«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε», ήταν για άλλη μια φορά η απάντηση της ΕΕ απέναντι στην κλιμάκωση της προκλητικότητας της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, χτες, συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των κρατών -μελών. Συνεδρίαση στον απόηχο προκλήσεων όπως οι παρενοχλήσεις από τουρκικά πολεμικά σκάφη ερευνητικού σκάφους ελληνικών συμφερόντων στην ελληνική ΑΟΖ αλλά και η δημοσιοποίηση, χτες, της είδησης ότι η εταιρεία «Τουρκικά Πετρέλαια» (TPAO) ζήτησε άδεια από τη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων και Πετρελαϊκών Υποθέσεων (MAPEG) για έρευνες σε 6 περιοχές στα βόρεια της Κύπρου.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ν. Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε για την τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ κατά πληροφορίες έθιξε τόσο το θέμα της Αμμοχώστου όσο και την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά και την παρενόχληση του ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo» εντός κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι οι έρευνές του έχουν να κάνουν με έργο για την «ενεργειακή απεξάρτηση» της ΕΕ. Φέρεται επίσης να ζήτησε πλέον «απτή αντίδραση» από την ΕΕ, η οποία, είπε, δεν πρέπει να περιοριστεί για άλλη μια φορά σε δηλώσεις, αλλά να υπάρξει στην επόμενη συνάντηση ένα έγγραφο που να αναφέρεται σε συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να αποφασιστούν σε περίπτωση που συνεχίσει η όλη κατάσταση, θέση - πάσα βασικά για να κλοτσήσουν κι άλλο το τενεκεδάκι παρακάτω.
Και ο Ελληνας υπουργός Ν. Δένδιας φέρεται να αναφέρθηκε στις «προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», στις «παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες», στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης.
Το αποτέλεσμα; Με τη λήξη του ΣΕΥ, σε δηλώσεις του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζ. Μπορέλ, επανέλαβε τα γνωστά ευχολόγια, καλώντας την Τουρκία να απόσχει από προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια, ενώ επίσης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επέμβαση τουρκικών σκαφών σε ΑΟΖ κρατών - μελών της ΕΕ, σημειώνοντας ότι όλοι οι μετέχοντες στο χτεσινό ΣΕΥ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ερωτηθείς, ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου αν έγινε συζήτηση για κυρώσεις, παρέπεμψε στην απόφαση που πήραν στην ΕΕ πριν από το καλοκαίρι, ότι αν συνεχιστούν τέτοιες δραστηριότητες «θα έπρεπε να ζητήσουμε από την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ να ετοιμάσει μια ανάλυση επιλογών, με ανάλυση της κατάστασης, και προτάσεων διαφορετικών επιλογών, στην περίπτωση που αποφάσιζε το Συμβούλιο της ΕΕ να πάρει κάποιες αποφάσεις. Αυτό συμφωνήσαμε να κάνουμε», πηγαίνοντας στην επόμενη ερώτηση της συνέντευξης Τύπου...
Σημειωτέον, στο περιθώριο του ΣΕΥ ο Ν. Δένδιας παρέθεσε χτες «πρωινό εργασίας» στη Λίβυα ομόλογό του, Najla El Mangoush, με τη συμμετοχή και άλλων ΥΠΕΞ των κρατών - μελών της ΕΕ, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να παρέμβει πιο ενεργά στις εξελίξεις στη χώρα, διεκδικώντας εκεί μερίδια από την καπιταλιστική λεία.
Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Δένδιας κατόπιν, συζήτησαν «όλες τις πολύπλευρες παραμέτρους της κατάστασης στη Λιβύη και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η ΕΕ για την ομαλοποίηση της κατάστασης, για τις προσεχείς εκλογές και για την γρήγορη αποχώρηση καταρχήν των μισθοφόρων, αλλά και των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη».
Σημειωτέον, μεθαύριο, Πέμπτη, ο Δένδιας θα μεταβεί στην Τρίπολη της Λιβύης, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Κατά πληροφορίες, έχει κανονιστεί εκεί και τριμερής συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό τους, Χάικο Μάας.
Στο μεταξύ, μήνυμα συνέχισης του ευρω-τουρκικού παζαριού έστειλε και η επίσκεψη που έκανε στην Αγκυρα το περασμένο Σάββατο η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά τη συνάντησή τους, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε - σε έναν απολογισμό της διμερούς συνεργασίας όλα τα τελευταία χρόνια - ότι «παρά τις διαφορές απόψεων, αντιμετωπίσαμε από κοινού με την Τουρκία πολλά θέματα». Για τη συγκεκριμένη συνάντηση είπε ότι «αξιολογήσαμε τις εξελίξεις στα ανθρώπινα δικαιώματα» και ότι «μιλήσαμε για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ», για να καταλήξει πως «η Τουρκία έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα όσον αφορά τους Σύρους πρόσφυγες. Μιλήσαμε επίσης για ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη και τόνισα ότι οι ξένες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από τη Λιβύη».
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν σημείωσε πως «η κα Μέρκελ ήταν πάντα μια ηγέτιδα προσανατολισμένη στη λύση. Ελπίζω ότι η επιτυχημένη δουλειά μας μαζί της θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και με τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας». Αποκάλεσε την καγκελάριο «αγαπημένη μου φίλη» και υπογράμμισε ότι «αν και είχαμε κατά καιρούς δυσκολίες στις διμερείς σχέσεις, καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε... Ως Τουρκία, θα θυμόμαστε με εκτίμηση τη θετική στάση της Μέρκελ ενάντια στα εμπόδια που προέκυψαν στον δρόμο για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».
Στο μεταξύ, το Κυπριακό και άλλα «μέτωπα» καθοριστικά για τη «γειτονιά» μας θα απασχολήσουν τις επαφές που θα έχει στη Μόσχα ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, στις 21 Οκτώβρη, όπου θα συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, οι δύο υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για επίκαιρα περιφερειακά θέματα με έμφαση στη διευθέτηση του Κυπριακού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου