Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Οργανώνουμε την αλληλεγγύη, διεκδικούμε μέτρα προστασίας και ανακούφισης


Οι πυρόπληκτοι πρέπει να βρουν το κουράγιο να σταθούν στα πόδια τους, να συγκροτήσουν επιτροπές, τα σωματεία, οι σύλλογοι αγροτών και επαγγελματιών να μπουν μπροστά

Κάλεσμα μάχης στα συνδικάτα για την ασφάλεια της ζωής του λαού, για να στηριχτούν οι πληγέντες και να αποζημιωθούν για τις καταστροφές οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, απευθύνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας:

«Αυτήν την ώρα που οι πυρκαγιές μαίνονται σε όλη σχεδόν τη χώρα, ύψιστης σημασίας είναι να διατεθούν όλες οι δυνάμεις και τα μέσα για να διασφαλιστούν η ζωή του λαού και το βιος του στις περιοχές που πλήττονται.

Στην μάχη αυτή τα εργατικά συνδικάτα στις περιοχές που επλήγησαν πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συνεπειών, των μεγάλων καταστροφών, να οργανώσουν την έκφραση της αλληλεγγύης στους πληγέντες, τον αγώνα για να στηριχτούν και να αποζημιωθούν για όλες τις καταστροφές και την απώλεια των κόπων μιας ζωής οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Με αποφασιστική παρέμβαση να μην επιτρέψουν η υποχρέωση του κράτους για ουσιαστική και εξολοκλήρου στήριξη των πληγέντων να χαθεί μέσα στα αποκαΐδια των πυρκαγιών, στις ανέξοδες υποσχέσεις που δίνουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις τις πρώτες στιγμές των καταστροφών, για να καταλαγιάσουν την δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση και να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν διαχρονικά για τη μη ύπαρξη ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδίου με επαρκείς δυνάμεις, σύγχρονα τεχνικά μέσα και ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη και αποτροπή τέτοιας έκτασης καταστροφών.

Δεν είναι ούτε μοιραίο ούτε αναπόφευκτο να καιγόμαστε το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και να πνιγόμαστε με τις πρώτες βροχές.

Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και πρέπει να αναζητηθούν σε μια πολιτική που ασκείται σταθερά από όλες τις κυβερνήσεις, που ενισχύει την εμπορευματοποίηση της γης, την άναρχη ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης εις βάρος του περιβάλλοντος, της ασφάλειας της ζωής των εργαζομένων και των περιουσιών τους.

Είναι μεγάλη υποκρισία οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, που για όλη αυτήν την καταστροφή τα "ρίχνει" όλα στην κλιματική αλλαγή, στα "ακραία" καιρικά φαινόμενα και στην "ατομική" ευθύνη.

Λίγο καιρό νωρίτερα οι κυβερνώντες στις δικαιολογημένες ανησυχίες και παρεμβάσεις εργαζομένων, κατοίκων και συνδικάτων για τον κίνδυνο πυρκαγιών και τις μεγάλες ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα, ανθρώπινο δυναμικό και ολοκληρωμένο αντιπυρικό σχέδιο δήλωναν με έπαρση ότι "ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος".

Ομως, όπως δεν μπορούσαν να "γεννήσουν" ΜΕΘ και λεωφορεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έτσι δεν μπορούν να "γεννήσουν" και πυροσβεστικά. Οι προτεραιότητες του αστικού κράτους καθορίζονται από το πρόγραμμα πώς θα μοιραστούν τα πακέτα στους μεγαλοεπιχειρηματίες για την "πράσινη ανάπτυξη".

Πώς θα γίνουν "μπίζνες" στα βουνά και στα δάση για να κονομήσουν οι λίγοι.

Οι ανάγκες των πολλών, η ασφάλεια της ζωής τους, των κόπων μιας ζωής θυσιάζονται σε αυτόν τον σκοπό

Η οργή είναι μεγάλη. Το κύριο είναι η ανθρώπινη ζωή.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί από το επίκεντρο της συζήτησης και του αγώνα η επόμενη μέρα της ζωής των πληγέντων, των εργαζομένων.

  • Χωρίς καμία καθυστέρηση να παρθούν άμεσα μέτρα, να διατεθούν όλα τα μέσα και να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες στη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
  • Να παρθούν μέτρα για την αποφυγή νέων πυρκαγιών σε δασικές περιοχές, με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για την επιτήρηση των δασικών εκτάσεων, εξοπλισμένου με όλα τα αναγκαία μέσα για άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
  • Να κλείσουν όλα τα εργοστάσια και οι χώροι δουλειάς στις περιοχές των πυρκαγιών μέχρι να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων από τις πυρκαγιές και τους υπαρκτούς κινδύνους άμεσων αναζωπυρώσεων.
  • Να διασφαλιστεί η καταβολή των μεροκάματων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Να μην υπάρξει καμία άλλη συνέπεια για τους εργαζόμενους με απολύσεις, διαθεσιμότητα, μειώσεις μισθών, που σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως δείχνει η εμπειρία, η μεγαλοεργοδοσία αξιοποιεί για να προωθεί τέτοιου είδους σχεδιασμούς.
  • Να δοθούν αποζημιώσεις σε εργαζόμενους που η δουλειά και το εισόδημά τους είναι σε άμεση εξάρτηση με το δάσος, όπως ρυτινοσυλλέκτες, και τώρα μένουν ξεκρέμαστοι, χωρίς κανένα εισόδημα, στις περιοχές των καταστροφικών πυρκαγιών.
  • Η εξασφάλιση κατοικίας, των πρώτων άμεσων αναγκών, η αποκατάσταση των υποδομών, η ταχύτερη δυνατή επιστροφή των πληγέντων στα χωριά τους και στα σπίτια τους, η άμεση έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων, η οικονομική στήριξη όλων των οικογενειών, των αγροτών και επαγγελματιών, όσων έχασαν τις δουλειές τους, απαιτούν άμεσες προσλήψεις σε δήμους και Περιφέρειες, εξειδικευμένα συνεργεία.

Καμία αυταπάτη, καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Οι πυρόπληκτοι πρέπει να βρουν το κουράγιο να σταθούν στα πόδια τους, να συγκροτήσουν επιτροπές, τα σωματεία, οι σύλλογοι αγροτών και επαγγελματιών να μπουν μπροστά, να διεκδικήσουν όσα έχασαν. Μόνο με τον αγώνα τους και την αλληλεγγύη από όλο τον λαό θα υπάρξουν προϋποθέσεις να παραμείνουν στον τόπο τους, στα χωριά τους.

Το ΠΑΜΕ καλεί τον λαό να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους πυροπαθείς των μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών. Τα σωματεία σε κάθε περιοχή να συλλέξουν την αλληλεγγύη και σε συνεννόηση με τα σωματεία της Εύβοιας και των άλλων πληγεισών περιοχών να φτάσει στους πυρόπληκτους».

Πρωτοβουλίες συνδικάτων

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής καλεί τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση, ενώ την Παρασκευή 6 Αυγούστου προγραμμάτιζε σύσκεψη στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα την πυρασφάλεια της περιοχής. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πυρόπληκτους και σε αυτό το πλαίσιο συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης (νερά, κράκερς, μπάρες δημητριακών, κρουασάν, μπισκότα, ρύζι, μακαρόνια, κονσέρβες, είδη προσωπικής υγιεινής, χαρτικά κ.λπ.) για να τα παραδώσει άμεσα σε όσους έχουν ανάγκη. Η συλλογή θα γίνεται καθημερινά τις πρωινές ώρες (9 π.μ. - 2 μ.μ.) στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στο Λαύριο (Δανουκάρα 7). Συλλογή θα γίνεται και στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στο Κορωπί (Παπανικολάου Δ. 10), κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 6984928944 και 6938338890.

Κάλεσμα σε εκδήλωση έμπρακτης αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους της βόρειας Εύβοιας απευθύνουν επίσης η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών και το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας. Καλούν τα σωματεία και τους εργαζόμενους να στηρίξουν με κάθε τρόπο τους πυροσβέστες και να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας (Μ. Φριζή 10, Χαλκίδα, απέναντι από την Πυροσβεστική) κάθε μέρα, μεταξύ 7 μ.μ. - 9 μ.μ., και οποιαδήποτε άλλη ώρα κατόπιν συνεννόησης στο 6944303068.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ προχωρά στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, που θα παραδίδονται στα γραφεία του Σωματείου από τη Δευτέρα 9/8, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Δράμας συλλέγουν επίσης είδη και τη Δευτέρα 9/8 τα παραδίδουν στο Σωματείο τους, ενώ όσοι άλλοι επιθυμούν να συμβάλουν καλούνται να τα φέρουν τη Δευτέρα στο πάρκινγκ του νοσοκομείου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6970834017.

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της χώρας

 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Κάλεσμα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους

 ΤΣ ΙΚΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της χώρας

  ΜΑΣ Μπαίνουμε μπροστά για την αλληλεγγύη στους πληγέντες από τις πυρκαγιές!

10 σχόλια:

  1. https://www.kordatos.org/lavomenoi-alla-oxi-apelpismenoi/ Οπορτουνιστικά παραμύθια απο ταξικά ναυάγια συνειδητά στηρίγματα του καπιταλισμού που προσπαθούν να εγκλωβίσουν τον λαό. Οποιος θέλει ταξική ενότητα τον καλωσορίζουμε στην Κοινωνική συμμαχία χωρίς να χρειάζεται να είναι Κομμουνιστής. Παλεύουμε για προσωρινά μέτρα ανακούφισης και τα υπόλοιπα θα λυθούν στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση. Τα διασπαστικά κόλπα δεξιά αριστερά ψόφησαν ΤΟ 1991 και βρωμάνε πλέον. Τάξη απέναντι σε τάξη. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε εποχές καταστροφών καλή και η Αλληλεγγύη, αλλά δε φτάνει. Χρειάζεται οργάνωση της ΛΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ, κι αυτό πρέπει να περιμένει ο Λαός από το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, και τις άλλες λαϊκές οργανώσεις του, λαϊκές επιτροπές, συνδικάτα κλπ.
    Γιατί η άρχουσα τάξη ήδη κινητοποίησε τα φασιστάκια της, και τα αργυρώνητα/αντιδραστικά ΜΜΕ κάνουν τη δουλίτσα τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο προβοκατορας Σεχταρ δινει... γραμμη στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ.

    Ειναι βαθεια νυχτωμενος αν νομιζει πως θα χαψει κανενας τις αντικουκουεδικες προβοκατσιες του!

    Ο,τι τερτιπια κι αν κανουν οι προβοκατορες εχουνε παντα την τυχη των προβοκατορων!

    Feliks

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πάλι Μπράβο Γκαγκάριν που δεν κόβεις τα Σχόλια των Μανιαδάκηδων για να βλέπει ο καθένας απο τι σαπίλα γλίτωσε το ΚΚΕ τα τελευταία 30 χρόνια. Ας Σκούζουν όσο θέλουν τα οπορτουνιστικά Σκυλιά όλων των αποχρώσεων. Είναι η πυξίδα μας. ΤΑΞΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΤΑΞΗ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Σχετικά με τα μέτωπα

    Είναι γεγονός πως το ΚΚΕ εδώ και αρκετά χρόνια έχει κάμει μια πολύ σοβαρή ανατροπή των παλιών λαϊκομετωπικών του θέσεων εγκαταλείποντάς τες, όπως και τα συναφή μ' αυτές και τη θεωρία των σταδίων, αλλά και την 6η Ολομέλεια του Γενάρη του 1934, με εισηγητή τον Ν. Ζαχαριάδη.

    Σχετικά με τα Μέτωπα Λαϊκό και Ενιαίο ο εκτελεσμένος πρώην Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Παντελής Πουλιόπουλος, πριν συλληφθεί από τη μεταξική δικτατορία και κλειστεί στην Ακροναυπλία, έγραφε τον Ιούνη του 1937 στην Αθήνα:

    «Το Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει καμία σχέση με το Ενιαίο Μέτωπο.

    Το Ενιαίο Μέτωπο είναι ένα από τα κυριότερα μέσα της προλεταριακής πάλης.

    Είναι μία συμφωνία για κοινή δράση πάνω σε ένα ορισμένο πεδίο, για ορισμένες κοινές επιδιώξεις και αποκλείει απόλυτα κάθε θυσία προγράμματος και αρχών, αποκλείει κάθε λογής εγκατάλειψη της πολιτικής της εργατικής τάξης και του επαναστατικού της κόμματος. Το επαναστατικό κόμμα μέσα στο Ενιαίο Μέτωπο διατηρεί ακέραιο το πρόγραμμα της ανεξάρτητης ταξικής πάλης για την εργατική και εργατοαγροτική εξουσία και για το σοσιαλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντίθετα το Λαϊκό Μέτωπο είναι ένας συνασπισμός πολιτικός για σκοπούς γενικούς, που προϋποθέτει ότι το εργατικό κόμμα εγκατέλειψε τους ανεξάρτητους σκοπούς της εργατικής τάξης και την υπέταξε στους γενικούς σκοπούς της αστικής τάξης στο όνομα της (αστικής) δημοκρατίας. Στη σημερινή μάλιστα πράξη η εγκατάλειψη αυτή γίνεται, ιδίως από τα κόμματα της Κομμουνιστικής Διεθνούς, όχι μόνο ουσιαστικά αλλά και τυπικά. Ο ιδεολογικός εκφυλισμός των κομμάτων αυτών έχει σήμερα προχωρήσει τόσο πολύ ώστε συζητάνε στη Γαλλία επίσημα τη συγχώνευση με το κλασικό κόμμα των σοσιαλπροδοτών, μέσα δηλαδή σε ένα ενιαίο κόμμα μεταρρυθμιστικό - "σοσιαλιστικό", όπου και το όνομα κομμουνισμός θα χανότανε ακόμα, αφού πρώτα χάθηκε πια η ουσία του μέσα στην πολιτική της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

    Σε ριζική αντίθεση προς το Λαϊκό Μέτωπο της συνεργασίας των τάξεων, ο επαναστατικός μαρξισμός και οι κομμουνιστές - διεθνιστές αντιπαρατάσσουν το Ενιαίο Μέτωπο Πάλης που μπορεί να αγκαλιάσει τις πιο πλατιές μάζες στην προοδευτική ανάπτυξη των αγώνων του κατά του κεφαλαίου και της κεφαλαιοκρατικής εξουσίας».

    «Πρωτοποριακή Βιβλιοθήκη», Αθήνα 1958, σελίδα 10

    Αυτά έγραφε τότε, όταν συμβαίνανε, ο Παντελής Πουλιόπουλος.

    Τα Λαϊκά Μέτωπα φέρανε σειρά ιστορικών καταστροφών στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα, έτσι που ο Τρότσκι ονόμασε τους φορείς αυτών των απόψεων στρατηγούς των ηττών του παγκόσμιου προλεταριάτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ταχτική του Λαϊκού Μετώπου - συνεργασία των τάξεων - είναι υπεύθυνη για τις ιστορικές ήττες των καταπιεζομένων παγκόσμια και σ' όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, όπως οι ήττες στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στη Χιλή, στη Γερμανία - υπεραριστερή οπορτουνιστική παρέκκλιση -, Κίνα -υπερδεξιά οπορτουνιστική παρέκκλιση-, Ινδονησία με τον Σουεκάρνο, και με εκατομμύρια θύματα. Τότε, 1964, το ΚΚ Ινδονησίας ήταν το μεγαλύτερο ΚΚ του καπιταλιστικού κόσμου, με 1 εκατομμύριο μέλη, 5 εκατομμύρια Νεολαία και 20 εκατομμύρια κομμουνιστικά συνδικάτα.

    Δώσανε βάση στον Σουεκάρνο, έναν μικροαστό πολιτικό τυχοδιώκτη και συνεργαστήκανε μαζί του. Λέγανε δε πως «αν δεν είναι σοσιαλιστής, ετοιμάζει το σοσιαλισμό στην Ινδονησία». Κι εγώ τους έλεγα (Ινδονήσιους φοιτητές στη Γερμανία), πως το χειρότερο απ' όλα είναι να παραποιείς την πραγματικότητα σύμφωνα με τα γούστα και τις επιθυμίες σου. Γιατί τότε θα σου έλθει καμιά δικτατορία και δεν θα ξέρεις από πού σου ήλθε.

    Και ύστερα ήλθε ο Σουχάρτο, με τα εκατομμύρια θύματα.

    Σχετικά με τον Χίτλερ και την άνοδό του στην εξουσία:

    Ο Τρότσκι, εξόριστος στην Τουρκία, στην Πρίγκηπο, έκανε διαρκώς εκκλήσεις (1928 - 1933) προς το γερμανικό προλεταριάτο:

    «Ενωθείτε πάνω στη βάση του Ενιαίου Μετώπου εργάτες της Γερμανίας σοσιαλδημοκράτες και κομμουνιστές, γιατί διαφορετικά θα νικήσει ο Χίτλερ και θα περάσει σαν οδοστρωτήρας πάνω από την Ευρώπη, αν όχι πάνω από την ανθρωπότητα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από την Ευρώπη πέρασε.

    Μέχρι τότε ο Τρότσκι δεν έβαζε ζήτημα επαναστατικής ανατροπής της γραφειοκρατίας με την πολιτική επανάσταση, ούτε ζήτημα νέας Διεθνούς. Περιοριζότανε στη μεταρρύθμιση λέγοντας:

    «Αν επιτευχθεί το Ενιαίο Μέτωπο, θα νικήσει ο σοσιαλισμός στη Γερμανία. Και τότε θα απελευθερωθεί η ΕΣΣΔ από την ιμπεριαλιστική περικύκλωση και θα επανέλθουνε τα κόμματα και η Διεθνής στο δρόμο του μαρξισμού».

    Αλλά με τη «θεωρία» του Στάλιν για τον σοσιαλφασισμό και το «πρώτα ο Χίτλερ και ύστερα εμείς», ο Χίτλερ πέρασε σχεδόν αμαχητί.

    «Χωρίς την πολιτική του Στάλιν δεν θα περνούσε ο Χίτλερ», είχε πει ο Τρότσκι και συμπλήρωνε:

    «Η γερμανική εργατική τάξη θα ανορθωθεί. Το γερμανικό ΚΚ ποτέ. Γιατί είναι υπεύθυνο για τη μεγαλύτερη ήττα του προλεταριάτου στην ιστορία. Δεν ήταν μια ήττα αιματηρή αλλά ηρωική, αλλά μια ήττα επαίσχυντη, που το προλεταριάτο αχρηστεύεται από την ηγεσία του με τη σύγχυση και το κομφούζιο πριν από τη μάχη και καθίσταται ανίκανο να δώσει τη μάχη. Η Ιστορία δεν έχει γνωρίσει παρόμοια καταστροφή».

    Και είπε επίσης πως: «Η 3η Διεθνής πέθανε στο Βερολίνο το 1933, όπως είχε πεθάνει και η 2η το 1914. Το ζήτημα της τυπικής της διάλυσης είναι ζήτημα χρόνου».

    Το 1943 η 3η Διεθνής διαλύθηκε και τυπικά. Τα ΚΚ του κόσμου γιορτάσανε ως νίκη τους τη διάλυση της Διεθνούς τους!

    Και οι δικαιολογίες του Στάλιν, που τη διάλυσή της την προσέφερε ως δώρο στους ιμπεριαλιστές συμμάχους του, είναι τουλάχιστον αστείες, όταν είπε πως «διαλύσαμε τη Διεθνή για να μη μας κατηγορούνε οι φασίστες πως θέλουμε να μπολσεβικοποιήσουμε τον κόσμο!».

    Βαγγέλης Σακκάτος
    Συγγραφέας - Δημοσιογράφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11231881 χαχαχαχαχαχα Ο τρότσκι και ο Πουλιόπουλος έλεγαν ακριβώς τα ίδια με την Κ.Δ μετά το 1935.. που επικράτησε ο Οπορτουνισμός που θεωριτικοποίησε τον ΕΛΙΓΜΟ των Λαικών Μετώπων που έπρεπε να εφαρμοστεί με γραμμά Κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός. Να γιατί δεν διεκδικήσαμε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 και οδηγηθήκαμε στην σφαγή.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664 ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΚΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. Το Γλέντι θα συνεχιστεί χωρίς έλεος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  9. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Τα εκτενή αποσπάσματα που παραθέσαμε απ’ αυτό το πολυσέλιδο έγγραφο, όσο και τα προηγούμενα, νομίζουμε πως δεν αφήνουν σε κανέναν αυταπάτες για το ρόλο του ιμπεριαλισμού ακόμα κι όταν φοράει το προσωπείο του «ειρηνικού». Το σε ποιο βαθμό αυτό συνειδητοποιήθηκε, καταπολεμήθηκε ή υιοθετήθηκε συνολικά από το κομμουνιστικό κίνημα της εποχής, είναι κάτι που πρέπει να προκύψει μέσα από παραπέρα μελέτες αντίστοιχων αρχείων και ιστορικών εξελίξεων στις σοσιαλιστικές χώρες.

    Το πόσο εκπληκτικά όμως οι εκτιμήσεις, ακόμα και κάποιες αυτούσιες εκφράσεις αυτών των αμερικάνικων εγγράφων συμπίπτουν μ’ αυτές των ρεβιζιονιστών της εποχής, ακόμα και μ’ αυτές των σύγχρονων οπορτουνιστών, ίσως συμβάλλει στο να κατανοήσουν περισσότεροι την ορθότητα της θέσης που το κομμουνιστικό κίνημα έχει υιοθετήσει εδώ και πάνω από έναν αιώνα, από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτοι απαρνητές και αποστάτες: Κάθε παρέκκλιση από τις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού και άσχετα από προθέσεις αντικειμενικά μπαίνει στην υπηρεσία του ταξικού αντίπαλου της εργατικής τάξης, στην υπηρεσία του καπιταλισμού.

    Ή όπως εκτίμησε το ΚΚΕ, «είτε άμεσα, είτε έμμεσα ο οπορτουνισμός ανοίγει το δρόμο για το αδυνάτισμα των κομμουνιστικών κομμάτων. Αποτελεί την ιδεολογική βάση για να ευοδωθούν οι προσπάθειες του ιμπεριαλισμού να υποσκάψει και να αδυνατίσει το σοσιαλισμό»[17].
    https://www.komep.gr/m-article/918bb6ef-ff2b-11e9-95d7-3ed1504937da/ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου