Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας


Εκδηλώνεται, 6/4/1941, ταυτοχρόνως Γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας. Η επίθεση στα μακεδονικά οχυρά άρχισε τα ξημερώματα, πριν το τέλος του τελεσιγράφου προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η αντίσταση της Γιουγκοσλαβίας εξουδετερώθηκε ταχύτατα, όμως τα Γερμανικά στρατεύματα συνάντησαν σθεναρή αντίσταση στα οχυρά Ρούπελ από τον ελληνικό στρατό.
Οι Γερμανοί αναπροσάρμοσαν τα σχέδιά τους και προχώρησαν σε ελιγμό.

Πέρασαν από τη Γιουγκοσλαβία στο ελληνικό έδαφος, διέσχισαν την κοιλάδα του Αξιού και της Δοϊράνης και στις 9 του Απρίλη κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη.

Το Γενικό Επιτελείο, εξέδωσε διαταγή παράδοσης του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΤΣΑΜ) στους Γερμανούς, φέροντας τη Στρατιά Ηπείρου σε δεινή θέση. 

Η τελευταία, περικυκλωμένη από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, συνθηκολόγησε στις 23 του Απρίλη.

1 σχόλιο:

  1. Ιμπεριαλιστικός πόλεμος και απο τις δυο μεριές των Καπιταλιστικών κρατών. Η Αστική τάξη της χώρας μας ...συνθηκολόγησε μη θέλοντας να καθυστερήσει τους Γερμανούς απο την επίθεση στην ΕΣΣΔ. Η Ανατροπή του Σοσιαλισμού ήταν κοινός στόχος όλων. Για αυτό και ένα τμήμα της Συμμάχησε με τους Γερμανούς με το υπόλοιπο να παραμένει Σύμμαχος με τους Αγγλους κρατώντας ένα ...αντιφασιστικό... παράθυρο ανοιχτό. Ιμπεριαλιστικές συμμαχίες λοιπόν χωρίς καμία ...εξάρτηση... και άλλα τέτοια Οπορτουνιστικά φούμαρα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου