Στις 19 Οκτωβρίου 1781 γεννιέται στην Ανδρο ο Θεόφιλος Καΐρης. Ενας από τους φωτισμένους «Δασκάλους του Εθνους». Μετά τις πρώτες του σπουδές στην Ακαδημία των Κυδωνιών της Μ. Ασίας φεύγει για την Ιταλία και στη συνέχεια το Παρίσι, όπου σπούδασε μαθηματικά και φιλοσοφία. Στο διάστημα αυτό διαμορφώνει τις απόψεις του για τη θρησκεία, οι οποίες τον έφεραν αντιμέτωπο με την Εκκλησία και την Ιεραρχία.
Το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία και πολέμησε ως απλώς οπλίτης στον Ολυμπο. Αρνείται τόσο το παράσημο που του πρόσφερε ο βασιλιάς Οθωνας, όσο και τη θέση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ανοιξε στην Ανδρο Σχολή για τα ορφανά παιδιά του Αγώνα. Σύντομα στη Σχολή του συγκεντρώνονται φοιτητές απ’ όλα τα Βαλκάνια.
Η μεγάλη απήχηση της διδασκαλίας του προκαλεί την αντίδραση της μοναρχίας και της Ιεράς Συνόδου. Η Εκκλησία τον αφορίζει και η κυβέρνηση τον εξορίζει στη Σκιάθο όπου αρρωσταίνει.
Μετά από ένα σύντομο διάστημα ελευθερίας δικάζεται ως αιρετικός και κλείνεται στις φυλακές της Σύρας όπου πεθαίνει στις 9 Γενάρη 1853.
Στο σχολείο/γυμνάσιο δε μας είπαν τίποτε γι αυτόν τον Ανθρωπο. Η αστική τάξη δεν τα άντεχε τα πολύ "προχωρημένα" παιδιά της! Και πάντα το παπαδαριό στο "ύψος" του....
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να σχηματίσει όποιος κι όποια ενδιαφέρονται μιαν γενική ιδέα:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CF%8C%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CE%90%CF%81%CE%B7%CF%82
Πολύ καλύτερο καθότι απαλλαγμένο από τις "ελληνορθόδοξες" (κατά το διαβόητο "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών") εμμονές, το γαλλόγλωσσο λήμμα που συνιστώ σ' όσους κι όσες γαλλομαθείς:
https://fr.wikipedia.org/wiki/The%C3%B3philos_Ka%C3%ADris
Συγκρατώ την επιγραμματική φράση του Γ. Σκληρού από άρθρο του στον "Νουμά": "καταδιώχτηκε. Έτσι πεθαίνουν όσοι προτρέχουν της εποχής των".
Γραμματικός
Η αστική τάξη της χώρας δεν δίστασε, ούτε ταλαντεύτηκε και έκανε τα πάντα προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία της, να καθυποτάξει την εργατική τάξη, τον ένοπλο λαό. Απ' την άλλη πλευρά, το ΚΚΕ, και επακόλουθα οι λαϊκές δυνάμεις, δεν μπόρεσε να διαμορφώσει μια τέτοια στρατηγική, δεν ήταν προετοιμασμένο για ν' αξιοποιήσει την επαναστατική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην Ελλάδα τις μέρες της Απελευθέρωσης.
ΔιαγραφήΒλ. περισσότερα:
Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1918-1949, τόμ. Β1, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 2018, σελ. 349-355, 370-396, 486-492. https://gkagkarin.blogspot.com/2021/10/blog-post_2992.html..... Καλό διάβασμα.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Καλά μυαλά...
ΔιαγραφήΟι σελίδες, στις οποίες παραπέμπεις (αν τις έχεις διαβάσει, γιατί για πολλοστή φορά κόπι-πέιστ από τον "Ρ" κάνεις), δεν λένε τίποτα για τον Θεόφιλο Καΐρη και τις ακόμα και σήμερα ενδιαφέρουσες φιλοσοφικές του ιδέες, τις οποίες εννοούσα δίνοντας τα λινκ στο σχόλιό μου...
Είναι αυτό που λέει η παροιμία: Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα...
Γραμματικός
Περαστικά δεν θα πω γιατί ο οπορτουνιστικός καρκίνος είναι ανίατη ασθένεια. Μόνο κουράγιο................Η αστική τάξη της χώρας δεν δίστασε, ούτε ταλαντεύτηκε και έκανε τα πάντα προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία της, να καθυποτάξει την εργατική τάξη, τον ένοπλο λαό. Απ' την άλλη πλευρά, το ΚΚΕ, και επακόλουθα οι λαϊκές δυνάμεις, δεν μπόρεσε να διαμορφώσει μια τέτοια στρατηγική, δεν ήταν προετοιμασμένο για ν' αξιοποιήσει την επαναστατική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην Ελλάδα τις μέρες της Απελευθέρωσης.
ΔιαγραφήΒλ. περισσότερα:
Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1918-1949, τόμ. Β1, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 2018, σελ. 349-355, 370-396, 486-492. https://gkagkarin.blogspot.com/2021/10/blog-post_2992.html..... Η Πραγματικότητα είναι εδώ και είναι πεισματάρα. Καλό ξεστράβωμα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ