Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


23/02/1440

Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος παρουσιάζει την εφεύρεσή του: Την τυπογραφία.

23/02/1918

Μέρα του Κόκκινου Στρατού. Είχε προηγηθεί Διάταγμά της Προσωρινής Εργατοαγροτικής Κυβέρνησης (Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού) στις 18/1/1918 για τη δημιουργία του Κόκκινου Στρατού Εργατών - Αγροτών σε εθελοντική βάση.

Κόκκινος Στρατός

Οι πρώτες μονάδες του νέου επαναστατικού στρατού διακρίθηκαν αμέσως στη μάχη κατά των Γερμανών στις τοποθεσίες Νάρβα και Πσκοβ. Η ημέρα που δόθηκαν αυτές οι μάχες ορίστηκε τιμητικά ως Μέρα του Κόκκινου Στρατού.

23/02/1943

Ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ). Η θρυλική ΕΠΟΝ, με την καθοριστική συμβολή της ΟΚΝΕ και με σημαία το «Πολεμάμε και τραγουδάμε», συσπείρωσε πάνω από 600.000 περήφανα νιάτα που την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκαν στις γραμμές της, πρόσφερε πάνω από 32.000 ως αντάρτες μαχητές στον αγώνα και πάνω από 1.300 παιδιά της έπεσαν στα πεδία των μαχών.

Στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ που έλαβε χώρα στην Αθήνα μετείχαν οι εξής οργανώσεις νέων: η «Αγροτική Νεολαία Ελλάδος», η «Ενιαία Εθνικοαπελευθερωτική Εργατοϋπαλληλική Νεολαία», η «Ενιαία Μαθητική Νεολαία», η «Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης», ο «Θεσσαλικός Ιερός Λόχος», η «Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία», η «Λεύτερη Νέα», η «Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος» (ΟΚΝΕ), η «Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδος», και η «Φιλική Εταιρεία Νέων».

Η ίδρυση της ΕΠΟΝ

23/02/1944

Εκτελείται ο Κώστας Γαμβέτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ολοκληρώνεται η δίκη 12 φαντάρων που κρατούνταν στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου

ΠειθαρχικόςΟυλαμός Καλπακίου

23/02/1944

Τμήμα του μηχανικού του ΕΛΑΣ Νοτίου Ολύμπου ανατινάζει την ταχεία γερμανική αμαξοστοιχία αρ. 53 με αποτέλεσμα το θάνατο 450 Γερμανών, εκ των οποίων το 1/3 ήταν αξιωματικοί.

23/02/1948

Τμήματα του ΔΣΕ Πελοποννήσου μπαίνουν στο Γύθειο και απελευθερώνουν από τις φυλακές 25 πολιτικούς κρατούμενους.

23/02/1966

Ολοκληρώνεται νέο πραξικόπημα, το 15ο από το 1949, στη Συρία, από τους κόλπους του κόμματος Μπάαθ. Στην εξουσία έρχεται ο Σαλάχ Τζαντίντ.

23/02/1966

Πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμαστική τηλεοπτική εκπομπή του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) με δίωρο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει διεθνές δελτίο ειδήσεων, καλλιτεχνικά νέα, ντοκιμαντέρ και παρακολουθείται από χιλιάδες Αθηναίους, οι οποίοι συνωθούνται μπροστά στις προθήκες των καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών, που εκθέτουν δέκτες τηλεοράσεων.

23/02/1981

Στις 6.20 το απόγευμα, μέσα στην αίθουσα της ισπανικής Βουλής εκδηλώνεται το πραξικόπημα - οπερέτα με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη της Πολιτοφυλακής Αντόνιο Τεχέρο, που ανεβαίνει στο βήμα και κολλά το περίστροφό του στον κρόταφο του προέδρου του Κοινοβουλίου. Μετά από λίγες ώρες οι πλήρως απομονωμένοι πραξικοπηματίες παραδίδονται.

23/02/1983

Το μικρό επιβατηγό οχηματαγωγό «Χρυσή Αυγή», της εταιρείας Πολέμη, ναυαγεί μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου. Οι 24 από τους 37 επιβάτες και μέλη του πληρώματος χάνουν τη ζωή τους.

9 σχόλια:

  1. 23/02/1943

    Ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ). Η θρυλική ΕΠΟΝ, με την καθοριστική συμβολή της ΟΚΝΕ και με σημαία το «Πολεμάμε και τραγουδάμε», συσπείρωσε πάνω από 600.000 περήφανα νιάτα που την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκαν στις γραμμές της, πρόσφερε πάνω από 32.000 ως αντάρτες μαχητές στον αγώνα και πάνω από 1.300 παιδιά της έπεσαν στα πεδία των μαχών.

    Στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ που έλαβε χώρα στην Αθήνα μετείχαν οι εξής οργανώσεις νέων: η «Αγροτική Νεολαία Ελλάδος», η «Ενιαία Εθνικοαπελευθερωτική Εργατοϋπαλληλική Νεολαία», η «Ενιαία Μαθητική Νεολαία», η «Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης», ο «Θεσσαλικός Ιερός Λόχος», η «Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία», η «Λεύτερη Νέα», η «Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος» (ΟΚΝΕ), η «Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδος», και η «Φιλική Εταιρεία Νέων»....... Η ΕΠΟΝ όπως και το ΕΑΜ έπρεπε να είναι Κοινωνική Συμμαχία που θα ένωνε την Νεολαία και τον λαό σε ΤΑΞΙΚΗ ΒΑΣΗ που θα μπορούσε να πάρει την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες και με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Με πολιτικό μέτωπο η καταστροφή είναι ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν σήμερα ιδρύθηκε η Ε.Π.Ο.Ν..
      Σαν σήμερα διαλύθηκε η Ο.Κ.Ν.Ε.!
      Οπως το δεί κανείς....
      Σίγουρα μια αβαρία δίνει φτερά στις αυταπάτες για πιο εύκολους δρόμους.
      Και μια πρόσκαιρη αισιοδοξία, που φέρνει μιαν εντονότερη δραστηριότητα.
      Και η εντονότερη δραστηριότητα δυναμώνει τις αυταπάτες: "Είδατε, που σας τα λέγαμε;"
      ...ο καιρός περνάει μέσα σε μιαν επίπλαστη ευφορία για τους πιο εύκολους δρόμους...
      ...οι διώξεις και οι νεκροί, είναι πια στην υπηρεσία της αυταπάτης: "μας κυνηγάνε, μας σκοτώνουν, άρα είμαστε στον σωστό δρόμο"...
      ...αμ δε....
      ...χάνεται πολύτιμος χρόνος, την ώρα, που ο ταξικός εχθρός, απαλλαγμένος από τις αντίστοιχες αυταπάτες, τρίβει τα χέρια του και ετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο ...
      ...δίνει τις μάχες του με καθαρό μυαλό, αποφασιστικά και χωρίς ηθικές αναστολές και ...
      ...πέφτει και η Βάρκιζα σαν ώριμο, πια, φρούτο!
      Αν δεν είχε διαλυθεί η Ο.Κ.Ν.Ε...., αν υπήρχε περισσότερη φώτιση..., αν...., αν...

      Διαγραφή
    2. Σε κάθε χώρα θα πρέπει πάντα να υπαρχη το ΚΚ και η νεολαία του, η ΚΝ, με επαναστατικό πρόγραμμα.
      Όλα τα άλλα οδηγούν σε λαθεμένους δρόμους

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    3. Πολύ σωστά ΔΣΕ και Σεχτάρ. ΚΚΕ και ΚΝΕ με στόχο τον Σοσιαλισμό σε όλες τις συνθήκες και τακτική ΕΑΜ ΚΑΙ ΕΠΟΝ Κοινωνική Συμμαχία. Ενώνεις τον λαό σε Ταξική βάση και τσακίζεις τους φορείς των οπορτουνιστικών απόψεων. Και σε συνθήκες ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 με τον Κόκκινο Στρατό στα Βαλκάνια σίγουρα δεν χάνεις με τίποτα σε όλη την χώρα. Διαφορετικά καταστροφή. 23 χρόνια χωρίς ΚΝΕ και το αντίστοιχο χωρίς Κ.Ο. ΑΥΤΑ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. 23/02/2003
    Πέθανε ο ηθοποιός Τίτος Βανδής

    https://gkagkarin.blogspot.com/2019/11/blog-post_44.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ίδρυση των αντιστασιακών οργανώσεων
    https://gkagkarin.blogspot.com/2019/11/blog-post_160.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κόκκινος Στρατός φρουρός της σοσιαλιστικής οικοδόμησης

    https://gkagkarin.blogspot.com/2020/02/blog-post_205.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 23/2/1944, μια επίλεκτη ομάδα των Ες Ες και αξιωματικοί της Βέρμαχτ, που υπηρετούν στην Ελλάδα, ταξιδεύουν με το τρένο "SF-ZUG ταχεία 53" με προορισμό το ανατολικό μέτωπο, που είναι έτοιμο να καταρρεύσει ύστερα από την τρομερή αντεπίθεση των Σοβιετικών.
    Το τρένο κατευθύνεται προς την Ουκρανία, αλλά δεν θα καταφέρει ποτέ να φτάσει στον προορισμό του. Τμήμα του μηχανικού του ΕΛΑΣ Νοτίου Ολύμπου με υπεύθυνο τον κορυφαίο σαμποτέρ Αντώνη Βρατσάνο (πραγματικό όνομα Αντώνης Αγγελούλης) τοποθέτησαν εκρηκτικά 25 μέτρα από τη σιδηροδρομική γραμμή των Τεμπών. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα γύρω βουνά, ώστε να επιτεθούν μετά την έκρηξη.
    Την πυροδότηση θα έκανε ο Βρατσάνος μαζί με τον βοηθό του Φαρμάκα. Όταν πήρε σήμα ότι το τρένο πλησίαζε, άναψε το φιτίλι και μια μεγάλη έκρηξη το έβγαλε εκτός πορείας, ρίχνοντας το στον Πηνειό. Στη συνέχεια οι αντάρτες έδωσαν μάχη με τα πολυβόλα όπλα τους. Το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή του τραίνου και ο θάνατος 450 Γερμανών, εκ των οποίων το 1/3 ήταν αξιωματικοί.
    Η στρατηγικής σημασίας επιχείρηση αυτή θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σαμποτάζ στην Ευρώπη κατά των ναζί. Ήταν το κορυφαίο επίτευγμα της αντιστασιακής σαμποταριστικής δράσης του Αντώνη Βρατσάνου και της ομάδας του.
    Ο συνολικός απολογισμός του τάγματος μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ, σε όλη τη διάρκεια του πολέμου ήταν η ανατίναξη 48.000 μέτρων σιδηροδρομικών γραμμών, 36 γεφυρών, 47 σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων, η καταστροφή 20 αμαξοστοιχιών γεμάτες έμψυχο δυναμικό και πολεμικό υλικό και 12 ατμομηχανών, ενώ διέκοψε τη σιδηροδρομική συγκοινωνία για 1.324 ώρες και προκάλεσε στον εχθρό απώλειες 3.065 αξιωματικών και στρατιωτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 2
    Ο Αντώνης Αγγελούλης, ο θρυλικός Βρατσάνος, γεννήθηκε στη Λάρισα το 1919. Την πρώτη του επαφή με τα εκρηκτικά και τις ανατινάξεις την απόχτησε σε πολύ νεαρή ηλικία δουλεύοντας δίπλα στον πατέρα του στα φουρνέλα στο άνοιγμα δρόμων.
    Στο αλβανικό μέτωπο πολέμησε τους Ιταλούς και Γερμανούς φασίστες, συμμετέχοντας σε σαμποταριστικές ενέργειες ως έφεδρος ανθυπολοχαγός του Μηχανικού – δυναμιτιστής καταστροφών. Με την κατάρρευση του μετώπου περνάει στις γραμμές της ΕΑΜικής Αντίστασης, εντάσσεται στον ΕΛΑΣ και γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Στον ΕΛΑΣ αποκτά το ψευδώνυμο Βρατσάνος. Το Βρατσάνος το διάλεξε από τον συνονόματό του μπουρλοτιέρη της επανάστασης του 1821, Αντώνη Βρατσάνο.
    Για την ανατίναξη της "Ταχείας 53" και τα άλλα στρατιωτικά κατορθώματά του, ο Αντώνης Βρατσάνος παρασημοφορήθηκε από τον στρατάρχη Χάρολντ Αλεξάντερ, διοικητή των δυνάμεων της ΜέσηςΑνατολής και Ανώτατο Διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων της Μεσογείου.
    Όμως, τα μετάλλια ο Βρατσάνος τα επέστρεψε στην αγγλική πρεσβεία μετά την απελευθέρωση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βρετανική επέμβαση και τη δίωξη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, αφού και ο ίδιος κινδύνεψε να δολοφονηθεί από τους παρακρατικούς και το μεταβαρκιζιανό αστυνομικό κράτος.
    Αναγκάστηκε να καταφύγει στα βουνά και αργότερα έγινε Διοικητής Μηχανικού- σαμποτέρ στον Δημοκρατικό Στρατό. 6 Οκτώβρη του 1947, ιδρύεται η Σχολή Αξιωματικών Μηχανικού-Σαμποτέρ του Γενικού Αρχηγείου (ΣΑΜΓΑ) του ΔΣΕ. Με την ίδια διαταγή ο Βρατσάνος, που ήταν μέλος του Γενικού Αρχηγείου τοποθετείται διευθυντής της Σχολής.
    Οι ίδιοι οι στρατηγοί του κυβερνητικού στρατού στις αναφορές τους στο Γενικό Επιτελείο παραδέχτηκαν την αποτελεσματική δράση των σαμποτέρ του ΔΣΕ (που είχαν ηγέτικη μορφή τον Βρατσάνο) και ότι το 50% των απωλειών των δυνάμεων του κυβερνητικού στρατού οφειλόταν στο ναρκοπόλεμο.
    Εκτός από καταξιωμένος διοικητής ήταν και ένας ακούραστος συγγραφέας. Μετά την απελευθέρωση, το 1945, εκδίδεται το βιβλίο του "Βροντάει ο Όλυμπος", το οποίο είναι η πρώτη έκδοση απομνημονευμάτων στην Ελλάδα που αναφέρεται στην εθνική αντίσταση, και στο οποίο δεν περιγράφει μόνο τη δράση του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου αλλά καταγγέλλει και την τρομοκρατία του μεταβαρκιζιανού καθεστώτος και την παραχάραξη της ιστορίας της εθνικής αντίστασης από την αντίδραση και τους Άγγλους ιμπεριαλιστές.
    Στον ΔΣΕ, ανάμεσα στις συνεχείς πορείες και μάχες πάντα εκμεταλλευόταν τον λιγοστό χρόνο για να γράψει εγχειρίδια και άρθρα που έδιναν πολύτιμη βοήθεια στους αξιωματικούς και μαχητές σαμποταριστές του ΔΣΕ. Τον Γενάρη του 1948 κυκλοφόρησε η μπροσούρα του με τίτλο "Βοήθημα Καταστροφών-Ναρκοπολέμου". Εξειδικευμένα άρθρα του δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Δημοκρατικός Στρατός" την περίοδο 1948-49.

    Αννα Φρακ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου