Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Οταν η ΕΣΣΔ αρνήθηκε να παίξει στη Χιλή για την πρόκριση στο Μουντιάλ


 Σχεδόν μισός αιώνας συμπληρώνονται από τότε που η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε να διεκδικήσει τις πιθανότητες συμμετοχής σε ένα Μουντιάλ, επιλέγοντας να διαμαρτυρηθεί στη δικτατορία Πινοσέτ.

Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 21 Νοεμβρίου 1973, ήταν προγραμματισμένος ο επαναληπτικός αγώνα play-off για την πρόκριση στο Μουντιάλ 1974, μεταξύ Χιλής και Σοβιετικής Ένωσης.

Μετά το ματς στη Μόσχα (0–0), η ΕΣΣΔ αρνήθηκε να πάει στη Χιλή, διαμαρτυρόμενη ενάντια στο πραξικόπημα Πινοσέτ, ενάντια στον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ο Πινοσέτ είχε μεταμορφώσει το εθνικό στάδιο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η ΕΣΣΔ ζήτησε ο αγώνας να γίνει σε ουδέτερο έδαφος. Όμως, η Fifa, αφού διενήργησε κάποιες επιθεωρήσεις, αποφάσισε ότι δεν υπήρχαν ειδικοί λόγοι που θα την οδηγούσαν να λάβει μια τέτοια απόφαση.

Έτσι, η ΕΣΣΔ «παραιτήθηκε» από την δυνατότητα να διεκδικήσει την συμμετοχή της στο Μουντιάλ 1974 και στις 21 Νοεμβρίου η εθνική ομάδα της Χιλής παρουσιάστηκε μόνη στο γήπεδο, μπροστά σε 20.000 θεατές και σημείωσε το νικηφόρο γκολ, ο αρχηγός Φραντσίσκο Βαλντές (σ.σ. ο αγώνας κατακυρώθηκε «στα χαρτιά» με 2–0).

Το Μουντιάλ του 1974 διεξήχθη στην Δυτική Γερμανία, η εθνική ομάδα της οποίας κατέκτησε και το τρόπαιο, νικώντας στον τελικό με σκορ 2–1 την Ολλανδία.

 iraklis3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου