Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 04/04/1826

Υπογράφεται μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης, με το οποίο επιβεβαιωνόταν η πρόθεση των δύο Δυνάμεων να μεσολαβήσουν μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αυτόνομου ελληνικού κράτους.

04/04/1912

Το Θιβέτ ανακηρύσσεται επαρχία της Κίνας.

04/04/1926

Στις 4 και 11 του Απρίλη και υπό την επίβλεψη του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου διεξάγονται νόθες και ανελεύθερες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το ΚΚΕ απέχει, όπως επίσης απέχουν και τα αστικά κόμματα που είχαν προβάλλει ως κοινό τους υποψήφιο τον Κ. Δεμερτζή. Τελικά ο Θ. Πάγκαλος «εκλέγεται» Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχεδόν παμψηφεί.

04/04/1931

Η Εργατική Βοήθεια κάνει έκκληση σ’ όλους τους εργαζομένους της Ελλάδας να κινητοποιηθούν για να σώσουν τον Βούλγαρο πολιτικό καταδιωκόμενο Άντζελ Μίντσεφ, καταδικασμένο σε θάνατο από τις Βουλγαρικές αρχές, που πιάστηκε στην Κομοτηνή από τις ελληνικές αρχές.

Διάλυση της ΕργατικήςΒοήθειας

04/04/1932

Γεννιέται ο σοβιετικός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Αντρέι Ταρκόφσκι.

Πεθαίνειο Αντρέι Ταρκόφσκι

04/04/1944

Εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας μπαίνουν στην Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, υπό τον στρατηγό Ντε Γκολ. Η Επιτροπή αυτή μετεξελίχθηκε λίγους μήνες αργότερα στη Προσωρινή Κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η συμμετοχή του ΚΚ Γαλλίας σε μια σειρά αστικές κυβερνήσεις έως το 1947 (όταν και αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση Ραμαντιέ), καταδείκνυε τα προβλήματα στρατηγικής στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και νωρίτερα.

Μετά τον πόλεμο η στρατηγική πολλών ΚΚ άρχισε σταδιακά να απομακρύνεται από τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής επανάστασης, περιορίζοντας και υποτάσσοντας τη δράση των κομμάτων στην υπεράσπιση των αστικοδημοκρατικών ελευθεριών και της χώρας τους στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού συστήματος.

04/04/1945

Πανεργατική απεργία στη Θεσσαλονίκη κατά του διορισμού κατοχικών συνδικαλιστών στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου

04/04/1945

Σχηματίζεται στην Τσεχοσλοβακία κυβέρνηση Εθνικού Μετώπου με επικεφαλής τον Ζ. Φίρλιγγερ. Στην κυβέρνηση αυτή μετείχε το Κομμουνιστικό Κόμμα αλλά και αστικές δυνάμεις. Η διαπάλη για την εξουσία τα επόμενα χρόνια θα είναι σφοδρότατη.

Το 1948 οι αστοί αποχώρησαν από την κυβέρνηση και το Εθνικό Μέτωπο, αφού προηγουμένως είχαν αποτύχει να ανατρέψουν την κυβέρνηση Γκότβαλντ (1946) φέρνοντας στη θέση της μια αμιγώς αστική. Στις 9/5/1948 ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα, με το οποίο η Τσεχοσλοβακία ανακηρύσσονταν Λαϊκή Δημοκρατία.

04/04/1945

Ο Σοβιετικός Στρατός, μαζί με την ουγγρική εργατική τάξη, το παρτιζάνικο κίνημα και τους Ούγγρους κομμουνιστές που βρέθηκαν στον πυρήνα του, απελευθερώνουν την Ουγγαρία.

04/04/1946

Με προκήρυξή τους προς τον ελληνικό λαό, τα κόμματα που ανήκαν στον συνασπισμό του ΕΑΜ, το ΚΚΕ, το Αγροτικό Κόμμα (του Κ. Γαβριηλίδη), η Ένωση Δημοκρατικών Αριστερών (του Ι. Σοφιανόπουλου), το Σοσιαλιστικό Κόμμα - Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας (του Α. Σβώλου), το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (του Α. Λούλη), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (του Γ. Οικονόμου) και η Δημοκρατική Ένωση (του Σ. Κοπτικά), ανακοινώνουν πως η αποχή από τις εκλογές της 31ης Μάρτη ήταν 55% και καλούν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν σε πανδημοκρατικό μέτωπο. Ζητούν ακύρωση του εκλογικού πραξικοπήματος και σχηματισμό κυβέρνησης δημοκρατικής συνεννόησης, που να διεξάγει γνήσιες εκλογές.

04/04/1948

Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση εκδίδει Νόμο (αρ.13) για την απονομή ηθικών αμοιβών στους μαχητές του ΔΣΕ που διακρίνονταν στη μάχη (έπαινος, προαγωγή για ανδραγαθία, μετάλλιο ανδρείας και ανακήρυξη μονάδας σε «επίλεκτη»).

Την ίδια μέρα στο περιοδικό του ΔΣΕ Δημοκρατικός Στρατός δημοσιεύεται άρθρο του Γραφείου Διαφώτισης του Γενικού Αρχηγείου, όπου εκθέτονταν οι σκοποί, το περιεχόμενο και οι τρόποι ξεδίπλωσης της διαφωτιστικής δουλειάς στις γραμμές των ανταρτών και την υπόλοιπη Ελλάδα. «Στο λαϊκό απελευθερωτικό πόλεμο, που κάνουμε», τονίζονταν σχετικά, «πολεμάμε σε πολλά μέτωπα. Εκτός από το πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό, έχουμε και το ιδεολογικό μέτωπο».

Ηθικέςαμοιβές και άμιλλα στο ΔΣΕ

ΔΣΕ:Ηθικές αμοιβές

04/04/1949

Ιδρύεται ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντικό Σύμφωνο). Το ιδρυτικό του συνυπέγραψαν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί εξωτερικών των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Ισλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας.

Ιδρύεταιτο ΝΑΤΟ

Ηένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ

04/04/1949

Τμήματα του ΔΣΕ καταλαμβάνουν την Πυρσόγιαννη που ήταν έδρα της 75ης Ταξιαρχίας του κυβερνητικού στρατού.

04/04/1961

Ο αντισοβιετισμός, ο αντικομμουνισμός φτάνουν σε επίπεδα υστερίας στις ΗΠΑ. Αμερικανίδα κερδίζει αγωγή διαζυγίου, ισχυριζόμενη στο δικαστήριο ότι ο σύζυγός της είχε στείλει συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Κάστρο και στον Χρουτσόφ!

04/04/1964

Ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ιζβέστια» τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Κύπρου και εναντίον οποιασδήποτε ξένης επέμβασης.

Ομιλία του Ν Χρουστσόφ στο 20οσυνέδριο

04/04/1964

Την παραπομπή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Κόλλια στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο ανακοινώνει η κυβέρνηση, ενώ οι υπόλοιποι αρεοπαγίτες ζητούν την εκδίωξη από το δικαστικό Σώμα του «εμπρηστή της Δικαιοσύνης» Αντ. Φλώρου.

Ο εισαγγελέας Αντ. Φλώρος είχε αναφέρει σε έκθεσή του ότι ο Κόλλιας επιχείρησε παρέμβαση στην ανάκριση για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

04/04/1968

Δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, ηγετική μορφή του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ. Οι αρχές τότε απέδωσαν το έγκλημα σε ατομική ενέργεια.

Ωστόσο, τρεις δεκαετίες αργότερα δικαστήριο του Τενεσί αποφάνθηκε πως η δολοφονία ενέπλεκε τόσο την μαφία όσο και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

04/04/1986

Πέφτει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της δοτής διοίκησης της ΓΣΕΕ για τη νομιμοποίηση του πραξικοπήματος, με το οποίο εκπαραθυρώθηκε η νόμιμη διοίκηση της Συνομοσπονδίας. Εκατοντάδες σύνεδροι αποχωρούν από το Συνέδριο της ΓΣΕΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας. ενώ πολλοί δεν προσέρχονται καν.

8 σχόλια:

  1. 04/04/1946

    Με προκήρυξή τους προς τον ελληνικό λαό, τα κόμματα που ανήκαν στον συνασπισμό του ΕΑΜ, το ΚΚΕ, το Αγροτικό Κόμμα (του Κ. Γαβριηλίδη), η Ένωση Δημοκρατικών Αριστερών (του Ι. Σοφιανόπουλου), το Σοσιαλιστικό Κόμμα - Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας (του Α. Σβώλου), το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (του Α. Λούλη), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (του Γ. Οικονόμου) και η Δημοκρατική Ένωση (του Σ. Κοπτικά), ανακοινώνουν πως η αποχή από τις εκλογές της 31ης Μάρτη ήταν 55% και καλούν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν σε πανδημοκρατικό μέτωπο. Ζητούν ακύρωση του εκλογικού πραξικοπήματος και σχηματισμό κυβέρνησης δημοκρατικής συνεννόησης, που να διεξάγει γνήσιες εκλογές. ......................... Χρειαζόταν ΚΚΕ με στρατηγικό στόχο το Σοσιαλισμό και εργαλείο του αγώνα ΕΑΜ ΚΑΙ ΕΠΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που θα εξασφάλιζε την αυτοτέλεια ΚΚΕ ΚΑΙ ΟΚΝΕ... και θα διεκδικούσαμε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με το συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Η Λαοκρατία ευρωκομουνισμός κατέστρεψαν τα πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 04/04/1945

      Σχηματίζεται στην Τσεχοσλοβακία κυβέρνηση Εθνικού Μετώπου με επικεφαλής τον Ζ. Φίρλιγγερ. Στην κυβέρνηση αυτή μετείχε το Κομμουνιστικό Κόμμα αλλά και αστικές δυνάμεις. Η διαπάλη για την εξουσία τα επόμενα χρόνια θα είναι σφοδρότατη.

      Το 1948 οι αστοί αποχώρησαν από την κυβέρνηση και το Εθνικό Μέτωπο, αφού προηγουμένως είχαν αποτύχει να ανατρέψουν την κυβέρνηση Γκότβαλντ (1946) φέρνοντας στη θέση της μια αμιγώς αστική. Στις 9/5/1948 ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα, με το οποίο η Τσεχοσλοβακία ανακηρύσσονταν Λαϊκή Δημοκρατία........... Η Παρουσία του Κόκκινου στρατού απέτρεψε την οπορτουνιστική αντεπανάσταση απο το να πνίξει τα πάντα στο αίμα. Λούφαξαν σαμπόταραν την γρήγορη εδραίωση του Σοσιαλισμού και περίμεναν την ΕΠΙΣΗΜΗ επικράτηση τους στην ΕΣΣΔ όπως και έγινε 5 του Μάρτη το 1953 με τον ...θάνατο... του Ι.Β ΣΤΑΛΙΝ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. ......Στις απεργιακές σημαίες, όμως, είναι και η απαίτηση για κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, επιστέγασμα και προμετωπίδα της αντεργατικής επίθεσης. Ήδη πολλά σωματεία και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απειθαρχούν στις αντιδραστικές διατάξεις του. Κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γιατί πολλές δυνάμεις, και το ΠΑΜΕ, κατάργησαν την… κατάργησή του αλλά και οποιαδήποτε αναφορά σε αυτόν στα απεργιακά τους καλέσματα. Όταν μάλιστα λίγους μήνες πριν είχε διαφανεί η δυνατότητα –μέσα από την ισότιμη κοινή δράση– να συγκροτηθεί μια ευρεία συμπαράταξη σωματείων και οργάνων του μαζικού κινήματος που θα οργάνωναν σχέδιο απεργιακής κλιμάκωσης για την ανατροπή-κατάργηση του νόμου. Κάτι που ναρκοθετήθηκε, περιορίστηκε, αναβλήθηκε και τελικά διαλύθηκε με ευθύνη του ΠΑΜΕ. Και το σύνθημα «τέρμα στην επίθεση στα δημοκρατικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και απειθαρχία στην εφαρμογή του. Κανένα σωματείο να μην εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ, δεν εφαρμόζουμε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες», πρέπει να βροντοφωναχτεί στις 6 Απρίλη.Με πλατιά, ταξική συσπείρωση σωματείων και επιτροπών αγώνα, για τον συντονισμό των αγώνων, την άμεση κλιμάκωσή τους, τη μάχη διαρκείας για την ήττα της αντεργατικής πολιτικής. Για έναν άλλο συσχετισμό στο κίνημα. Το σχέδιο του υποταγμένου συνδικαλισμού, σκόπιμα αποσπασματικό, άνευρο πολιτικά και μίζερο διεκδικητικά, δεν μπορεί να εμπνεύσει. Δεν αμφισβητεί το υπάρχον εργοδοτικό, ευρωενωσιακό και κυβερνητικό πλαίσιο, γι’ αυτό και δεν μπορεί να νικήσει. Τώρα είναι η ώρα οι τάσεις εργατικής χειραφέτησης να γίνουν μαζικό κίνημαhttps://prin.gr/2022/04/apergia-6/............................................. Η Πρόσκληση για συμπόρευση με τους Κομμουνιστές στην κοινωνική συμμαχία ισχύει για όλους χωρίς να χρειάζεται να είναι Κομμουνιστές με μοναδικό κριτήριο συμμετοχής το ταξικό. Διεκδικούμε προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση βάζουμε την πρόταση εξουσίας για έξοδο απο την Ε.Ε κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου μακριά απο οποιαδήποτε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού. Δεν ξεπλένουμε τα εγκλήματα της ...πασοκάρας.. ΤΑΞΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΤΑΞΗ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Οι πολιτικές της ΕΕ «ξερίζωσαν» φτωχούς αγρότες και πρωτογενή τομέα

      Πλάι σε όλα αυτά, να θυμίσουμε την παρακμή της εγχώριας βιομηχανίας λιπασμάτων, καθώς τις δεκαετίες 1960-1980 παρήγαγε ένα εκατ. τόνους, αλλά κράτος και κεφάλαιο οδήγησαν σε λουκέτα και αναδιαρθρώσεις. Το 2018 η Ελλάδα είχε δυσθεώρητο εμπορικό έλλειμμα στα αγροτικά εφόδια, σχεδόν 350 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την εξάρτηση από διεθνείς παράγοντες. Όσον αφορά την παραγωγή τροφίμων, έκλεισαν γαλακτοβιομηχανίες (ΑΓΝΟ) και αρτοβιομηχανίες (Κατσέλης), η άλλοτε κραταιά βιομηχανία ζάχαρης έχει περιθωριοποιηθεί και η Αγροτική Τράπεζα ξεπουλήθηκε.

      Για να ανατραπεί η ζοφερή προοπτική της έλλειψης βασικών διατροφικών αγαθών, οι εργαζόμενοι και οι φτωχομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι πρέπει να παλέψουν για ανατροπή του παραγωγικού μοντέλου που στηρίζεται στο κέρδος σε βάρος των αναγκών του λαού.https://prin.gr/2022/04/trofima/............. Ο Καπιταλισμός ήταν υποχρεωμένος να παραχωρεί ορισμένα ψίχουλα γιατί υπήρχε διαφορετικός διεθνής συσχετισμός με την ΕΣΣΔ έστω και σε πορεία ανατροπής είχε κινδυνέψει με την ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ και χρειαζόταν να ενσωματώσει συνειδήσεις. Σήμερα σε τελείως διαφορετικές συνθήκες τα παίρνει όλα πίσω και μόνο ο Σοσιαλισμός με δικτατορία του προλεταριάτου θα δώσει την λύση. Για αυτό το λόγο οι Τροτσκιστές αντεπαναστάτες του ΝΑΡ πουλάνε οπορτουνιστικά κουραφέξαλα. Δεν θα τους περάσει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Στις 4 Απριλίου 1945, η απελευθέρωση της Μπρατισλάβας από τον Κόκκινο στρατό.

    Στην επιχείρηση απελευθέρωσης της πόλης συμμετείχαν τα στρατεύματα του 2ου Ουκρανικού Μετώπου (διοικητής Στρατάρχης R. Malinovsky).
    Κατά την απελευθέρωση της Σλοβακίας όπως και όλων των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, ο Κόκκινος Στρατός παρείχε ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια και βοήθησε στην αποκατάσταση των υποδομών.

    Οι συνολικές απώλειες των Σοβιετικών κατά την απελευθέρωση της Σλοβακίας έφτασαν τους 100.000 άνδρες. Στην 15ετή επέτειο κατασκευάστηκε μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες του κόκκινου στρατού

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ήταν η «Ανοιξη της Πράγας»;

      Το Γενάρη του 1968 επικρατεί στο ΚΚ Τσεχοσλοβακίας δεξιά οπορτουνιστική γραμμή με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ. Η νέα κρατική και κομματική ηγεσία της Τσεχοσλοβακίας προχωρά σε μια σειρά από οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της χαλάρωσης της κοινωνικής ιδιοκτησίας και του κεντρικού σχεδιασμού και ταυτόχρονα σε μια σειρά μέτρων υπονόμευσης της σοσιαλιστικής εξουσίας.Θυμίζουμε ότι οι αντιλήψεις περί ενσωμάτωσης στοιχείων της αγοράς στη σοσιαλιστική οικοδόμηση είχαν επικρατήσει εδώ και πολλά χρόνια στην ΕΣΣΔ και γενικότερα στα σοσιαλιστικά κράτη, ενώ με ορόσημο το 20ό Συνέδριο του 1956 είχε επισημοποιηθεί η δεξιά οπορτουνιστική στροφή στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Ετσι, το ΚΚ βρέθηκε ανέτοιμο να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις.

      Είχαν αυτές οι μεταρρυθμίσεις στόχο την «ανανέωση του σοσιαλισμού»; Ας δούμε τι λένε οι πρωταγωνιστές της «Ανοιξης της Πράγας» και πρώτ' απ' όλους ο Οττα Σικ, Τσεχοσλοβάκος οικονομολόγος, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, διευθυντής του Οικονομικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχοσλοβακίας, εμπνευστής της «Νέας Οικονομικής Πολιτικής».

      Σε μια συνέντευξη το 1990, ο Σικ είπε ότι για τον εαυτό του αποκρούει το χαρακτηρισμό «μεταρρυθμιστής»: «Εμείς, ο πυρήνας των οικονομικών μεταρρυθμιστών, δεν προσπαθούσαμε τότε στην Πράγα να μεταρρυθμίσουμε τον κομμουνισμό. Ο πραγματικός στόχος μας ήταν να τον καταργήσουμε και να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα. Επρεπε μεν να μιλάμε πάντα για μεταρρύθμιση και για σοσιαλιστική δημοκρατία ή σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς, γιατί αλλιώς δε θα φθάναμε (σ.σ. δηλαδή, οι γνώμες τους δε θα 'φθαναν) καθόλου στην κοινή γνώμη... Η έννοια της μεταρρύθμισης ήταν μια παραχώρηση στις σχέσεις εξουσίας». ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Εχει σημασία να τονίσουμε ότι ο Σικ θεωρείται από τους θεωρητικούς πατέρες της έννοιας «Τρίτος Δρόμος» για το σοσιαλισμό. Στην ίδια συνέντευξή του, ο Οττα Σικ έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα περί «Τρίτου Δρόμου» ήταν ...«ένας ελιγμός παραπλάνησης»! Στόχος ήταν ο καθαρόαιμος καπιταλισμός... Αρα λοιπόν η «Ανοιξη της Πράγας» ντύθηκε τα χρώματα του «σοσιαλισμού με δημοκρατία», με στόχο όμως να παλινορθώσει τον καπιταλισμό. Ο,τι δηλαδή έκανε 20 χρόνια μετά ο Γκορμπατσόφ με την Περεστρόικα στην ΕΣΣΔ.

      Επομένως, τα γεγονότα του 1968 πρέπει να ιδωθούν υπό το πρίσμα της ταξικής πάλης ανάμεσα σε δυνάμεις που επιδίωκαν την καπιταλιστική παλινόρθωση, έστω και συγκαλυμμένα στην αρχή, και σε δυνάμεις που παρότι δεν ήταν εκτός της γενικότερης οπορτουνιστικής επίδρασης, λαθεμένων θέσεων και επιλογών, πάντως υπεράσπιζαν το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της οικονομίας και της εξουσίας, τις όποιες κατακτήσεις των προηγούμενων χρόνων.

      Είναι επίσης χαρακτηριστική η απάντηση του Β. Χάβελ, (μετέπειτα επικεφαλής της αντεπανάστασης του 1989) στον συγγραφέα Μ. Κούντερα, το Φλεβάρη του 1969, ότι: «οι μεγάλες κατακτήσεις της "Ανοιξης της Πράγας" δεν ήταν παρά η αποκατάσταση των ελευθεριών που υπήρχαν τριάντα χρόνια νωρίτερα (σ.σ. επί καπιταλισμού) στην Τσεχοσλοβακία και που ίσχυαν σε όλες τις άλλες δημοκρατικές χώρες (βλέπε: αστικές δημοκρατίες)». ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Ομως εκτός από αυτές τις δυνάμεις ενεργοποιήθηκαν και πολιτικές δυνάμεις που λειτουργούσαν στην Τσεχοσλοβακία και θεωρούνται «σύμμαχες» του ΚΚ από το 1948 στο πλαίσιο του λεγόμενου «Εθνικού Μετώπου». Οπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα Τσεχοσλοβακίας, που καθοδηγούνταν από τη Σοσιαλιστική Διεθνή και το Λαϊκό Κόμμα, ενώ ανάλογη δραστηριότητα ανέπτυσσε και η εκκλησιαστική οργάνωση «Εργο της Εκκλησιαστικής Αναγέννησης». Ολες αυτές οι οργανώσεις ενοποίησαν τη δράση τους, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές τους, σ' ένα σκοπό: Την ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9969797 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου