Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Συμπόρευση με το ΚΚΕ, η μόνη λύση


Οι πρόσφατες αποφάσεις του Γιούρογκρουπ αλλά και της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αποτελούν, για τον λαό μας αλλά και για τους άλλους λαούς, προάγγελο νέων δεινών, αφού πληθαίνουν τα σύννεφα για νέα ενδεχόμενη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Η κυβέρνηση καλλιεργεί στον λαό ψεύτικες προσδοκίες για την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας της ΕΕ. Δίνει ψεύτικες ελπίδες για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι τα δυσβάσταχτα βάρη που του επιβλήθηκαν την τελευταία δεκαετία παραμένουν ακόμα στο ακέραιο.

Ωστόσο η κυβέρνηση προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» της αντιλαϊκής πολιτικής της, με τη θέσπιση επιδομάτων - ψίχουλων μέσα από την κοροϊδία του «Power pass» (επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος), του «Fuel pass 2» (επιδότηση κατανάλωσης καυσίμων), της «ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών», της υποσχεσιολογίας γενικότερα. Την ίδια στιγμή ενισχύει με δισεκατομμύρια τα μονοπώλια με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Ο λαός μας αφού φορτώθηκε τα βάρη της προηγούμενης κρίσης, της πανδημίας, σήμερα πληρώνει τις επιπτώσεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας. Η κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να πάρει δραστικά μέτρα με τα οποία να αλαφρύνει τη δύσκολη οικονομική κατάστασή του, με την υιοθέτηση μέτρων όπως:

- Τη δραστική μείωση των φόρων στα καύσιμα

- Τη δέσμευση για την εφαρμογή των αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων (Συμβουλίου της Επικρατείας, Ελεγκτικού Συνεδρίου) για όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνον για όσους προσέφυγαν δικαστικά. Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.

- Την ανακούφιση των νοικοκυριών, που για διάφορους λόγους κατέστησαν ανήμπορα να εκπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους, με την κατάργηση του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας.

- Την αποδέσμευση των τιμών Ενέργειας από το «χρηματιστήριο αξιών» και την αποσύνδεσή τους από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

- Την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επαρκή, σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές. Την ένταξη όλων των ιδιωτών γιατρών και άλλων υγειονομικών σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την περίθαλψη όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, κυρίως στην ΠΦΥ. Μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων των παραλλαγών της Covid που παραμένει «ζωντανή» και επικίνδυνη, με τη χώρα μας να κατέχει την πρώτη θέση σε νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Αντί αυτών, έχουμε πλειοδοσία υποσχέσεων από κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μελλοντική αποκατάσταση των αδικιών που υπέστη ο λαός μας από την εφαρμογή δεκάδων μνημονιακών νόμων, όταν γίνουν «κυβέρνηση». Ωστόσο όλοι μαζί, κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν να δοθούν νέα προνόμια στους εφοπλιστές, όπως είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο. Την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν γονατίσει από την ακρίβεια και τους φόρους, την ώρα που τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν γίνει απλησίαστα και οι λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να σκεφτούν καν να πάνε λίγες διακοπές, όλοι μαζί έδωσαν νέα δωράκια στους εφοπλιστές. Ο καβγάς τους συνεχίζεται αμείωτος για το ποιος θα καθίσει αύριο στην κυβερνητική καρέκλα και θα είναι ο εκλεκτός των μονοπωλίων.

Κανείς τους, όμως, δεν μιλά για την κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων. Η γνωστή παροιμία «το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο» επαληθεύεται επακριβώς στις μέρες μας, αλλά και σε κάθε εκλογική περίοδο. Με άλλα λόγια, «δεν μπορεί κανείς να έχει απαίτηση να αποκτά ωφελήματα, χωρίς να προσφέρει ανταλλάγματα» και στην περίπτωσή μας την ψήφο του.

Ερχονται μεγάλες αλλαγές στις συντάξεις από τη νέα χρονιά. Αυξήσεις σε όλους, διαλαλεί ο υπουργός Εργασίας. Μιλά όμως παραπλανητικά, ψαρεύοντας στα «θολά νερά», μιας και κανείς δεν ξέρει με ασφάλεια ποιος θα είναι κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, πιθανόν, το φθινόπωρο που μας έρχεται. Αποσιωπάται το πάγωμα των συντάξεων για 10 και πάνω χρόνια, μεταφέροντας υποκριτικά τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον νόμο «Κατρούγκαλου», λες και ήταν δύσκολο για την κυβέρνηση της ΝΔ να τον καταργήσει. Και όχι μόνο δεν τον κατάργησε, αλλά «πάτησε» πάνω του και τον παγίωσε με τον νόμο «Βρούτση».

Δημιούργησε επικουρική σύνταξη «ιδιωτική», αφού παρέδωσε τις εισφορές της νέας γενιάς εργαζομένων στα κοράκια του τζόγου. Στο νέο σύστημα, ο ασφαλισμένος γνωρίζει μόνο τι θα πληρώνει κάθε μήνα, και βέβαια δεν του δίνεται καμία εγγύηση για το ύψος της επικουρικής σύνταξης στο τέλος του εργάσιμου βίου του.

Μιλά η κυβέρνηση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους από το 2023, λες και οι αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων δεν τη δεσμεύουν από το 2017, ή έστω από το 2019 με την ευνοϊκότερη για την κυβέρνηση απόφαση 504/2021 του Ελεγκτικού Συνεδρίου για αντισυνταγματικότητα μέχρι τις 31-12-2018.

Η επιστροφή των κουτσουρεμένων αναδρομικών γίνεται «γαϊτανάκι» πότε του «λογισμικού» που θα εφαρμόσει ο ΕΦΚΑ, πότε της «δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης και των αντοχών της οικονομίας και του προϋπολογισμού».

Η χώρα μας ξοδεύει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τη συνεισφορά μας σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Πρόσφατα η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή νέους εξοπλισμούς πάνω από 3,1 δισ. ευρώ. Εχουμε γίνει «μπαρουταποθήκη» και στόχος των Ρώσων με τις διάσπαρτες «βάσεις του θανάτου» που εκσυγχρόνισε και πολλαπλασίασε η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εργασίας επαίρεται για το ζήτημα της «επίπλαστης» μείωσης της ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση του 2010. Η πραγματικότητα όμως για το πώς περνά τη ζωή του ένας άνεργος, μισθοσυντήρητος, υπό έξωση από την κύρια κατοικία του, νέα και νέος με εξευτελιστικό μισθό 400 ευρώ ή συνταξιούχος των 300 έως 800 ευρώ είναι εντελώς διαφορετική.

Οχι, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα «του μικρότερου κακού».

Οι απόστρατοι, οι εν ενεργεία συνάδελφοι αλλά και όλος ο «χειμαζόμενος» λαός θα πρέπει να βροντοφωνάξουν: «Τέρμα σ' αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές». Απαιτούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, με ζωή που να ανταποκρίνεται στις σημερινές λαϊκές ανάγκες.

Στα σοβαρής σημασίας ζητήματα της προστασίας του λαού και του περιβάλλοντος από φυσικές και άλλες καταστροφές, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Για μία ακόμη φορά, στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, είδαμε τη διάψευση των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων για «την πλήρη ετοιμότητα και επάρκεια του κρατικού μηχανισμού». Ζήσαμε τις τραγικές συνέπειες σ' αυτό το διαρκές έγκλημα που συντελείται με ευθύνη των κυβερνήσεων. Αυτές οι ευθύνες δεν μπορούν πια να κρύβονται πίσω απ' τις δικαιολογίες για τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και την «κλιματική κρίση» που εξελίσσονται σε ένα βολικό άλλοθι για την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της διαχείρισης δασών με επίκεντρο την πρόληψη. Αυτή είναι η βασική αιτία για μία ακόμη καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση της γης, που έχει οδηγήσει σε μεικτές ζώνες - οικιστικές και δασικές - λειτουργώντας ως εύφλεκτη ύλη.

Δεν είναι δυνατόν ένα Σώμα με κοινωνική αποστολή, όπως το Πυροσβεστικό, να αφήνεται έρμαιο στις δυνητικές φυσικές καταστροφές, χωρίς ενδυνάμωση, με περίπου 4.000 οργανικές θέσεις που λείπουν και να συμπληρώνεται είτε με εθελοντές είτε με 200 Ευρωπαίους πυροσβέστες στο πλαίσιο προεγκατάστασής τους (pre-positioning pilot project). Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται το τριχοτομημένο εργασιακό θεσμικό πλαίσιο της οργανικής δύναμης στο Πυροσβεστικό Σώμα, με νέα πρόσθεση 500 επταετών «δασοκομάντος», όπως και η αναπλήρωση των αναγκών των κενών οργανικών θέσεων με ατελείωτες επιφυλακές και μεταφορά πυροσβεστών ανά την Ελλάδα, σε περίπτωση συμβάντων. Χωρίς, μάλιστα, να λαμβάνεται υπόψη ότι τα κενά που δημιουργούνται ενδεχομένως να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα και συμφορές. Το δυστύχημα της πτώσης του ελικοπτέρου, στη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Σάμο, αναδεικνύει την αναγκαιότητα της λήψης πρόσθετων μέτρων για την ασφάλεια των πυροσβεστών, την αναγκαιότητα θέσπισης του επαγγέλματος του πυροσβέστη ως επικίνδυνου. Είναι αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά η αύξηση των δαπανών για την Πυροσβεστική από τον κρατικό προϋπολογισμό, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ριζική ανανέωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των εναέριων μέσων.

Θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να βγάλουν συμπεράσματα. Δεν μπορεί να περιμένουν σωτηρία από όλους αυτούς που στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και βυθίζουν στη φτώχεια και την απελπισία τον λαό. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Μιλούν για επισιτιστική κρίση, κυρίως λόγω του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας, κρύβοντας επιμελώς το γεγονός ότι για τη στέρηση και τη φτώχεια αποκλειστική ευθύνη έχει ο τρόπος παραγωγής, που με την εκμετάλλευση της εργασίας συσσωρεύονται τα κέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και αποστερείται από τον λαό η ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών του. Που γι' αυτά ακριβώς τα κέρδη γίνονται οι πόλεμοι, για την απόσπαση του μεγαλύτερου κομματιού από την «πίτα».

Η οργάνωση της παραγωγής με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες δίνει τη δυνατότητα ικανοποίησης των σύγχρονων βιοτικών αναγκών.

Από τις εξελίξεις δικαιώνεται το ΚΚΕ, που είναι το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε με τους αγώνες του, αλλά και στη Βουλή, στην εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις πολιτικές της ΕΕ που τα αστικά κόμματα προωθούν με όλους τους τρόπους και τα μέσα, σύμφωνα με τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων, για να αυξήσουν παραπέρα την κερδοφορία τους, σε βάρος των συμφερόντων του λαού.

Η κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων που απομυζούν τον κοινωνικό πλούτο μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο της συνολικής αλλαγής, της ανατροπής εκ βάθρων, όλου αυτού του σάπιου αστικού οικοδομήματος, μέσα στην κοινωνία, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στα κοινωνικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

Στηρίζουμε το ΚΚΕ μαχητικά, και τώρα και στις κάλπες, όποτε και αν στηθούν αυτές, παρά τις όποιες διαφορές και επιφυλάξεις μπορεί να έχει κάποιος, για μια διέξοδο κοινωνικής αλλαγής που δεν θα έχει αντιφάσεις και πισωγυρίσματα.

Είναι το μοναδικό κόμμα που βρίσκεται με τη δράση του στο πλευρό του πυροσβέστη, του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των εργαζομένων της χώρας μας που διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους.


Σάββας ΘΕΟΔΩΡΗΣ
Αντιστράτηγος ΠΣ - Υπαρχηγός ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου