Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Γεώργιος Ιακωβίδης

Γεώργιος Ιακωβίδης, κύριος εκπρόσωπος της αστικής κοινωνίας

Στις 11 Ιανουαρίου 1853 γεννιέται ο ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης. Από τους γνωστότερους Ελληνες ζωγράφους. Υπήρξε ο κυριότερος εκπρόσωπος του γερμανικού ιμπρεσιονισμού στην Ελλάδα, οργανωτής και πρώτος διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης και της Σχολής Καλών Τεχνών και ακαδημαϊκός.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, πήγε με υποτροφία στη «Βασιλική Βαυαρική Ακαδημία των Εικαστικών Τεχνών» στο Μόναχο, όπου μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους Γερμανούς ζωγράφους. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1900, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την οργάνωση της Πινακοθήκης και των Σχολής Καλών Τεχνών.

Σαν καλλιτέχνης, δημιουργός, δεν κατάφερε να ξεφύγει από μια καθαρά ακαδημαϊκή τέχνη. Ο Ιακωβίδης, μπορεί να ειπωθεί, υπήρξε ο κύριος εκπρόσωπος της αστικής κοινωνίας που εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να διαμορφώσει τα πολιτιστικά, αισθητικά της πρότυπα. Δεν είναι τυχαίο ότι χρίστηκε επίσημος πορτρετίστας της βασιλικής οικογένειας και της «υψηλής κοινωνίας».

Φωτεινή αναλαμπή στη δημιουργική του σταδιοδρομία είναι ο «Κόσμος των παιδιών», με έργα που έχουν ως κύριο περιεχόμενό τους μικρά παιδιά και όπου αποκαλύπτεται η ευαισθησία του Ιακωβίδη και η κατανόηση του παιδικού ψυχισμού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου