Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Ολοκληρώνεται η δίκη 12 φαντάρων που κρατούνταν στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου


Στο Στρατοδικείο των Ιωαννίνων ολοκληρώνεται, 8/6/1929, η δίκη 12 φαντάρων που κρατούνταν στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου για πάνω από ένα χρόνο.

Οι φαντάροι κατηγορούνταν πως προέβησαν σε ανατρεπτικές ενέργειες στο στρατό επειδή κατά τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων διένειμαν προκηρύξεις με περιεχόμενο κατά του πολέμου και της στρατοκρατίας.


Στη διάρκεια της δίκης καταγγέλθηκαν για μια ακόμη φορά οι απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στο Καλπάκι, εκεί όπου στέλνονταν οι κομμουνιστές φαντάροι προκειμένου να εξοντωθούν ψυχικά και σωματικά. Από τους κατηγορούμενους, οι 8 καταδικάστηκαν συνολικά σε 8,5 χρόνια φυλακή.

Καλπάκι: Ενα κάτεργο για τους κομμουνιστές στρατιώτες

Το Καλπάκι βρίσκεται περίπου 30 χλμ. από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και κατοικείται από 600 περίπου κατοίκους.

Εξω απ' αυτό το μικρό χωριό, που πριν το 1940 ήταν σχεδόν ακατοίκητο, το αστικό κράτος εγκατέστησε στα 1924 τον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου, μια στρατιωτική μονάδα με αποστολή τον «σωφρονισμό» των απείθαρχων.

Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» με ρεπορτάζ από την δίκη

Πολύ σύντομα, στο Καλπάκι άρχισαν να στέλνονται και κομμουνιστές φαντάροι και ναύτες, μέλη και στελέχη της ΟΚΝΕ και του ΚΚΕ, για να «αναμορφωθούν» - να τσακιστούν δηλαδή σωματικά και ψυχικά. Γι' αυτό και ο Πειθαρχικός Ουλαμός Καλπακίου ονομάστηκε «τάφος των ζωντανών».

Από το Καλπάκι πέρασαν εκατοντάδες κομμουνιστές στρατιώτες.
Ανάμεσά τους ο Θανάσης Κλάρας (Αρης Βελουχιώτης), ο Κώστας Καραγιώργης (μετέπειτα μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ), ο Δημήτρης Βλαντάς (μετέπειτα μέλος του ΠΓ της ΚΕ), ο Κώστας Γαμβέτας (μετέπειτα μέλος της ΚΕ) και άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου