ότι η αποκάλυψη του ντοκουμέντου έρχεται πάνω στην έναρξη της Διάσκεψης του Μονάχου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Το μεγαλύτερο φόρουμ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια τις τελευταίες δεκαετίες. Θυμίζουμε ότι το 2007, σε αυτή ακριβώς τη Διάσκεψη κλήθηκε και μίλησε ο Πούτιν. Στην ομιλία του ανάδειχνε τα συμφέροντα της χώρας του και την ανάγκη μιας συλλογικής προσέγγισης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Τότε δεν εισακούστηκε. Τώρα η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας γενικευμένης σύρραξης. Ορισμένες ευρωπαϊκές κρατικές και μη δομές με δυνατότητα αυτόνομης ανάλυσης της κατάστασης, θεωρούν ότι κάποιοι επιθυμούν να παρασύρουν τη Ρωσία και να πολεμήσουν μαζί της στο ευρωπαϊκό θέατρο, όμως με ξένα χέρια! «Χρήσιμοι ηλίθιοι» βρίσκονται. Στην Ουκρανία, την Πολωνία, τη Βαλτική κ.α. Επ´ αυτού η Αθήνα έχει θέση;https://iskra.gr/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%bb%ce%b9%ce%ac%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%82-%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82/....... ΗΠΑ ΝΑΤΟ Ε.Ε βοήθησαν τους Ρώσους καπιταλιστές μέχρι το 1991 να καταστρέψουν την ΕΣΣΔ και τον Σοσιαλισμό όταν φορούσαν οπορτουνιστική προβιά και βρίσκονταν μέσα στο ...ΚΚΣΕ... Σήμερα κλαίει ο Ρώσικος Ιμπεριαλισμός και το φερέφωνο τους πως τους ....εξαπάτησαν χοχοχοχο Οποιος είναι με τους δυτικούς Ιμπεριαλιστές είναι χρήσιμος ηλίθιος. Οποιος είναι τους Ρώσους Ιμπεριαλιστές όπως ο κύριος Λιάτσος τι ακριβώς είναι...ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκος από το Βόλο Σε ό,τι με αφορά μάλιστα, ξέρω πολύ καλά από την εποχή που ακόμα βρισκόμουν στον ίδιο χώρο με σας και την ηγεσία σας, ότι η ηγεσία αυτή δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για οποιαδήποτε κριτική της έχω εγώ προσωπικά ασκήσει. Ένα κάρο γράμματα που της είχα απευθύνει για ένα σωρό προβλήματα, στη δεκαετία του 1990 κι ως το 2012 ακόμη, η ηγεσία αυτή τα πέταξε κατευθείαν στα σκουπίδια χωρίς καμία απάντηση. Ούτε γραπτή ούτε τηλεφωνική. Και φυσικά δεν ήταν μόνο τα δικά μου τα παρόμοια γραπτά. Οι πολιτικές διαφωνίες βάθυναν κι έγιναν πλήρης ρήξη όταν αυτή η ηγεσία παρουσίασε τις νέες επίσημες θέσεις της για το χτες και το σήμερα του τόπου μας. Κι όταν έγινε φανερό στην πράξη ότι μια τέτοια γραμμή δεν οδηγεί πουθενά το λαϊκό κίνημα. Για αυτό και από το 2013 χώρισαν οριστικά -κι αμετάκλητα αυτή τη φορά- οι δρόμοι μας. Κάτι που έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού -κι όχι μόλις το 2013.
      20 Φεβρουαρίου 2022 - 10:29 μ.μ......................... Νίκο ήσουν ζαλισμένος και δεν κατάλαβες πως όλα αυτά υπήρχαν στο πρόγραμμα του ΚΚΕ απο το 1996 και μπερδεύτηκες. Αυτό όμως δεν έχει σημασία. Δεν πειράζει που δεν ήσουν ποτέ κομμουνιστής. Η Θέση σου στην κοινωνική συμμαχία σε περιμένει με μόνο κριτήριο το ταξικό. Ελα κουράγιο....στηhttp://tsak-giorgis.blogspot.com/2022/02/blog-post_734.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου