Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Επείγουσα ανάγκη σχεδίου και έργων αντιπυρικής προστασίας


Ερώτησή

προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διαχρονική απουσία ενός ολοκληρωμένου σύγχρονου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών καθώς και τις 3.600 κενές οργανικές θέσεις πυροσβεστών.

Αυτές ακριβώς τις εγκληματικές ελλείψεις για τις οποίες ευθύνονται οι αστικές κυβερνήσεις και η ΕΕ επιβεβαιώνει έρευνα του Κοινού Κέντρου Ερευνών της ΕΕ (JRC) που χαρακτηρίζει το 2021 ως τη δεύτερη χειρότερη περίοδο δασικών πυρκαγιών στην ΕΕ, με μεγάλο ποσοστό των εκτάσεων να αφορά την Ελλάδα και με το 20% των καμένων εκτάσεων συνολικά να αποτελούν «προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής βίωσαν άλλωστε και οι χιλιάδες κάτοικοι που ήρθαν αντιμέτωποι με τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021 σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα σε Εύβοια, Πελοπόννησο και Αττική. Υπεύθυνες είναι τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες που υλοποιούν τη Δασική Στρατηγική της ΕΕ και με το νέο «κλιματικό νόμο» αντιμετωπίζοντας το δάσος ως πεδίο καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας, ενώ προωθούν πράσινες μπίζνες στα αποκαΐδια στο πλαίσιο «προγραμμάτων ανασυγκρότησης». Με κριτήριο την πολιτική του κόστους-οφέλους και ενώ αυξάνονται διαρκώς τα κονδύλια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς για τις ΝΑΤΟϊκες ανάγκες, η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών είναι ανύπαρκτη. Τα δε αναγκαία σε αυτό το πλαίσιο αντιπυρικά δασοκομικά και διαχειριστικά έργα, η στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό δεν αποτελούν χρηματοδοτικές προτεραιότητες.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και με τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την φετινή αντιπυρική περίοδο. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν 3600 κενές οργανικές θέσεις πυροσβεστών και αντί για μόνιμες προσλήψεις οι ζωτικές ανάγκες για προσωπικό καλύπτονται με «μπαλώματα» από εποχικούς, εθελοντές, ΜΚΟ, κι ανακυκλούμενους από άλλες χώρες στο πλαίσιο του μηχανισμού RESCEU της ΕΕ, ο οποίος διαιωνίζει τις ελλείψεις στα κράτη μέλη με μεταφερόμενες δυνάμεις περιστασιακά από χώρα σε χώρα. Ανάλογα τραγικές είναι οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, οχήματα κι υποδομές. Γι’ αυτό άλλωστε για το σύνολο του τομέα δασικών οικοσυστημάτων στην Ελλάδα που αποτελούν το 65% του χερσαίου ελληνικού χώρου δίνεται το 0,040% από τον προϋπολογισμό και γι’ αυτό οι αναγκαίες επιστημονικές και λοιπές θέσεις μόνιμου προσωπικού στη δασική υπηρεσία είναι το 25% των αναγκαίων».

Βάσει αυτών, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις εξής ερωτήσεις:

«Δεδομένου ότι η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ήδη συνοδεύεται με την εκδήλωση πρόωρων πυρκαγιών, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

–Για ποιο λόγο δεν χρηματοδοτήθηκαν από τον τεράστιο πακτωλό χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης που τελικά καρπώνονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, η κάλυψη των 3600 κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού, η πλήρης στήριξη σε μέσα, εξοπλισμό, οχήματα και υποδομές. Γιατί  αντίθετα επιλέχτηκαν για μια ακόμα χρονιά οι ανακυκλούμενοι εποχικοί, εθελοντές, ΜΚΟ, καθώς και  πυροσβέστες από άλλες χώρες στο πλαίσιο του μηχανισμού RESCEU της ΕΕ, ο οποίος διαιωνίζει τις ελλείψεις με την περιστασιακή μεταφορά προσωπικού και μέσων από χώρα σε χώρα;

— Γιατί δεν έχει εξασφαλιστεί στην Ελλάδα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Απριλίου 2022 η χρηματοδότηση της ΕΕ για το σύνολο των αναγκαίων έργων αντιπυρικής προστασίας, όπως για παράδειγμα οι απαιτούμενοι καθαρισμοί που ενώ έπρεπε να γίνουν σε 4 εκατομμύρια στρέμματα, προγραμματίζονται να γίνουν μόνο σε 38.000 στρέμματα και μάλιστα μέσα στην αντιπυρική περίοδο ενώ έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν την ήμερα έναρξής  της που είναι η 1η Μάη;.

 

Κώστας Παπαδάκης

Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου