Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Οπλα στο μέτωπο και προσωπικό στις «ετοιμοπόλεμες» δυνάμεις του ΝΑΤΟ


Η εμπλοκή στο Ουκρανικό, ωστόσο, δεν αφορά μόνο την εκπαίδευση Ουκρανών κομάντο ή τη λειτουργία και επέκταση βάσεων, αναγκαίων για τον ευρωατλαντικό άξονα. Επεκτείνεται και στην αποστολή μάχιμων τμημάτων, όπλων και αλλεπάλληλων φορτίων πυρομαχικών στη γραμμή της αντιπαράθεσης.

Οι βρωμοδουλειές αυτές άλλωστε γίνονται με την «ομοφωνία» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που πριν από μερικές βδομάδες ψήφιζαν από κοινού το ψήφισμα - πολεμικό παραλήρημα του Ευρωκοινοβουλίου, που απαιτεί από τα κράτη - μέλη να «αυξήσουν μαζικά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία», ζητά τη συγκρότηση «ενός μηχανισμού στρατιωτικής βοήθειας μέσω εκμίσθωσης και δανεισμού» και καλεί τις κυβερνήσεις σε συντονισμό μέχρι και για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Ειδικότερα:

Σε υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ για διπλασιασμό των Σχηματισμών Μάχης (από 4 σε 8) που έχει αναπτύξει στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, απλωμένων από τη Βαλτική ως τη Βαλκανική, ήδη έχει αναχωρήσει για το Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας μία διμοιρία αντιαρματικών (6 τεθωρακισμένα οχήματα M901ITV, φορείς αντιαρματικών TOW-2 συν άλλα τροχοφόρα οχήματα) και επιτελείς της 33ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, που συμμετέχουν στη συγκρότηση της δύναμης ΝΑΤΟ Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria.

Εξάλλου, ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ απογειώνονται συχνά για πτήσεις έως πάνω από τη Βουλγαρία, στο FIR Σόφιας και στον κάθετο άξονα Μπουργκάς - Βάρνα, συλλέγοντας και μεταφέροντας εικόνα από τις κινήσεις των Ρώσων στην περιοχή, στα κεντρικά του ΝΑΤΟ.

Στο ενδιάμεσο, η κυβέρνηση έστειλε ήδη στην Ουκρανία (αποσύροντάς τα μάλιστα από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την ώρα που εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου η Τουρκία ζητά την αποστρατιωτικοποίησή τους) 20 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης, σοβιετικού σχεδιασμού BMP1, ενώ έχει συμφωνήσει να στείλει, μέχρι τον Γενάρη, άλλα 20. Υποτίθεται θα τα αντικαταστήσει (αλλά πηγαίνοντάς τα στον Εβρο, όχι στα νησιά) με αντίστοιχο αριθμό από ΤΟΜΑ «Marder» που θα της στείλει υποτίθεται η Γερμανία, η οποία όμως μέχρι στιγμής έχει στείλει μόλις 10.

Εξάλλου, το προηγούμενο διάστημα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκρύψει αυτά τα στοιχεία, το ΚΚΕ αποκάλυψε ότι:

-- Τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απρίλη, η κυβέρνηση έστειλε στο Κίεβο 2.100 ρουκέτες του σοβιετικού Συστήματος Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων «RM-70» (το σύστημα έχει δώσει «μεγάλη ισχύ πυρός στο ελληνικό Πυροβολικό», αποτελώντας «έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος», σύμφωνα με όσα λέει το ίδιο το ΓΕΣ).

-- Στάλθηκαν επίσης 3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, τουλάχιστον 60 δυσεύρετοι και πανάκριβοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Stinger», 17.000 πολύτιμα βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, 1.100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι «RPG».

Το κόστος των διατιθέμενων πυρομαχικών προσεγγίζει τα 30.000.000 ευρώ και ήταν όλα, μα όλα, επιχειρησιακά, παρά τις καινοφανείς θεωρίες περί «τρίτων αποθεμάτων» και «πλεονάζοντος υλικού» που επιστράτευσε η κυβέρνηση. Ωστόσο με ευθύνη της και κατ' εντολή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αποσύρθηκαν από περιοχές κρίσιμες για την άμυνα της χώρας, προκειμένου να συνδράμουν τα Τάγματα του Αζόφ και τον «Δεξιό Τομέα».

Σημειωτέον, η αξία αυτού του οπλισμού (ΤΟΜΑ και πυρομαχικά) επιβεβαιώνεται από την ίδια την κυβέρνηση, όσο κι αν επιχειρεί να τον απαξιώσει, απευθυνόμενη στο εσωτερικό της χώρας, μήπως και αμβλύνει τις αντιδράσεις μπροστά σε αυτές τις παραχωρήσεις. Οταν απευθύνεται στο εξωτερικό, τον αναφέρει ονομαστικά, πλασάροντας την αξία του και τη συνεισφορά της στην ιμπεριαλιστική αναμέτρηση.

Διόλου τυχαία, ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, μιλώντας την Τετάρτη σε τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Επαφής για την Αμυνα στην Ουκρανία (σχήμα «προθύμων» που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ), έδωσε έμφαση στην «ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια που έχει παρασχεθεί, από τη χώρα μας, στην Ουκρανία, όπως πυρομαχικά 155 χλσ. (σ.σ. τροφοδοτούν τα ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 155 χλσ. που έστειλαν προηγουμένως οι Αμερικανοί στον Ζελένσκι) και, προσφάτως, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1», ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αυτήν την υποστήριξη.

Επονται, λοιπόν, κι άλλα. Αλλωστε, στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ έχει φουντώσει η συζήτηση για αποστολή ακόμα περισσότερης αεράμυνας προς την κυβέρνηση Ζελένσκι. Συζήτηση που πιάνει τους «ελληνικούς» S-300 και τα TOR M1 (αυτοκινούμενο ερπυστριοφόρο αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς, παντός καιρού), συστήματα στα οποία είναι εξοικειωμένοι οι Ουκρανοί. Λέγεται, άλλωστε, ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις ξανάβαλε το θέμα στην κυβέρνηση, σε «επίσκεψή» του στο υπουργείο Αμυνας την Τετάρτη.

Στο οποίο υπουργείο αρμόδιοι παράγοντες αναμένουν ότι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι πιέσεις για την αποστολή τους στην Ουκρανία. Μετά δε το περιστατικό, μεσοβδόμαδα, με θραύσματα πυραύλων να πέφτουν σε πολωνικό έδαφος, δεν αποκλείεται - όπως αναφέρουν - τα συστήματα αυτά να ζητηθεί να σταλούν στην Πολωνία, «σε στήριξη συμμάχου, χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ». Αναμένεται με ενδιαφέρον, άλλωστε, επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Αμυνας στη Βαρσοβία το επόμενο διάστημα, κατόπιν πρόσκλησης του Πολωνού ομολόγου του, και τι θα συζητηθεί εκεί, ενώ ταυτόχρονα, σε άλλη μια κίνηση με σημασία, λέγεται ότι η πολωνική πρεσβεία οργανώνει αποστολή Ελλήνων δημοσιογράφων στη συνοριογραμμή με την Ουκρανία.

Αλλωστε, υπάρχει σχετικό προηγούμενο. Θυμίζουμε ότι πέρυσι τον Σεπτέμβρη η κυβέρνηση έστειλε μια Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Patriot» («Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας» - ΕΛΔΥΣΑ), την παραμονή της οποίας ανανέωσε την περασμένη βδομάδα για έναν ακόμα χρόνο. Ελεγε τότε ότι οι αποστολές εκτός συνόρων που βάζουν τον λαό στο στόχαστρο των ανταγωνισμών έχουν τάχα «θετικό αντίκτυπο (...) για τη διεθνή προβολή της αμυντικής και αποτρεπτικής ισχύος της χώρας» και «στην προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή». Ανάλογα επιχειρήματα ψελλίζουν και σήμερα στα κυβερνητικά επιτελεία φτιάχνοντας κλίμα για ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στον πόλεμο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου