Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Νέες θυσίες από το λαό για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας

 
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Στις αρμόδιες Επιτροπές συζητείται από χτες το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ προαναγγέλλει τη συνέχιση των θυσιών για την εργατική τάξη, συνολικά για τα λαϊκά στρώματα, μέσα από την περαιτέρω φορολογική αφαίμαξη, νέες αντεργατικές ανατροπές, παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις και ενίσχυση των αναδιαρθρώσεων για την «επανεκκίνηση» και ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δίνοντας το στίγμα ανέφερε ευθέως ότι «οι προτεραιότητες του υπό διαμόρφωση σχεδίου εστιάζουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και την προώθηση καινοτομίας, στην πράσινη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην αναβάθμιση των υποδομών, στη στήριξη της περιφέρειας», με δυο λόγια ό,τι ιεραρχούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για τη θωράκιση και ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Οπως ανέφερε δείχνοντας τα μέτρα που έσπευσε να πάρει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τους επιχειρηματικούς ομίλους, «η συνολική ένεση ρευστότητας θα ξεπεράσει (...) τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, σε διάστημα περίπου 9 μηνών», χώρια βέβαια τα 32 δισ. ευρώ που θα έρθουν από το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης», με «αντάλλαγμα» την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Ο υπουργός, για να κρύψει ότι ο λογαριασμός θα σταλεί όπως πάντα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «κοινωνικά δίκαιο», όταν ήδη έρχεται η «λυπητερή» με τα νέα αντεργατικά μέτρα, όπως είναι η απελευθέρωση του χρόνου εργασίας, οι απλήρωτες υπερωρίες, η εκ περιτροπής εργασία και η τηλεργασία, αλλά και τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, η μείωση των εισφορών, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης κ.ά.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν τον προϋπολογισμό «αντιαναπτυξιακό» και απαίτησαν τη λήψη έκτακτων ακόμα πιο γενναιόδωρων μέτρων για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με τη μεγαλύτερη αξιοποίηση του λεγόμενου «μαξιλαριού» που έχει προέλθει από τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

Φορτώνουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στο λαό

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέδειξε το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, που χαρακτηρίζεται από τη νέα καπιταλιστική κρίση που επιταχύνθηκε με την πανδημία, την όξυνση των ανταγωνισμών που αυτή προκαλεί και τα νέα δεινά που ετοιμάζονται για τους λαούς προκειμένου να πληρώσουν και πάλι αυτοί τα σπασμένα. Οπως ανέφερε, τα όποια χρηματοδοτικά πακέτα για την ανάκαμψη, όπως το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» που είναι ένα αποτέλεσμα προσωρινού συμβιβασμού στην ΕΕ, θα βγει από την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, υπενθυμίζοντας και τη φράση «τσάμπα γεύμα δεν υπάρχει», που έχει ειπωθεί από τα κυβερνητικά στελέχη.

Στη βάση αυτών, τόνισε πως ο προϋπολογισμός φορτώνει νέα βάρη, τα βάρη της κρίσης στο λαό και αποτελεί κρίκο της συνολικής αντιλαϊκής επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, και σημείωσε πως αυτό φαίνεται από τα ίδια τα στοιχεία του προϋπολογισμού, όπου τα φορολογικά έσοδα για το 2021 θα αυξηθούν κατά 5 δισ. ευρώ, με τα 3,5 δισ. από αυτά να προέρχονται από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας, δηλαδή της πιο αντιλαϊκής μορφής φορολογικών εσόδων.

Σημείωσε ακόμη πως την ίδια ώρα η συμμετοχή στα φορολογικά βάρη των νομικών προσώπων παραμένει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι για το 2021 προβλέπεται λίγο μεγαλύτερη, γεγονός το οποίο οφείλεται όχι στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά στο ότι μία σειρά φορολογικά έσοδα που ήταν να εισπραχθούν το 2020, μεταφέρθηκαν για το 2021. Αυτή η διαχρονικά όλο και μικρότερη συμμετοχή στα φορολογικά έσοδα των νομικών προσώπων είναι σε άμεση συσχέτιση με τη μείωση και των συντελεστών φορολογίας από το 28% στο 24%, τόνισε.

Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του προϋπολογισμού, σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «καταγράφεται και στο σκέλος των δαπανών όπου οι δαπάνες σε Υγεία και Παιδεία, παρά τις ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία, παραμένουν στην καλύτερη περίπτωση στα ίδια επίπεδα, ενώ αντίθετα θα τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2020 το κονδύλι για τα εξοπλιστικά προγράμματα και από 500 εκατομμύρια θα ανέλθει στα 2,5 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, που δεν σχετίζεται με την προάσπιση της άμυνας της χώρας μας, αλλά που επί της ουσίας σχετίζεται με τις επιδιώξεις της αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση. Βεβαίως, παραμένει σταθερό σε ετήσια βάση το κονδύλι των 4 δισ. ευρώ, για συμμετοχή της χώρας μας στις δαπάνες που γίνονται για τα ΝΑΤΟικά ιμπεριαλιστικά σχέδια».

Τόνισε ακόμη πως οι έκτακτες δαπάνες 21,5 δισ. ευρώ που αναφέρονται για το 2020, αφορούν το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που ελήφθησαν με πρόσχημα την πανδημία (αναστολή σύμβασης εργασίας, εκ περιτροπής εργασία, η κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό μέρους των μισθολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων κ.ά.).

Αντίστοιχα, οι παρεμβάσεις που προβλέπονται για το 2021, είναι η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών, που θα έχει κόστος 816 εκατομμύρια ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία, η κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, η επιδότηση 200 ευρώ για μία περίοδο έξι μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργίας 100 χιλιάδων θέσεων εργασίας, αλλά και η χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, μέσω του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ».

«Αυτός, λοιπόν, είναι ο χαρακτήρας του κρατικού προϋπολογισμού, βαθύτατα αντιλαϊκός, ταξικός, που παίρνει από τους πολλούς για να τα δώσει στους λίγους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση στο πλαίσιο ενός σάπιου συστήματος».

Η ειδική εισηγήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου ανέδειξε ότι τα αντεργατικά μέτρα που λαμβάνονται σε βάρος των εργαζομένων, παρουσιάζονται ως προσωρινά για την αντιμετώπιση τάχα της πανδημίας, ωστόσο «είναι βέβαιο πως ήρθαν για να μείνουν», γιατί «η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει στην εργοδοσία φθηνότερο εργασιακό κόστος, μετακυλίοντας το βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους».

Ενώ κατήγγειλε ότι η κυβερνητική προπαγάνδα «εμφανίζει τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου ως μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, συμψηφίζει μέτρα που απευθύνονται σε εργαζόμενους και σε επιχειρήσεις, μέτρα που αφορούν παροχή ρευστότητας, με μέτρα που συνιστούν επιδοτήσεις, αλλοιώνοντας τους πραγματικούς αποδέκτες των πακέτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου