Ηταν στις 3 του Οκτώβρη του 1965, όταν στο θέατρο «Τσάπλιν» (σήμερα «Καρλ Μαρξ») ολοκληρωνόταν η διαδικασία ωρίμανσης της οργάνωσης της επαναστατικής πρωτοπορίας. Εκεί δημιουργήθηκε η πρώτη Κεντρική Επιτροπή που εξέλεξε Α΄ Γραμματέα της τον ηγέτη της επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο Ρουζ.
Το ΚΚ Κούβας εξέφρασε και εκφράζει τις επαναστατικές παραδόσεις της χώρας, που συνδέθηκαν με την κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού. Πρόγονοί του είναι το Κουβανικό Επαναστατικό Κόμμα του αγωνιστή της ανεξαρτησίας Χοσέ Μαρτί, το πρώτο Κομμουνιστικό Κόμμα των Χούλιο Αντόνιο Μέγια και Κάρλος Μπαλίνιο, οι Ενοποιημένες Επαναστατικές Οργανώσεις (Organizaciones Revolucionarias Integradas, ORI), οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά τη νίκη της επανάστασης το 1961, που απαρτίζονταν από το Κίνημα της 26ης του Ιούλη, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, το Επαναστατικό Διευθυντήριο 13 του Μάρτη.
Οι Ενοποιημένες Επαναστατικές Οργανώσεις μετονομάστηκαν το Μάη του 1963 σε Ενιαίο Κόμμα της Σοσιαλιστικής Επανάστασης της Κούβας (Patrido Unido de la Revolucion Socialista de Cuba), του οποίου η μετεξέλιξη και ωρίμανση στους στόχους και στο πρόγραμμα οδήγησε το 1965 στη δημιουργία του ΚΚ Κούβας. Την ίδια μέρα ο Φ. Κάστρο είχε διαβάσει το γράμμα αποχαιρετισμού που είχε αφήσει ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, πριν φύγει για τη Βολιβία, ενώ πρότεινε και έγινε αποδεκτό ότι ο Τσε αξίζει να ανήκει στην ΚΕ του κόμματος.
Τα 40 χρόνια της όμως γιόρτασε και η εφημερίδα του ΚΚ Κούβας. Στις 4 του Οκτώβρη του 1965, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η καθημερινή εφημερίδα «Γκράνμα», επίσημο όργανο του ΚΚ Κούβας, που δημιουργήθηκε από μια σύμφυση δύο πολιτικών εφημερίδων της εποχής, «Σήμερα» και «Επανάσταση», που είχαν και το καλύτερο δημοσιογραφικό δυναμικό. Το τιράζ της πρώτης κυκλοφορίας πρωτοφανές για την εποχή, 500.000 φύλλα.
Το όνομά της η εφημερίδα το «πήρε» σε ανάμνηση του μικρού καραβιού, που έφερε από το Μεξικό στην Κούβα τον Φιντέλ Κάστρο και τους συντρόφους του 3 χρόνια πριν τη νίκη της επανάστασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου