Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Πάρτε μέτρα όσο είναι καιρός για να μπορούμε να δώσουμε τη μάχη!


Αλλο ήρωες και άλλο μάρτυρες...

«Οι γιατροί μας είναι ήρωες...». «Ενα χειροκρότημα για τους υγειονομικούς που είναι στην πρώτη γραμμή...». «Μπράβο σας που αντέχετε...». «Κρατήστε γερά, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα...».
Αυτά και πολλά άλλα ακούμε καθημερινά εμείς οι γιατροί που δουλεύουμε στα δημόσια νοσοκομεία, ειδικά σε ειδικότητες και τμήματα που πρώτα θα υποδεχθούν και θα διαγνώσουν τους ασθενείς με πιθανό COVID-19.

Να διευκρινίσουμε όμως: Αλλο ήρωες, άλλο μάρτυρες.
Μόνο τη βδομάδα που διανύουμε:

Βγαίνει θετική για COVID-19 λοιμωξιολόγος επιμελήτρια του «Αττικού», απομακρύνονται και οι ειδικευόμενοί της εν αναμονή των αποτελεσμάτων και δέχονται τα συγχαρητήρια της Προέδρου της Δημοκρατίας που συνέχισε να δουλεύει η κλινική κανονικά.
Στο «Γεννηματάς» βγαίνει εκτός η μισή διοικητική υπηρεσία, σταματούν εισαγωγές και εξιτήρια.
Αντίστοιχα συμβάντα σε πολλά άλλα νοσοκομεία της Αττικής. Στο «Λαϊκό», όπου εκτάκτως βγήκε από τη γενική εφημερία, στον «Αγ. Σάββα» που χτύπησε συναγερμός λόγω και του ειδικού χαρακτήρα του ως αντικαρκινικού.

Το ίδιο και σε νοσοκομεία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Μαθαίνουμε επίσης ότι στον ΕΟΔΥ, στις αναγκαίες προσαρμογές στις οδηγίες που βγάζει κάθε τόσο (με βάση τα κάθε φορά νέα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα το πώς ορίζει το ύποπτο κρούσμα), αλλάζουν και τις οδηγίες για το τι κάνουμε αν εργαζόμενος του νοσοκομείου έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.

Αρχικά, στα πρώτα περιστατικά έκθεσης (όπως για παράδειγμα στο Νοσοκομείο του Ρίου) με βάση τις εκτιμήσεις για το χρόνο επώασης και εμφάνισης συμπτωμάτων, οι οδηγίες για καραντίνα ήταν 14 μέρες από τη μέρα έκθεσης. Αυτήν τη βδομάδα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο χρόνος αυτός μειώνεται στις 7 μέρες, όχι γιατί άλλαξαν τα δεδομένα, αλλά γιατί, όπως ομολόγησαν στη συνέντευξη Τύπου, δεν υπάρχει δυνατότητα να λείψει εργαζόμενος νοσοκομείου παραπάνω μέρες. 

Για να μην «αδυνατίσουν τα νοσοκομεία»... Και το αποκορύφωμα, όσα ειπώθηκαν στη χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ότι και να έρθει κάποιος σε υψηλού κινδύνου έκθεσης επαφή, αν αυτός είναι σε ζωτικής σημασίας τμήμα του νοσοκομείου, δεν θα απομακρύνεται καν, αλλά θα συνεχίσει να δουλεύει... φορώντας τη μάσκα του! Ε, όχι κι έτσι κύριε Τσιόδρα!
Στην πρώτη γραμμή της μάχης είναι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Πάση θυσία πρέπει να παραμείνουν.

Και αυτό σημαίνει πολύ απλά πράγματα:

1) Εξασφάλιση των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας.
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα μέτρα ατομικής προφύλαξης αναφέρουν επακριβώς:
«Ολα τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με τον ασθενή θα πρέπει να εφαρμόζουν:
-- Μάσκα FFP2
-- Οφθαλμική προστασία / προστασία προσώπου (ασπίδα προσώπου ή προστατευτικά γυαλιά ευρέως πεδίου)
-- Καθαρή μη αποστειρωμένη αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια
-- Γάντια μιας χρήσεως (αποστειρωμένα όταν η διαδικασία το απαιτεί)».
Σε όλα τα νοσοκομεία αυτήν τη στιγμή γίνονται σοβαρές καταγγελίες για τις εγκληματικές ελλείψεις σε όλα αυτά. Τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο, με προτεραιότητα φυσικά τα τμήματα που υποδέχονται και νοσηλεύουν πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα. Βλέπουμε και ακούμε ακραία πράγματα.

Μπορεί ο κ. Χαρδαλιάς να δηλώνει ότι «μάσκες υπάρχουν», αλλά η δική μας καθημερινότητα λέει άλλα. Η μάσκα μιας χρήσης να φοριέται για ώρες ολόκληρες, ακόμα και για μια ολόκληρη βάρδια γιατί δεν έχει άλλη να την αντικαταστήσουμε. Να δίνεται οδηγία για τις δυσεύρετες FFP2 ή FFP3 να την... αερίσουμε και να την κρατήσουμε κάπου για την επόμενη χρήση. Να μην υπάρχουν προστατευτικά γυαλιά πουθενά και να πρέπει να εξετάσουμε ασθενή πιθανό κρούσμα. Να μη βρίσκουμε τις κατάλληλες αδιάβροχες ρόμπες πουθενά και να φοράμε άλλες, που δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική προστασία.

Αν η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχουμε πόλεμο και μάλιστα με αόρατο εχθρό, τότε πρέπει να μας δώσει όπλα.

2) Αμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων. Χωρίς καμιά καθυστέρηση προσλήψεις προσωπικού. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτών γιατρών.

Αμέτρητες φορές, πριν ξεσπάσει η πανδημία, είχαμε καταγγείλει τις εγκληματικές ελλείψεις προσωπικού. Οι οποίες καθιστούσαν οριακή, ακόμα και επισφαλή τη λειτουργία ολόκληρων κλινικών. Πόσο μάλλον τώρα, με αυτές τις εξελίξεις.

Ας αναρωτηθεί κανείς: Θα ήταν ίδιες οι οδηγίες αν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό να καλύψει έναν συνάδελφο που εκτέθηκε σε κρούσμα; Οι ίδιοι που τις ανακοίνωσαν ομολογούν πως όχι. Γιατί αν μπαίνει σε καραντίνα μία κλινική, να μην υπάρχουν οι αντικαταστάτες τους; Πού πήγε η προπαγάνδα σας για «υπερπληθώρα» γιατρών, κ. Μητσοτάκη;

Ο κίνδυνος έκθεσης των υγειονομικών πρώτης γραμμής είναι μεγάλος. Στην Ιταλία, που επίσης παλεύουν με ελλείψεις σε υλικά και υποδομές, 1.700 υγειονομικοί έχουν νοσήσει από COVID-19, αποτελώντας ένα σεβαστό ποσοστό των συνολικών περιστατικών.
Πάρτε μέτρα όσο είναι καιρός. Αλλο ήρωες, άλλο μάρτυρες.

Δήμητρα ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ
 
Ειδικευόμενη Παθολογίας ΓΝ Νίκαιας, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Λοιμωξιολογία,μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου