Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Από τα Βαλκάνια έως τον Ινδικό Ωκεανό η εμπλοκή της Ελλάδας

 
 
Μίλησε για συνομιλίες ΗΠΑ - Ελλάδας «για το πού μπορούμε να πάμε μαζί»

Η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας και η ενεργότερη εμπλοκή της στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο έως και τον Ινδικό Ωκεανό, βρέθηκε στο επίκεντρο του τρίτου Στρατηγικού Διαλόγου και της Τροποποίησης της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Τζ. Πάιατ, επικαλούμενος ανώτατο αξιωματούχο στην Ουάσιγκτον που συμμετείχε στον τρίτο Στρατηγικό Διάλογο των δύο χωρών, είπε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται «στο ανώτατο σημείο τους, αλλά όχι στην κορυφή τους», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ακόμη στενότερη πρόσδεση της χώρας μας στο μέλλον στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενώ ανέφερε ότι ο διάλογος ήταν η πρώτη ευκαιρία να ενημερωθούν στις ΗΠΑ «για τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα για τις ΗΠΑ και την πολιτική της» και «μια ευκαιρία για συνομιλίες σε βάθος, για το πού μπορούμε να πάμε μαζί».

«Κοινά συμφέροντα» από τα Βαλκάνια μέχρι τον Ινδικό
 
Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Ελλάδας σε κοινή άσκηση 
Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Ελλάδας σε κοινή άσκηση

Εξειδικεύοντας το «πού μπορούμε να πάμε μαζί», ο αμερικανικός πρέσβης ανέφερε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική «σκέφτεται ευρέως πώς να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου σε ευρεία περιοχή που φτάνει από τα Δυτικά Βαλκάνια έως τη Μαύρη Θάλασσα, από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, μέσω του Κόλπου, μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζέφρι Πάιατ έκανε γνωστό πως κατά τις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον υπήρξε πλούσια συζήτηση για τη Λιβύη και υπογράμμισε πως υπήρξε σε μεγάλο βαθμό σύγκλιση με τους αμερικανικούς στόχους. Ανέφερε πως η Ελλάδα επαναλειτούργησε το προξενείο της στη Βεγγάζη, αναφέροντας ότι έχει ένα πραγματικό αποτύπωμα στη Λιβύη.

Αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στα ελληνοτουρκικά, ο Τζ. Πάιατ επιβεβαίωσε εμμέσως ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προωθούν το διάλογο με προοπτική τη συνδιαχείριση στο όνομα της ΝΑΤΟϊκής συνοχής, μιλώντας για την «ισχυρή δέσμευση των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ» και εκφράζοντας «την εκτίμησή του στη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο διάλογο, στην επίλυση των διαφορών ειρηνικά και στην κοινή πεποίθηση ότι η Μεσόγειος πρέπει να είναι περιοχή συνεργασίας».

Στο επίκεντρο και οι μπίζνες
 
Αμερικανικό πολεμικό πλοίο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης 
Αμερικανικό πολεμικό πλοίο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Ο Τζέφρι Πάιατ παράλληλα έκανε σαφές ότι η «στρατηγική συμμαχία» Ελλάδας-ΗΠΑ, δεν θα περιορίζεται μόνο σε γεωστρατηγικό επίπεδο, αλλά θα αφορά και άλλες πτυχές, αναφέροντας ειδικότερα την ενέργεια και το κλίμα, την επιβολή του νόμου, το εμπόριο, τις επενδύσεις και την αντιτρομοκρατία.

Ειδικά για τις επενδύσεις, και με δεδομένη την πρόθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να βάλουν προσκόμματα στην αύξηση της κινεζικής διείσδυσης σε βασικές υποδομές (πχ COSCO στο λιμάνι του Πειραιά) είπε πως η Τροποποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας «παρέχει το θεμέλιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατευθύνουν επιπλέον επενδύσεις σε υποδομές», προσθέτοντας πως στην Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα έχουν προχωρήσει σε βελτιώσεις σε λιμενικές και αεροπορικές εγκαταστάσεις.

Επίσης γνωστοποίησε πως ο νέος υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Χοσέ Φερνάντεζ θα επισκεφτεί την Ελλάδα τους επόμενους μήνες, ενώ παράλληλα, κατέστησε εκ νέου σαφές το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον να προχωρήσει το σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ) προαναγγέλλοντας μια μελλοντική συνάντηση του σχήματος στην Αθήνα, που «θα συγκεντρώσει τα διαφορετικά σκέλη της οικονομικής, εμπορικής, επενδυτικής, τεχνολογικής συνεργασίας».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου