Απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
«Η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο», υπογράμμισε και ανήγγειλε κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών.
Το μέτρο αυτό της κυβέρνησης γεννά πολλά ερωτήματα και προβληματισμό. Δεν αμφισβητεί κανένας την αναγκαιότητα μέτρων που εμποδίζουν τη μετάδοση του ιού ή προστασίας από ορισμένες ανεύθυνες συμπεριφορές. Ο προβληματισμός όμως που λογικά δημιουργείται είναι για την αξιοποίηση του μέτρου απέναντι σε διαμαρτυρίες εργαζομένων, όπως στο χώρο της Υγείας, αλλά και εκεί όπου η εργοδοσία ξεσαλώνει, αξιοποιώντας τον κορονοϊό, ή δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
Άλλωστε η πρακτική διοικητές νοσοκομείων να μηνύουν συνδικαλιστές για «σπορά ψευδών ειδήσεων», επειδή διαμαρτύρονταν για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, δημιουργεί κακό προηγούμενο. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να στραφεί ένα τέτοιο μέτρο απέναντι στα σωματεία των υγειονομικών που διαμαρτύρονται για τις μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, σε εργαζόμενους που κινητοποιούνται επειδή χάνουν τη δουλειά τους ή υποχρεώνονται σε αρνητικές μεταβολές στις εργασιακές τους σχέσεις.
Πόσο μάλλον που η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι στους χώρους δουλειάς γίνεται το «έλα να δεις» από την εργοδοτική αυθαιρεσία, ομολογώντας την ενοχή της, αφού αυτή ενθάρρυνε την εργοδοσία, με όλο το νομικό πλαίσιο των προηγούμενων χρόνων αλλά και αφήνοντας τους εργαζόμενους εντελώς απροστάτευτους, ανακοινώνοντας αβέρτα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από τον κορονοϊό.
Εξάλλου, η «συνάθροιση» άνω των δέκα ανθρώπων πρακτικά συμβαίνει έξω από τα σούπερ μάρκετ, στην ουρά για μια εξέταση στο νοσοκομείο, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου ο κόσμος συνωστίζεται κυριολεκτικά για να πάει και να έρθει από τη δουλειά του. Κάθε σκέψη, λοιπόν, της κυβέρνησης να αξιοποιήσει ένα τέτοιο μέτρο προκειμένου να φιμώσει το στόμα του λαού και των εργαζομένων δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη από το εργατικό - λαϊκό κίνημα.
Τα λόγια συμπάθειας από την κυβέρνηση για τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στην πανδημία είναι σκέτη υποκρισία, όσο το κράτος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, όσο προσπαθεί να επιβάλει «σιγή ιχθύος» για όσους διαμαρτύρονται και διεκδικούν. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δικαιούνται να προστατευτούν από την πανδημία, όχι να σιγήσουν αλλά να δυναμώσουν τη φωνή τους για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων εργαζομένων και λαού.
Άλλοι περιορισμοί
Ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης πως αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων. Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, είπε πως οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας, ενώ όπου από τη φύση της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, να λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη σύσταση στις εταιρείες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (call centers) για την ανά δύο μέτρα απόσταση ασφαλείας των εργαζομένων.Επανέλαβε την αυστηρή σύσταση ότι «οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους» ώστε να αποφύγουν στον μέγιστο βαθμό επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού τους κύκλου.
Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία εκτός σπιτιού, εξαιρείται η απαγόρευση στις εξής περιπτώσεις: Μετάβαση στην εργασία, επίσκεψη στον γιατρό, μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μετάβαση στο ταχυδρομείο για την απολύτως αναγκαία αλληλογραφία, μετάβαση στην τράπεζα, μετάβαση σε πρατήριο καυσίμων, κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε ανάγκη, σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα - τηρώντας απαρέγκλιτα την απόσταση 1,5 μέτρου - και την κίνηση με κατοικίδιο ζώο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου