Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Την Τετάρτη διαδηλώνουμε, δεν δουλεύουμε!


Αμείωτη συνεχίζεται η δράση των συνδικάτων, μεταφέροντας παντού το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, για την οποία έχουν οριστεί ήδη πάνω από 60 απεργιακές συγκεντρώσεις σε πόλεις όλης της χώρας.

Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμια κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, παραρτήματα σωματείων, σωματειακές επιτροπές και απεργιακές επιτροπές ρίχνουν κάθε διαθέσιμη δύναμη στη μάχη, για να μην αφήσουν ούτε έναν χώρο δουλειάς που να μη φτάσει το μήνυμα «Ολοι στην απεργία, όλοι στους δρόμους!».

Αντιπροσωπείες τους περιοδεύουν και εξορμούν σε εργοστάσια και εργοτάξια, σε υπηρεσίες και γραφεία, σε λιμάνια και όπου αλλού δουλεύει και ζει η εργατική τάξη της χώρας, συζητώντας μαζί της το διεκδικητικό πλαίσιο, το περιεχόμενο της απεργιακής μάχης, τις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν.

Δεν είναι ανεκτή η αναμονή, ούτε η ανοχή σε «σωτήρες» και πολιτικές που πετσοκόβουν δικαιώματα και μισθούς. Το βασικό διεκδικητικό πλαίσιο αναδεικνύει τα αιτήματα εκείνα που πραγματικά μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας από τη λαίλαπα της ακρίβειας, που φέρνει σε απόγνωση και αδιέξοδο τα λαϊκά νοικοκυριά: Αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, μειώσεις στα τιμολόγια της Ενέργειας και στις τιμές βασικών αγαθών, να μπει τέρμα στους πλειστηριασμούς, να πάψει να πληρώνει ο λαός τα «σπασμένα» του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της θανάσιμης εμπλοκής της χώρας σ' αυτόν.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια

Εξόρμηση στη ΧΑΛΚΟΡ
Εξόρμηση στη ΧΑΛΚΟΡ
Σήμερα και τις επόμενες μέρες συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων ενάντια στην ακρίβεια, απαιτώντας ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα φτηνά, καθώς και γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκαν πικετοφορίες από σωματεία και φορείς στο 5ο - 6ο Διαμέρισμα Δήμου Αθήνας και στο Ιλιον της Δυτικής Αθήνας.

«Δεν θα ξεπαγιάσουμε όλο τον χειμώνα, καμία αναμονή, όλοι στον αγώνα», «Κουπόνια για το ρεύμα, κουπόνια για φαΐ, σε λίγο θα μας δώσετε κουπόνια για ζωή» και «Εδώ, εδώ, με αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δεν ζούμε με 400 ευρώ» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν, ξεδιπλώνοντας τις διεκδικήσεις ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Σε τέτοιες αγωνιστικές παρεμβάσεις προχωρούν σωματεία εργαζομένων και φορείς σήμερα Παρασκευή στην Ηλιούπολη, με πικετοφορία στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κανάρια, στη Λαμία ενάντια στους πλειστηριασμούς, στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, στις Σέρρες στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, στη Χαλκίδα στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, πίσω από τα δικαστήρια.

Αύριο Σάββατο θα γίνουν κινητοποιήσεις στην Πετρούπολη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ηρώ (θα ακολουθήσει πορεία προς το δημαρχείο), και στους Αγίους Αναργύρους, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Πικετοφορία στην Αθήνα
Πικετοφορία στην Αθήνα
Επίσης αύριο, στην Αττική, σωματεία και μαζικοί φορείς σε διάφορες περιοχές έχουν προγραμματίσει μεταξύ άλλων: Στην Ελευσίνα μαζικές εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ, στη Λυκόβρυση - Πεύκη συγκέντρωση στην Πεύκη, στην πλατεία Σοφούλη, και στα Μελίσσια πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους, με το ραντεβού να δίνεται στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Αγίου Γεωργίου (Ανω Μελίσσια).

Στην Ορεστιάδα, σωματεία και σύλλογοι της περιοχής πραγματοποίησαν χθες κινητοποίηση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ, διεκδικώντας ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό.

Στη Θεσσαλονίκη

Το κάλεσμα του πανεργατικού ξεσηκωμού μεταφέρουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς και τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες το πρωί πραγματοποίησαν μαζική παρέμβαση στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, με επίκεντρο τα εργατικά «ατυχήματα» και την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. Εκαναν μαζική εξόρμηση στην είσοδο της ΒΙΠΕ και στη συνέχεια παρεμβάσεις σε μια σειρά εργοστάσια, όπως «Αραμπατζής», «Παπαδόπουλος», «Παλαπλάστ», «Tosoh», «Unipack» κ.ο.κ.

Τα Σωματεία Εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Τύπου - Χάρτου, Χημικής Βιομηχανίας, με σύνθημα «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τις ζωές μας!», ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τις συνθήκες που επικρατούν σε μια σειρά χώρους δουλειάς, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, που έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε σύγχρονα κάτεργα. Και πρόβαλαν την ανάγκη οι εργαζόμενοι οργανωμένα και συλλογικά να απαιτήσουν μέτρα προστασίας της ζωής τους. Να παλέψουν ενάντια στην εντατικοποίηση, να απαιτήσουν να μπει πλαφόν στις υπερωρίες και συγκεκριμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, όπως: Μόνιμος γιατρός Εργασίας σε όλα τα εργοστάσια, επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και στελεχωμένου σταθμού ΕΚΑΒ στη ΒΙΠΕ, ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας με επιστημονικό - τεχνικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Καστέλι
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Καστέλι
Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται:

Αύριο Σάββατο, από το πρωί, μαζική παρέμβαση - εξόρμηση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης στα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης.

Επίσης, σύσκεψη με τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» οργανώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου, με στόχο τη συνέχεια και τον συντονισμό του αγώνα τους για το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Σε Σέρρες, Πέλλα

Στην Πέλλα, χθες το πρωί σωματεία και φορείς πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στο ΙΚΑ Γιαννιτσών και κάλεσαν τον λαό να μπει αποφασιστικά στον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την υποβάθμιση της Υγείας, για άμεση κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές στις δημόσιες δομές Υγείας. Τη Δευτέρα 7/11 στις 11.30 π.μ. προγραμματίζουν κινητοποίηση στο ΚΥ Κρύας Βρύσης, διεκδικώντας άμεση κάλυψη των κενών σε προσωπικό.

Στις Σέρρες, εργατικά σωματεία και φορείς πραγματοποιούν πικετοφορία για την ακρίβεια σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Περιοδείες σε Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα

Σε εργασιακούς χώρους του κλάδου του Φαρμάκου σε Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα περιόδευσε την Τετάρτη και την Πέμπτη αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμάκου και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας και του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Λάρισας, με επικεφαλής την Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας, και τον Στέλιο Μπάρμπα, πρόεδρο του Συνδικάτου Λάρισας.

Περιοδείες έγιναν στη Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη και στην «Argofarm» στον Βόλο, στις φαρμακαποθήκες ΠΡΟΣΥΦΛΑ, ΣΟΦΛΑ, «Larissa Pharm», στην ιατροφαρμακευτική εταιρεία «Rontis» και στην «Prognosis Biotech» στη Λάρισα, στη ΒΙΟΣΕΡ στα Τρίκαλα.

Η Γιώτα Ταβουλάρη κάλεσε σε μαζική απεργιακή συμμετοχή και σημείωσε ότι την ίδια στιγμή που ο κλάδος του Φαρμάκου - Καλλυντικού βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης και τα κέρδη των επιχειρήσεων διογκώνονται, οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουν την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ελαστικά ωράρια, την εργολαβική εργασία, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Πληρώνονται με μισθούς «παγωμένους» εδώ και πάνω από μια δεκαετία, οι οποίοι όλο και περισσότερο «ροκανίζονται» από την ακρίβεια και το αυξημένο κόστος που τους επιβάλλεται για βασικές ανάγκες, όπως Υγεία, Παιδεία, στέγη.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το Συνδικάτο, ενώ παρουσίασε μια σειρά από διεκδικήσεις που προβάλλει η Ομοσπονδία, όπως υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με βασικό μισθό 950 ευρώ, με σταθερό ωράριο εργασίας, 5ήμερο - 8ωρο, από Δευτέρα έως Παρασκευή, αλλά και λήψη μέτρων ενάντια στην ακρίβεια, π.χ. γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετέφερε την πείρα από τις μάχες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο, όπως η κλαδική απεργία για τη ΣΣΕ, οι στάσεις εργασίας σε «Boehringer» και ΦΑΜΑΡ για τις επιχειρησιακές Συμβάσεις, οι κινητοποιήσεις σε διάφορες επιχειρήσεις, όπως η «L' Oreal» και φαρμακαποθήκες. Μάχες που δόθηκαν με μαζικές διαδικασίες, συνελεύσεις, συζήτηση με τους εργαζόμενους, αντιπαράθεση με τον «συνδικαλισμό» της ενσωμάτωσης και της συναίνεσης, με τις δηλητηριώδεις για τους εργαζόμενους αντιλήψεις του.

Η Γ. Ταβουλάρη τόνισε ότι στις 9 Νοέμβρη πρέπει να «νεκρώσουν» οι χώροι δουλειάς, να «βουλιάξουν» οι πλατείες, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι η εργατική τάξη δεν είπε την τελευταία της λέξη και ότι οι λαοί θα γράψουν, τελικά, τη δική τους ιστορία!

Στάση εργασίας στο Καστέλι της Κρήτης

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χτες άλλη μια στάση εργασίας των οικοδόμων στο έργο κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της στάσης οι εργαζόμενοι έκαναν Γενική Συνέλευση, στην οποία αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ παράλληλα κατήγγειλαν την άρνηση του υπουργείου Μεταφορών - Υποδομών να δεχτεί συνάντηση με αντιπροσωπεία τους. «Μετά τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) στάση εργασίας πετύχαμε ήδη την ανανέωση των συμβάσεων των συναδέλφων εργατοτεχνιτών. Συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα. Συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία», τονίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου.

Σε Στερεά - Εύβοια

Χτες τα ξημερώματα συνδικάτα της Βοιωτίας πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στις εγκαταστάσεις του ομίλου Στασινόπουλου («Βιοχάλκο», «Χαλκόρ» κ.α.) στα Οινόφυτα, καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της ερχόμενης Τετάρτης.

Στη Φθιώτιδα, κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών, με τη συμμετοχή του Βασίλη Παπαγεωργίου, μέλους της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Γάλα - Ποτά - Τρόφιμα, πραγματοποίησε το διήμερο 2 - 3 Νοέμβρη περιοδείες σε εργοστάσια και επιχειρήσεις του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας και στη Λοκρίδα, καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, καθώς και μέσα από την οργάνωση του αγώνα τους να βάλουν στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ΣΣΕ, προστασία του εισοδήματος.

Συνέχεια στον μεγαλειώδη αγώνα για να μπορέσουν να ζήσουν στον τόπο τους δίνουν και οι εργαζόμενοι, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, όπου η εκτίναξη της ακρίβειας ήρθε να προστεθεί στην καταστροφή από την πυρκαγιά και στην κοροϊδία της κυβέρνησης. Μέσα από επαφές και συσκέψεις, τα σωματεία και οι φορείς της Βόρειας Εύβοιας συντονίζονται για την προετοιμασία της απεργίας και με κοινό κάλεσμα που υπογράφουν καλούν σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις στο Μαντούδι και στην Ιστιαία.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Τρικάλων καλεί αύριο Σάββατο στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Ακόμα, το Σωματείο Εργαζομένων NEXI (πρώην «First Data») οργανώνει συσκέψεις, με την επόμενη να γίνεται αύριο Σάββατο στις 11.30 π.μ., διαδικτυακά.

Σε σύσκεψη καλεί επίσης αύριο Σάββατο η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων στην Υγεία, στις 6 μ.μ. στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών (οδός Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος).

Το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου καλεί την Κυριακή 6 Νοέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στην Πρόληψη και την Απεξάρτηση πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή στις 5 μ.μ. σύσκεψη στο Καφέ της «Σύγχρονης Εποχής» (Μαυροκορδάτου 3, Αθήνα).


Απεργιακές συγκεντρώσεις σε 67 πόλεις

Αποφάσεις για απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν ληφθεί μέχρι τώρα:

-- Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια

-- Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

-- Πειραιάς, 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

-- Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Αίγιο, 10.30 π.μ., Τρίγωνη Πλατεία

-- Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

-- Αμαλιάδα, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Αλιβέρι, 10.30 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου

-- Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

-- Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

-- Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

-- Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

-- Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Γιαννιτσά, 10.30 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος)

-- Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Εδεσσα, 10.30 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

-- Ελευσίνα, 10.30 π.μ., Νικολαΐδου και Ηρώων Πολυτεχνείου

-- Ελασσόνα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου

-- Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

-- Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Θάσος, 10.30 π.μ., Λιμένας (Πλάτανος)

-- Θήβα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου

-- Ιστιαία, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Καβάλα, 11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη

-- Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

-- Καλλονή (Λέσβος), 11 π.μ., διασταύρωση Κέντρου Υγείας και Σκάλας Καλλονής

-- Καρδίτσα, 12 μ., κεντρική πλατεία

-- Καστοριά, 10.30 π.μ., έναντι παλιάς Νομαρχίας

-- Κάρυστος, 10.30 π.μ., πλατεία Καρύστου

-- Κατερίνη, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου

-- Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

-- Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

-- Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Κορωπί, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Λευκάδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

-- Λήμνος, 10 π.μ., λιμάνι Μύρινας

-- Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

-- Μαντούδι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

-- Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Ναύπακτος, 10 π.μ., πλατεία Λιμανιού

-- Πολύγυρος, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

-- Πρέβεζα, 10.30 π.μ., πρώην ΚΤΕΛ

-- Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο

-- Πύργος, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Σάμος, 10 π.μ., Βαθύ (Εργατικό Κέντρο)

-- Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Σκόπελος, 10.30 π.μ., παραλία

-- Τρίκαλα, 10 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

-- Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

-- Τύρναβος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Φάρσαλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Χανιά, 10 π.μ., Δημοτική Αγορά

-- Χίος, 11 π.μ., πλατεία Βουνακίου

1 σχόλιο:

  1. Ο,τι και να κάνει η εργοδοσία, τα συνδικάτα θα επικοινωνούν με τους εργάτες!

    Απανωτά τα κρούσματα παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης μπροστά στην απεργία

    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11888433

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου